COVID – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ


 

 

 


ΠΕΜΠΤΗ : 3.ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.2022

Πρωτεΐνες ικανές σε βαθμό να επιτίθενται στον ιό με ένα τρόπο παρόμοιο με αυτόν  των πραγματικών αντισωμάτων.

Μόρια των οποίων αποτελεί μέρος η λεκτίνη που δεσμεύει τη μαννόζη.

Για αυτό κάποιοι ασθενείς αρρωσταίνουν λιγότερο.

Αυτές τις ημέρες, με μια αρχική λάμψη φωτός στο τέλος του τούνελ, φαίνεται να είναι πίσω στην αρχή της πανδημίας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για τη μέση συχνότητα της εμφάνισης , του R με το t και του R με το μηδέν, των εντατικών θεραπειών, των ασυμπτωματικών, εγκλεισμούς τύπου Lock down, των Buster (αναμνηστικών), του Long Covid (μακροχρόνιου Covid), κ. ο. κ.  Ακριβώς ο δείκτης Rt (μέσος αριθμός των λοιμώξεων που παράγονται από κάθε μολυσμένο άτομο μετά την εφαρμογή των μέτρων του περιορισμού).   Όπως ο δείκτης R0 (αριθμός ατόμων που μολύνθηκαν από μια μεταδοτική ασθένεια από ένα μόνο άτομο) αρχίζουν να συγκρίνονται. Πάντα φοβόμαστε ότι η πολύ κακή «ευφυΐα» του SarsCoV-2 μπορεί να παίξει κόλπα για να επιβιώσει και να αλλάξει ξανά ακόμη περισσότερο  για να μην πιαστεί απροετοίμαστος στον καθημερινό αγώνα μεταξύ της  Έμφυτης  Ανοσίας ( Immunita  Innata), της Εξασφαλισμένης  Ανοσίας ( ImmunitaProcurata), στα νέα φάρμακα και νέα εμβόλια. Το βέβαιο γεγονός ότι βρέθηκε και αποδείχθηκε στο εργαστήριο ότι σήμερα υπάρχουν κορωνοϊοί με Spike μικρότερες ( σαν να ήταν χαμηλωμένες σε ύψος) για να ντριμπλάρει  καλύτερα τις άμυνες που έχει βάλει ο άνθρωπος, λέει πολλά για την συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο δείκτης απασχόλησης, ωστόσο, των εντατικών θεραπειών μειώνεται και είναι σε κάμψη (γύρω στο 17%), αλλά με τον ιατρικό τομέα να ανεβαίνει στο 30%, παρά τους εμβολιασμούς που καλύπτουν πλέον το 82,4% του πληθυσμού. ( Αυτό στην Ιταλία ). Ταυτόχρονα με αυτό το τελευταίο δεδομένο καταχωρήθηκε και η δημοσίευση σε ένα διεθνές περιοδικό (Nature  Immunology) μια Ιταλικής Μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τον γνωστό Ιταλικό brand di moda marchio di moda : “ Dolce  e  Gabbana’’. Έχει να κάνει και είναι ένα μηχανισμός αντίστασης στην ασθένεια στην οποία βασίζονται νέα φάρμακα και νέοι αντιιικοί δείκτες ( nuovi marcatori antivirali ). Αυτή η έγκυρη έρευνα που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της ήττας του κορωνοϊού, παίρνει το σύνθημα του από την έμφυτη ανοσία ( ImmunitaInnata), η οποία εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο από άλλους με  τις ίδιες σωματικές καταστάσεις, φύλο, φυλή, ηλικία και έλλειψη της συννοσηρότητας.

Οι Ιταλοί Ερευνητές, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε αυτόν τον νέο μηχανισμό αντίστασης κατά του Sars CoV-2, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Mannose Binding Lectin  ( στη συντομογραφία Mbl = Lectina  legante  il  mannosio = λεκτίνη που δεσμεύει τη μαννόζη), δηλαδή ένας από τους λεγόμενους « λειτουργικούς προγόνους των αντισωμάτων».

Οι τελευταίες είναι πρωτεΐνες ικανές να επιτεθούν στον ιό με τρόπο ανάλογο και  παρόμοιο με αυτόν των πραγματικών και ιδιαιτέρων αντισωμάτων και που αποτελούν : την Έμφυτη Ανοσία . Αυτό το τελευταίο είναι η πρώτη άμυνα κατά των ιών που αποτελούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα κύτταρα που με διαφορετικούς μηχανισμούς είναι σε θέση να επιτεθούν σε παθογόνα τα οποία σύμφωνα με τον Ερευνητή Stravalici του Humanitas του Μιλάνου, «γεννούν μια έγκαιρη ανταπόκριση περιμένοντας τον οργανισμό να οργανωθεί για την στοχευόμενη άμυνα (Προστατευτική Ανοσία – ImmunitaAdattiva), η οποία εκφράζεται μέσω των αληθινών και πραγματικών αντισωμάτων».

