ΤΙ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ


 

 

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

ΠΗΓΗ :  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : LiberoMELANIA RIZZOLI

Ακόμη και οι νομπελίστες το λένε :  Το μυαλό μας υπόκειται σε συστηματικές στρεβλώσεις (παραμορφώσεις ) που μας κάνουν να παίρνουμε παράλογες αποφάσεις, όπως το να μην φροντίζουμε τον εαυτόν μας.   Τι περνάει στο μυαλό των χιλιάδων ανεμβολίαστων  (novax)  που εξακολουθούν να αντιστέκονται   και δεν σκοπεύουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους από μια ιογενή ασθένεια που έχει αποδειχθεί θανατηφόρα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.   Και τι τους ωθεί να διατηρήσουν και να επιδείξουν αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία.

Η Γνωσιακή Ψυχολογία το εξηγεί καλά, μια επιστήμη που προσπαθεί να καταλάβει γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και μπροστά σε μια εμφανή και προσιτή περίοδο, ο νους τείνει να κάνει λάθη αντίληψης και λογικής, επηρεάζοντας περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τις αποφάσεις των διαφορετικών  τομέων της ζωής.

 Ο Καθηγητής Daniel Kahneman που έχει κερδίσει για  αυτήν την έρευνα το βραβείο Νόμπελ, ανακάλυψε ότι το μυαλό μας, και κατά συνέπεια η συνείδηση μας, υπόκειται σε συστηματικές στρεβλώσεις ( παραμορφώσεις), που ονομάζονται  «γνωσιακές προκαταλήψεις»,  τις οποίες  δεν γνωρίζουμε, αλλά που οδηγούν στη λήψη παράλογων αποφάσεων ακόμη και όταν είμαστε πεπεισμένοι ότι τις έχουμε σκεφτεί και συλλογιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Που μπορεί λοιπόν να μας οδηγήσει να διαπράξουμε ακόμη και σοβαρά λάθη, και αυτές  οι «γνωσιακές προκαταλήψεις»  έχουν πλέον μπει στη διαμάχη για τα εμβόλια, τα πιο αποτελεσματικά  και πιο σημαντικά θεραπευτικά μέσα που έχει δημιουργήσει ποτέ η ιατρική στην ιστορία της.

ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ    

‘Όταν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για την υγεία ή όταν αισθάνεται την πραγματική αντίληψη του κινδύνου ότι οι άνθρωποι διατρέχουν να θεραπευτούν, από την νορμάλ γρίπη, έως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή διαφόρους τύπους καρκίνου, και κανείς δε μπορεί να σκεφτεί να αρνηθεί τις σωτηριώδεις θεραπείες για να επιβιώσουν από το παθολογικό συμβάν που σίγουρα μπορεί να εξαλειφθεί.  Αλλά όταν πρόκειται για ένα «νέο» κίνδυνο, για τον οποίο δεν υπάρχει μνήμη δύσκολο να οραματιστούμε και όχι καλά κατανοητό, οι πιο εύθραυστοι ψυχολογικά άνθρωποι, ή πιο πεισματικά ενάντια στο σύστημα, φοβούνται, μη πιστεύοντας τη διαβεβαίωση των επιστημόνων  και  των υγειονομικών αρχών σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις, αναπτύσσεται μάλιστα μέσα τους ένα είδος δυσπιστίας, θυμός, που συχνά οδηγεί ακόμη και σε αγανάκτηση, που μας ωθεί να μην λαμβάνουμε υπόψη τα ορθολογικά επιχειρήματα της επιστήμης, για να τους κοροϊδέψεις και να τους γελιοποιήσεις.  Μάλλον για να πειστούν ότι στη βάση όλων υπάρχουν σκοτεινά συμφέροντα, που μεταμορφώνουν ένα ζήτημα δικαιοσύνης και αρχής, αναζητώντας επιβεβαίωση, έστω και χωρίς βάση, στις ολοένα και πιο βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις τους .

Οι άνθρωποι που απορρίπτουν επίμονα την εμπιστοσύνη του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα ομοίως αντιθέτων ανθρώπων, εγκλωβισμένοι σε μια φούσκα ελίτ, όλοι πεπεισμένοι ότι ξέρουν περισσότερα από την επιστήμη, ακριβώς επειδή είναι  θύματα αγνοώντας αυτή τη «Γνωσιακή προκατάληψη». Η  οποία οδηγεί σε μια δυσανάλογη υπερεκτίμηση των δεξιοτήτων κάποιου σε ένα δεδομένο πεδίο, σε αυτήν την  επιστημονική περίπτωση, ακόμα και αν αυτές είναι στην πραγματικότητα στα αλήθεια  πολύ σπάνιες, υπέρ τροφοδοτώντας  το εγώ κάποιου, με αποτέλεσμα από την άλλη, να ήταν η ελλιπής σε πολλές προσκλήσεις στην δική του ζωή.

Αυτή η Γνωσιακή ασυμφωνία εμφανίζεται συχνά όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση μια ισχυρή εγγενής πεποίθηση,  ο άνθρωπος εκλαμβάνει αυτό το γεγονός ως επίθεση εναντίον του, και το μυαλό του ξεκινά να αναζητήσει στοιχειά, έστω  ακόμη και κατάφωρα παράλογα,  που μπορούν να υποστηρίζουν τη δική του πεποίθηση που θεωρείται απειλούμενη, πράγματι  ενισχύοντας το ίδιο με επιχειρήματα που συχνά είναι σαφώς μη βιώσιμα.

ΦΟΒΙΕΣ  ΚΑΙ  ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ

Η πανδημία από την Covid – 19 ως γνωστό έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, και δυστυχώς εξακολουθεί να παράγει αν και σε μικρότερο βαθμό, ωστόσο δεν ήταν δυνατό   να πειστεί ολόκληρος ο Ιταλικός πληθυσμός να εμβολιαστεί. Παρότι το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί με επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα την θαυματουργική απάντηση (απόκριση)  που έδωσαν  τα εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο. Διακόπτοντας έτσι την αλυσίδα των θανάτων και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας  ( Μ.Ε.Θ.) που υπέφεραν τα τελευταία  δύο χρόνια, και με την παραγωγή  ενός τόσο τεράστιου φραγμού αντισωμάτων στον πληθυσμό, που προκαλεί σιγά –σιγά την  «ψύξη» του άλλοτε επικίνδυνου και σχεδόν αποκλειστικά θανατηφόρου ιού.  

Οι κατηγορίες ότι οι άνθρωποι των novax ( Οι ανεμβολίαστοι), κατανοητοί  ως εκείνοι που αντιτίθενται και απορρίπτουν τον  εμβολιασμό αντί – Covid, επεκτείνονται επικίνδυνα σε όλους  τους τύπους των εμβολίων, με ολοένα και πιο ισχυρά και πάντα με λιγότερα πιθανά επιχειρήματα, σε σημείο να φαντάζονται την ύπαρξη συνωμοσιών μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, επιστημόνων και φανταστικών συμφερόντων των υγειονομικών αρχών.                                                                                                                                                   Έτσι , υπάρχει μια επιδείνωση των «γνωστικών προκαταλήψεων»  που τυφλώνουν κάθε κριτική αίσθηση, αγνοώντας ότι για να προστατευτούν από τη γιγάντια και επιβλαβές λάθος  τους, ο κίνδυνος στον οποίο επικεντρώνονται δεν είναι η «υγειονομική δικτατορία» που κατηγορούν δημόσια, αλλά είναι μόνο και αποκλειστικά αυτό που ανθίζει και μεγαλώνει στο μυαλό τους μέρα με την μέρα.

Από το Blogger.