Παναγιώτης Καραβίτης:"Η ύφεση της οικονομίας θα είναι τεράστια και θα αφήσει πίσω της, ενδεχομένως, περισσότερα τραύματα και νεκρούς από ότι ο ίδιος ο SARS-CoV-2"


Βρέθηκα μπροστά σε ένα πολύ σωστό κείμενο για τον ιό που κοινοποίησε ο γιατρός Παναγιώτης Καραβίτης στο Facebook. Aξίζει να δώσετε λίγα λεπτά απο τον χρόνο σας για να το διαβάσετε.

Είναι δεδομένο ότι το υπάρχον μοντέλο δεν μπορεί να πάει μακριά...Κλεισμένοι στο σπίτι, δεν παράγουμε τίποτα και κάποτε τα αποθέματα - του καθενός προσωπικά αλλά και τα συνολικά - θα τελειώσουν...Η ύφεση της οικονομίας θα είναι τεράστια και θα αφήσει πίσω της, ενδεχομένως, περισσότερα τραύματα και νεκρούς από ότι ο ίδιος ο SARS-CoV-2...
Είναι λοιπόν νομοτελειακό να βγούμε από το σπίτι...και να ρισκάρουμε την λοίμωξη...σε αναμονή πάντα για το εμβόλιο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα...Τι πρέπει να κάνουμε όμως ώστε να μειώσουμε το ρίσκο; Ελπίζω ότι και οι Κυβερνήσεις αυτό σκέφτονται και προσπαθούν τώρα να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμαστούν:

1) Απομόνωση όλων των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι κλπ) που θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε σε γιατρό.

2) Δημιουργία κινητών μονάδων σε κάθε πόλη και γειτονιά, οι οποίες θα επισκέφτονται τα εμπύρετα - και γενικά τα ύποπτα περιστατικά - ΚΑΤ` ΟΙΚΟΝ και θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν άμεσα ακρόαση πνευμόνων, οξυμετρία, τεστ κοροναϊού (θα είναι πολύ χρήσιμο αν κυκλοφορήσει τεστ που θα βγαίνουν άμεσα τα αποτελέσματα ή, εναλλακτικά, πρέπει να υπάρξει ένα πιστοποιημένο εργαστήριο σε κάθε πόλη). Έτσι θα γίνεται άμεση διάγνωση και απομόνωση των θετικών ασθενών. Τα συνεργεία μπορούν να στελεχωθούν ακόμη και από τελειόφοιτους της Ιατρικής ή ανειδίκευτους γιατρούς, ενώ σε περίπτωση έλλειψης σκόπιμη θα ήταν η επίταξη όλων των γιατρών αρχίζοντας από τους νεαρότερους και προχωρώντας στους μεγαλύτερους (όχι όμως άνω των 55-60 ετών ή αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες). Φυσικά, όταν μιλάμε για επίταξη δεν εννοούμε ότι αυτό θα γίνει και δωρεάν, αλλά με κανονική πληρωμή από το Κράτος.

3) Με βάση την λειτουργία των κινητών μονάδων θα επιτυγχάνεται ταχεία διαλογή των περιστατικών. Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα πηγαίνουν για νοσηλεία και όσοι δεν τα πληρούν θα παρακολουθούνται καθημερινά στο σπίτι από την κινητή μονάδα για το ενδεχόμενο κάτι να αλλάξει.

4) Είναι εκ των ουκ άνευ η πλήρης απομόνωση των πασχόντων στο σπίτι, ακόμη και αν χρειαστεί να φύγουν οι δικοί τους για ξενοδοχείο όπου θα απομονώνονται και αυτοί (ως καραντίνα) και η δημιουργία μηχανισμού τροφοδοσίας τους με τα απαραίτητα (φάρμακα, τρόφιμα).

5) Απαραίτητο είναι βέβαια οι κινητές μονάδες να είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα για την προστασία τους (στολές, μάσκες, γυαλιά ή προσωπίδες, σκούφους, γάντια) και να έχουν εκπαιδευτεί στην τοποθέτησή τους.

6) Τα Νοσοκομεία πρέπει να μετατρέψουν απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ και, ειδικά για την χώρα μας, ο στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 1500 κρεβάτια. Ταυτόχρονα, δεν θα ήταν λάθος πιστεύω, να υπάρχουν κάποια Νοσοκομεία, ειδικά σε περιοχές που θα δεχτούν μεγάλη πίεση όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που να νοσηλεύουν αποκλειστικά τέτοια περιστατικά.

7) Ο πληθυσμός που δεν νοσεί και θα επιστρέψει στην εργασία του καλείται να αλλάξει ριζικά την συμπεριφορά του (αποστάσεις, χειραψίες, εναγκαλισμοί, συνωστισμός) και να συνειδητοποιήσει ότι στο παραμικρό σύμπτωμα απομονώνεται και ελέγχεται.
Αυτά δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Θέληση και προγραμματισμός χρειάζεται που ελπίζω ήδη να έχει ξεκινήσει. Άλλωστε, δεν θα είναι για πάντα. Σε 1-1,5 έτος θα έχουμε εμβόλιο και όλα αυτά θα τελειώσουν αλλά θα είμαστε ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ διότι οι πανδημίες, όπως φαίνεται, θα μας απασχολούν πολύ συχνότερα πλέον....
Από το Blogger.