ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ


 

Μια πραγματική έμμεση προστασία στον οργανισμό από τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τα εμβόλια

Οι Αγγλοσάξονες το αποκαλούν «herd immunity», «ανοσία της αγέλης», στην υπόλοιπη Ευρώπη «ομαδική ανοσία», «κοπάδι», «συλλογική ανοσία» που αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό μηχανισμό για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και μετάδοσης ιδιαίτερα μεταδοτικών μολυσματικών ασθενών. Η μετάδοση αυτών των ασθενειών μειώνεται δραστικά σε μια κοινωνία όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο κατά του παράγοντα που ευθύνεται για την επιδημία.

Είναι μια πραγματική έμμεση προστασία στην οποία τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τους εμβολιασμένους καταλήγουν να ελαχιστοποιούν τη μετάδοση του ιού μεταξύ του μη ανοσοποιημένου πληθυσμού.

Η τελευταία μεγάλη επιτυχία της ανοσίας της αγέλης έγινε στη Γερμανία για να πολεμήσει και να εξαφανίσει τον φοβερό θυμό του που κυκλοφορούσε ανάμεσα τους. Εμβολιάστηκαν μεγάλα ποσοστά ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων και προστέθηκε η κατανομή στις δασώδεις  περιοχές  μπουκιών που έχουν υποστεί επεξεργασία για να μηδενίσουν το μολυσματικό δυναμικό των άγριων αλεπούδων σε άλλα ζώα και στους άλλους ανθρώπους. Από το 2008 στη Γερμανία χάρη στους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, δεν υπάρχει το πρόβλημα της λύσσας πολύ επικίνδυνη ασθένεια επειδή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρής φλεγμονής του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του προσβεβλημένου ατόμου.

«Η ανοσία αγέλης» επανήλθε στο προσκήνιο στα πρώτα στάδια της εξάπλωση της νόσου Covid – 19 στην Ευρώπη χάρη στην απόφαση του Άγγλου Πρωθυπουργού Boris Johnson να την καταπολεμήσουμε χρησιμοποιώντας τη στρατηγική εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση μόνο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μεγάλη ανοσολογική βάση. Παρά την κατάσταση και  την δέσμευση αυτή, η Μεγάλη Βρετανία είναι σήμερα η έκτη χώρα στον κόσμο για τον αριθμό των κρουσμάτων (6.297.165) και η Πέμπτη για τον αριθμό των θανάτων (131.270).

Στον κόσμο, παρά τις περισσότερες από τέσσερις δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους αριθμούς που μας επιτρέπουν να «ονειρευόμαστε» την ανοσία της αγέλης. 

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια λειτουργούν με σημαντικό τρόπο, αποφεύγοντας τη νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και στα νοσοκομεία ακόμη και για άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα. Τώρα τα νοσοκομεία κατά της Covid είναι ανοιχτά, στην πράξη, μόνο για εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί εθελοντικά ή λιγότερο στα εμβόλια.

 Δυστυχώς η ύπαρξη φτωχών χωρών, συγκεκριμένων ιδεολογιών, ανεύθυνων συμπεριφορών καθυστερούν  τη ανοσολογική «διάχυση» και δημιουργούν αυξανόμενες δυσκολίες σε πληθυσμούς που συνδέονται με την ανάπτυξη των γονιδιακών μεταλλάξεων. 

Ο απλός ιός της γρίπης αλλάζει  σχεδόν κάθε χρόνο και τα εμβόλια πρέπει να διαμορφώνονται κατά καιρούς επομένως δεν είναι περίεργο που οι μεταλλάξεις του Sars CoV -2  είναι παρόντες και διαδίδονται μετά από δύο χρόνια …. «πορείας» στον κόσμο.

Η ανοσία της αγέλης σε πολύ διαδεδομένα παθογόνα, με πολύ υψηλό ποσοστό μόλυνσης, πρέπει να φθάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά.  Για τον ιό της κορόνας ομιλούν για 95% των ατόμων που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για να έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε μια πραγματική σημαντική επιτυχία.                                                                   

Είναι σημαντικό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε μη εμβολιασμένα άτομα, μεταξύ εκείνων  ,  που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για προβλήματα ασθενειών και για εκείνους πού, παρά το εμβόλιο πού έχουν κάνει, δεν έχουν αναπτύξει την ανοσία.

 Προφανώς αυτός ο τύπος της ανοσίας αφορά της ασθένειες μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι για εκείνες τις μεταδοτικές ασθένειες  αλλά όχι άμεσα μολυσματικές ασθένειες όπως ο τέτανος, που αναπτύσσεται σε απουσία οξυγόνου.

 Η ανοσία της αγέλης μπορεί να αποτύχει  όταν η ενδημία έχει πολύ υψηλούς αριθμούς , και ευνοεί την εξέλιξη του ιού σε νέα κυρίαρχα στελέχη (in nuovi ceppi dominanti) ,τα οποία, ξεφεύγοντας από την ανοσία που αποκτάται έτσι, κάνει την ασθένεια να εξαπλωθεί ευκολότερα.                                                                                                                                                                            Άλλες αποτυχίες επιτυγχάνονται όταν το γονιδίωμα του ιού μετασχηματίζεται, όταν υπάρχει βασικό ανοσολογικό έλλειμμα και όταν δεν υπάρχει ειδική ανάπτυξη αντισωμάτων.

Για την απόκτηση «υψηλής» ανοσίας της αγέλης, στην περίπτωση που έχει επιτευχθεί,  ,πρέπει να ακολουθήσουν οι επαναληπτικές  δόσεις για να αποφευχθεί η μείωση των αμυντικών μέσων που δημιουργούνται με τα εμβόλια. Αυτά τα τελευταία, προς το παρόν, παρουσιάζουν θεμελιώδη θετική κατάσταση σήμερα για όλους τους πληθυσμούς της γης, διότι μειώνουν το ρίσκο και τον κίνδυνο της μόλυνσης, τρείς φορές, το ρίσκο και τον  κίνδυνο  ασυμπτωματικής νόσου κατά οκτώ φορές, και τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά είκοσι πέντε φορές .                                                                     

Παράλληλα με αυτές τις ανησυχίες, υπάρχουν εκείνες των παραλλαγών (ειδικά η Delta) , που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσία της αγέλης επίσης επειδή αυτή η παραλλαγή ,είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό. Το ίδιο το γεγονός, ωστόσο, το λαμβάνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συστάσεις να χρησιμοποιούμε πάντα τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους ακόμη και για εμβολιασμένα άτομα, μιλάει πολύ για την δυνατότητα να επίτευξης μια πραγματικής και αληθινής ανοσίας αγέλης. Εάν τα άτομα που είναι ανοσοποιημένα μπορούν να αρρωστήσουν (ακόμη και αν είναι σε ήπια ασθένεια) και δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό, τότε η ανοσία της αγέλης δυστυχώς, δίνεται ένας αληθινός και πραγματικός απλός  θαυματουργός.                                                                                                                                                                                                                                            

 

 


Από το Blogger.