Ποιος φοβάται τον Σταύρο Χάντζο;



 του Άλκη Φιτσόπουλου


Στην Ελλάδα των ημετέρων το νέο έπεσε σαν...

 βόμβα τον περασμένο Σεπτέμβριο: Πώς είναι δυνατόν ένας «δεξιός», ο αθλητίατρος Σταύρος Χάντζος, να τοποθετείται από τον υφυπουργό Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Νικητιάδη, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) στο ΟΑΚΑ; Και, κατά δεύτερον, ποιος μπορεί να «κουλαντρίσει» τον Χάντζο, όταν παρουσιαστεί «θέμα» που «καίει» την κυβέρνηση, όπως, για παράδειγμα, το ντόπινγκ, και μάλιστα σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων; Το συγκεκριμένο αθλητίατρο, που τα έβαλε μόνος του με το σύστημα και κατήγγειλε πρόσωπα και πράγματα, όταν ο ελληνικός λαός παραληρούσε με τις επιτυχίες των αθλητών μας, είναι να τον... εμπιστεύεσαι; Ο Νικητιάδης, όμως, τον εμπιστεύτηκε. Ίσως γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει (και) στην αθλητική κουλτούρα αυτού του τόπου.
Από τότε, λοιπόν, άρχισε ένας «πόλεμος» στο ΕΚΑΕ και οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Ο «ερευνητής Α», Κώστας Παύλου, και η «ερευνήτρια Β», Ελένη Αυλωνίτου, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, Λάζαρο Γρύλλη, με την οποία επισημαίνουν ότι ο Χάντζος δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, η Αυλωνίτου φέρεται να λέει ότι θα κυνηγήσει τον Χάντζο «μέχρι θανάτου». Είχε γίνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανήκει η κυρία Αυλωνίτου, αλλά και από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού επί ΝΔ, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κ. Γρύλλης απάντησε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ο τίτλος «ερευνητής» και πως αυτός ο τίτλος απονέμεται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για καθαρά «μισθολογικούς» λόγους.
Η επιστολή του προσωπικού
Το γαϊτανάκι καλά κρατεί. Με επιστολή τους προς τον Σταύρο Χάντζο και κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΑΕ αναφέρει ότι η Ελένη Αυλωνίτου, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΕ, Ροντογιάννη, προέβη σε παράνομη κρίση του... εαυτού της, τον οποίο αναβάθμισε σε «ερευνήτρια Β», καθώς και του Κώστα Παύλου – κρίσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν από δύο Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, με την αποδοχή δύο υφυπουργών Αθλητισμού. Κι ακόμα, το επιστημονικό προσωπικό ισχυρίζεται ότι τις ημέρες της γενικής απεργίας κάλυπτε τους εργαζομένους με κανονική ή γονική άδεια, ενώ για το 2009 ισχυρίζονται πως η πρώτη φορά που πάτησε το πόδι της η Ελένη Αυλωνίτου στο Κέντρο ήταν Σεπτέμβριο μήνα. Επισημαίνουν επίσης πως, ενώ η κυρία Αυλωνίτου τούς κατηγορεί για ανεπάρκεια με αφορμή δύο περιστατικά αθλητών που έπεσαν από τον κυλιόμενο τάπητα, η ίδια είχε παρόμοιο το 2009, όπου έπεσε κι εκείνη μαζί με τον αθλητή. Ο δε κ. Παύλου, λένε οι επιστήμονες και εργαζόμενοι, που προαλειφόταν για τη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΕ, συνταξιοδοτήθηκε, μη αντέχοντας τον Χάντζο για προϊστάμενο.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο Σταύρος Χάντζος προχώρησε και σε απίστευτες καταγγελίες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Έφεση». Είπε σχετικά με το καθεστώς που συνάντησε στο ΕΚΑΕ ότι «εργαζόμενος στο ΟΑΚΑ που έχει να πατήσει το πόδι του στη δουλειά τριάντα χρόνια απείλησε να με σκοτώσει»! Είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, να διερευνήσει τις καταγγελίες Χάντζου και, βέβαια, οι εισαγγελικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα.
Επίσης, με δεδομένο ότι ο Χάντζος είναι εξειδικευμένος σε θέματα ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ κοντρόλ υπάγεται στην αρμοδιότητά του ως προέδρου του ΕΚΑΕ, η Πολιτεία πρέπει να τον εκμεταλλευτεί. Με βάση το νέο νόμο που θα ψηφιστεί εντός των ημερών, ο πρόεδρος του ΕΚΑΕ θα συμμετάσχει στον εθνικό σχεδιασμό. Ο Χάντζος, όπως έχει αποδείξει, αποκλείεται να ενδώσει σε οτιδήποτε, ενόψει, μάλιστα, και των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμάστε τι έγινε κατά καιρούς με τα δείγματα που είτε «χάθηκαν» είτε «έγινε λάθος» κ.λπ.; Ή πολλές φορές που δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για ντοπαρισμένους αθλητές, αλλά «διαρροές»; Ή, ακόμα, το ότι δεν μάθαμε ποτέ αν έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε ποδοσφαιριστές, πέραν των προβλεπομένων, και αν υπήρχαν αποτελέσματα;
Βιβλίο-καταπέλτης
Ο Σταύρος Χάντζος, που υπήρξε και αθλητίατρος στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, έγραψε κι ένα βιβλίο σχετικά με το ντόπινγκ το 2004, όπου επισημαίνει το αυτονόητο: Πως ο αθλητισμός, που παίρνει τα παιδιά από τα ναρκωτικά, δεν μπορεί να τα σπρώχνει στα πιο «βαριά», δηλαδή το ντόπινγκ.
Ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης στηρίζει μέχρι τώρα τον Χάντζο· αυτό είναι σίγουρο. Θα δοκιμαστεί η πολιτική του βούληση και αντοχή εάν προκύψει θέμα με το ντόπινγκ, όταν στη συγκεκριμένη επιτροπή εθνικού σχεδιασμού δεν συνταχθούν μαζί του για την καταπολέμηση της μάστιγας του σύγχρονου αθλητισμού. Τόσα χρόνια, πάντως, η Πολιτεία χρησιμοποίησε τις επιτυχίες των αθλητών μας για να περάσει κυρίως στον ελληνικό λαό το προφίλ της ευημερίας. Της γνωστής... ευημερίας που βιώνουμε αυτή την εποχή...
Επί του πιεστηρίου, που λένε, τα «Επίκαιρα» επικοινώνησαν με τον Σταύρο Χάντζο, ο οποίος λακωνικά τόνισε: «Όπως όλοι γνωρίζουν, θεμελιώδης λίθος της συνείδησής μου είναι η προστασία των ανθρώπων». 
 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 12/1/12
Από το Blogger.