Η Έμφυτη Ανοσία ( LImmunitaInnata ) : Σχηματίζεται επίσης από κυκλοφορούντα μόρια που περιλαμβάνουν την προαναφερθείσα λεκτίνη που δεσμεύει τη μαννόζη (Mbl), η ανεπάρκεια της οποίας είναι η βάση για τις ήττες του σώματος λόγω της σοβαρότητας των ιικών επιθέσεων, αλλά η παρουσία της οποίας  χρησιμεύει για την αναγνώριση και να μπλοκάρουν - αποκλείσουν τον κορωνοιό με τις παραλλαγές του, δια μέσου της δέσμευσης του στην πρωτεΐνη Spike.

Ο Καθηγητής  Alberto  Mantovani,  γνωστός Επιστημονικός Διευθυντής της Humanitas, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera επανέλαβε τη σημασία της ανακάλυψης ότι το Mbl συνδέεται- δεσμεύεται  σε ορισμένα σάκχαρα της πρωτεΐνης Spike του ιού, μπλοκάροντάς τη. Αυτός ο τελευταίος  μηχανισμός μπορεί να το κάνει για όλες τις δοκιμασμένες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον. Πάντα ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Μιλάνου αποκάλυψε το εύρημα των γενετικών παραλλαγών που παράγουν διαφορετικές ποσότητες κυκλοφορούντος του Mbl που σχετίζεται με διαφορετική βαρύτητα της νόσου. Στην πράξη είναι κατανοητό πως οι γενετικοί χαρακτήρες μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στον ιό.

Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να γίνει θεμελιώδης για την καταπολέμηση του ιού σε σχήμα κορώνας και όχι μόνο, συνεχίζουν να μελετάνε την λεκτίνη που δεσμεύει το μαννόζη για να καταλάβουμε εάν θα είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ένα φάρμακο.  Αυτή τη στιγμή, το Mbl έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλους Ερευνητές και κλινικούς γιατρούς ως θεραπείες σε άτομα με πλήρη γενετική ανεπάρκεια (deficit genetic).

Η οικονομική συνεισφορά του οίκου υψηλής μόδας ‘’Dolce e Gabbana’’ ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί οδήγησε τους Ερευνητές της Humanitas για να συνεργαστούν με αυτούς του San Raffaele, πάντα στο Μιλάνο, με την Foundation Toscana Life Science, με το Biomedical Institute of Bellinzona στην Ελβετία και με το Queen Mary University του Λονδίνου και να επικεντρωθεί ένα ιδιαίτερο σε έναν δείκτη ( marcatore) που θα μπορούσε να αποτελέσει να είναι χρήσιμη ως την πρωτεΐνη Ptx3.         Αυτή η πρωτεΐνη παράγεται και εκκρίνεται από κύτταρα της Έμφυτης Ανοσίας ιδιαίτερα σε βρογχικό επίπεδο. Φαίνεται, σύμφωνα με τους Ερευνητές, Μελετητές, ότι αυτός ο τελευταίος δείκτης  (marcatore) παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην σοβαρότητα του Long Covid  (μακροχρόνιου Covid) : Που ονομάζεται επίσης «η ασθένεια που δεν τελειώνει ποτέ».

Μετά από αυτή την αναφορά για τη σημασία και την ποιότητα της Ιταλικής Έρευνας, ενα από τα αρχικά ερωτήματα, που αναφέρονται στο Mbl, είναι το εξής : Γιατί χρειάζονται τα εμβόλια αφού έχουμε μια έμφυτη άμυνα ;;  Αφήνουμε την απάντηση στον Alessandro  Mantovani :

« Πρώτα από όλα, γιατί κανένα φάρμακο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί  με αποτελεσματικότητα και  βιωσιμότητα ατομική και κοινωνική  με ένα εμβόλιο.

Δεύτερον, επειδή εάν είναι αλήθεια ότι η Έμφυτη Ανοσολογική απάντηση (απόκριση) γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, θα μπορούσε να εξηγήσει, επίσης μέσω αυτών των παρατηρήσεων, γιατί πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να « τα βγάλουν πέρα» με μια λοίμωξη που δεν έχει σοβαρή έκβαση.    Παραμένει επίσης αλήθεια ότι υπάρχει μια μεταβλητότητα σε αυτή την απάντηση ( απόκριση) και η ενίσχυση που δίνεται από συγκεκριμένα ειδικά αντισώματα είναι απαραίτητη γιατί εγγυάται σε όλους μια καλή άμυνα. Δεν ξέρουμε ακόμη εκ των προτέρων ποιος θα μπορεί να το κάνει μόνος του και  ποιος  όχι».

Αυτή είναι ακριβώς η ουσία του θέματος : η ικανότητα να αντισταθείς στον κορωνοιό. Όσο πιο ικανή είναι η Έμφυτη Ανοσολογική Άμυνα, τόσο περισσότερο αφαιρούμε το φάσμα της εντατικής θεραπείας.

Από το Blogger.