ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΜΟΥ ΣΤΟ TRENTO ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 


7-8-9-10/ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021- TRENTO  QUARTA  EDIZIONE (ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Ο Sandro Donati,εκτός από την περίπτωση του Schwazer «Πάλευα ενάντια στο ντόπινγκ όταν κανείς δεν το έκανε».  Μια εικόνα του αγώνα ενάντια στις απαγορευμένες ουσίες μιλάει για το βιβλίο του, επαναλαμβάνει την δοκιμασία του βαδιστή και λέει για τον εαυτόν του «Θα ήθελα να κάνω τον προπονητή, δεν είχα καμία κατεύθυνση για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Αλλά αντιτάχθηκα στην εποχή που σχεδόν κανείς, όπως είπα, που σχεδόν κανένας δεν το έκανε».

 


 Αν σήμερα υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη κουλτούρα αντιντόπινγκ, όχι μόνο στην Ιταλία, το οφείλουμε και το χρωστάμε ιδιαίτερα σε αυτόν».   Με αυτές τις λέξεις ο Franco Arturi ( Πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου ( FIDAL)   εισάγει έτσι τον Sandro Donati παρουσιάζοντας «I signori del doping=  Οι άρχοντες του ντόπινγκ»  στο bookstore του Festival του Sport Μια ώρα ομιλίας που ακούστηκε σε μεγάλη σιωπή από ένα κοινό με πολλούς προπονητές.  Το βιβλίο είναι ο λεπτομερής απολογισμός της υπόθεσης του βαδιστή Schwazer, από την απόφαση  να  προπονήσω τον αθλητή στην αγωνιστική του επιστροφή ( είχε συλληφθεί ντοπαρισμένος το 2012), μέχρι την δεύτερη θετικότητα του σε ντόπινγκ του πλέον διαβόητου ελέγχου της πρώτης Ιανουαρίου του 2016 που τον οδήγησε στον οκταετή αποκλεισμό από το Tas(Η ιστορία του Ιταλού βαδιστή Schwazer  είναι γνωστή και εμείς την «καλύψαμε» όλη με λεπτομέρειες και στις δυο περιπτώσεις που συνελήφθηκε ντοπαρισμένος, τόσο το 2012, όσο και την 1η Ιανουαρίου 2016 σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της WADA, στο σπίτι του αθλητή στην περιοχή του Bolzano στην βόρεια Ιταλία).      



Η ιστορία δεν σταματά μόνο στην περίπτωση του Schwazer, αλλά αναδεικνύει τη δραστηριότητα «διεθνών οργανισμών» - λέει ο Donati – που κινούνται έξω από κάθε κανόνα και φτιάχνουν  οι ίδιοι  τους κανόνες». Η αναφορά είναι στην World Athletics,  δηλαδή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία του Στίβου η πρώην IAAF,και στην Wada δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό καταπολέμησης του ντόπινγκ.   Όπου η WADA δια στόματος του Γενικού Διευθυντή της του Oliver Niggli, ο οποίος σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Sky Sport διεκδίκησε τη διάκριση μεταξύ Αθλητικής Δικαιοσύνης και Τακτικής Δικαιοσύνης.                                                                                                                                                                                                              Το Ποινικό Δίκαιο είναι ένα πράγμα, μπορούν να αποφασίσουν ότι θέλουν , αλλά η Αθλητική Δικαιοσύνη είναι πολύ σχολαστική. Δηλαδή η Αθλητική Δικαιοσύνη, που είναι αυτό που μας απασχολεί όσον αφορά το αντί ντόπινγκ, και όχι την Ποινική Δικαιοσύνη, είχε καταστήσει σαφές  από καιρό, ήδη στο Rio της Βραζιλίας κατά την διάρκεια ων Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ο Niggli εξήγησε μετά γιατί οι δύο δρόμοι είναι κατά τη γνώμη του ουσιαστικά διαφορετικοί : Η δίκη που ακολουθεί η Αθλητική Δικαιοσύνη είναι πολύ πιο σχολαστική στην εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων. Η Τακτική Δικαιοσύνη εξετάζει μόνο την Ποινική πτυχή, αναλύει ένα πολύ στενό μέρος των στοιχείων, και ασχολείται μόνο με την απόφαση για το εάν θα ξεκινήσει ή όχι μια Ποινική έρευνα. Διαφέρει πολύ από μια διαδικασία κατά την οποία υπάρχει δικαίωμα  προσφυγής, είναι μια αντίφαση μεταξύ των μερών. : αυτά τα δυο μονοπάτια δεν επικαλύπτονται.                                                                                                                                                                                      

   ΠΑΡΑΤΗΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θα ήθελα να ρωτήσω στην Ελλάδα τι ακολουθούμαι;;.  Την Τακτική Δικαιοσύνη που εξετάζει την Ποινική πτυχή;;,  ή την Αθλητική Δικαιοσύνη των Διεθνών Ομοσπονδιών και της WADA;;.  Προσωπικά γνωρίζω από χρόνια και το βλέπω και τώρα στις καινούργιες δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της  WADA Oliver Niggli,επί της ευκαιρίας και πάλι της υπόθεσης του Ιταλού βαδιστή   ότι ισχύουν μόνο οι αποφάσεις  της Αθλητικής Δικαιοσύνης ως προς τα θέματα των ντοπαρισμένων αθλητριών και αθλητών.  Το σημειώνω αυτό για να τελειώνουμε μια φορά για πάντα  με τις «Απειλές» των Ελλήνων  ντοπαρισμένων  για μηνύσεις   και αγωγές επειδή  έχουν αθωωθεί ή θα αθωωθούν  από την Ποινική Δικαιοσύνη, αλλά έχουν καταδικαστεί ως ντοπαρισμένοι από την Αθλητική Δικαιοσύνη των Διεθνών Ομοσπονδιών και της WADA.                  

Από το Blogger.