ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΑΝΤΖΟΥ



Ο ιατρός κος Σταύρος Χάντζος, του Κωνσταντίνου & της Ελένης γεννήθηκε στις 20/10/1955 στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, όπου και αποφοίτησε από το τοπικό εξατάξιο Γυμνάσιο το 1973.

Με την μετάβασή του, μετά τις προ-παρασκευαστικές ενέργειες μεταξύ των οποίων και η εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας,  στην Ιταλία το  1973 , φοίτησε στην Ιατρική  Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Bologna)  όπου και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις ιατρικές σπουδές στις 15 Οκτωβρίου  1982 με την απονομή του Πτυχίου και του τίτλου του Διδάκτορα της  Ιατρικής.


Με δεδομένη την αγάπη του για τον αθλητισμό και τους αθλητές - με πρώτο και καλλίτερο τον πρωταθλητή στον στίβο αδελφό του Μανώλη Χάντζο, και με έγκαιρη αντίληψη της έλλειψης εξειδικευμένων Ιατρών – Αθλητιάτρων, λόγω ελλείψεως της Ειδικότητας στην Ελλάδα ήταν φυσική συνέπεια η επιλογή της ειδικότητας του Ειδικού Αθλητίατρου, τίτλο τον οποίο έλαβε στην Ιατρική Σχολή του   Πανεπιστημίου Chieti, Ιταλίας (1988) με την ανώτατη βαθμολογία Άριστα (70/70) και έπαινο.

Ακολουθεί το 1991 η απόκτηση της Ειδικότητας στην Ψυχιατρική, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο  και η κατάκτηση της συνδυαστικής ειδικότητας μέσω της ιατρικής εκπαίδευσης και βαθιάς γνώσης της «Ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης των αθλητών» που φαινόταν ως ριζοσπαστικό βήμα και βοήθεια  για την Ελληνική ιατρική & αθλητική πραγματικότητα.

Ενώ σε όλη την διάρκεια των σπουδών συμμετείχε σε εκπαιδευτικά ιατρικά προγράμματα, σχετιζόμενα με την Ιατρική, ιδιαιτέρως όμως με τις πρωτοποριακές εξειδικεύσεις, εκπλήρωσε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις  ως ΔΕΑ (ΥΓ) και Ανθυπίατρος στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.,  από τον Απρίλιο του 1984 έως τον Σεπτέμβριο του 1986 και ως Ανθυπίατρος  Αύγουστο 1986 - Σεπτέμβριος του 1986.

Από το 1988 και μετά αρχίζει η ενασχόληση και προσφορά σε συλλογικό αρχικά και εθνικό κατόπιν επίπεδο, με καταφανή προσπάθεια να κάνει πράξη τις αποκτηθείσες εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτική σε Ιταλούς αθλητές-πρωταθλητές  στην Αθλητιατρική Ειδικότητα και  επιστήμη, και στην βελτίωση των αθλητικών των επιδόσεων με φυσιολογική διαδικασία και υποστήριξη  δίνοντας έμφαση κυρίως στις μικρές ηλικίες των νεοσσών αθλητών αλλά και σε όλα τα αθλητικά κλιμάκια με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόκτηση εμπειρίας & εκμάθησης της ελληνικής αθλητικής πραγματικότητας,
Με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της υγείας του πολίτη και όχι μόνο απαραίτητα του αθλητή.
Μέσω της αρθρογραφίας σε εφημερίδες, περιοδικά, σε συνεντεύξεις και ράδιο - τηλεοπτικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε συνέδρια, την συγγραφή αποκαλυπτικών βιβλίων για την μάστιγα του Doping διά μέσου ριζοσπαστικών και αποτελεσματικών  τρόπων αντιμετώπιση του  και μέσω της αξιοκρατικής επιλογή του από την Πολιτεία, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, από τον Αύγουστο του 2011 έως τον  Μάρτιο 2014, συνεχίζεται η προσφορά του στον αθλητισμό και στους αθλητές της χώρας και σήμερα, συνεισφέροντας σε όλους τους αθλητικούς τομείς που προσέφερε τις υπηρεσίες του, όπως:

·         19 έτη στον Παναθηναϊκό ΚΑΕ την κορυφαία ομάδα καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα & την Ευρώπη με του κορυφαίους Έλληνες και ξένους παίκτες, τα Ευρωπαϊκά & Ελληνικά Πρωταθλήματα και υψηλές διακρίσεις

·         22 έτη στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο με τις εκατοντάδες επιτυχίες των αθλητών σε όλα τα αγωνιστικά τμήματα και βεβαίως και στον κλασσικό αθλητισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

·         7 έτη σε Εθνικές ομάδες Ποδοσφαίρου – Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 & άλλες επιτυχίες.

·         28 έτη σε δεκάδες ομάδες επαγγελματικές, ερασιτεχνικές, διαφόρων αθλημάτων όπως κολύμβηση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, ποδηλασία , πετοσφαίριση (βόλεϊ ).  

·         και ιδιαίτερα τους χιλιάδες αθλητές, επαγγελματίες & ερασιτέχνες, ανήλικους & ενήλικους που κουράρισε και νουθέτησε υπέρ της υγιεινής ελεγχόμενης  και ασφαλής προπόνησης και  ζωής ενάντια στα χημικά, φαρμακευτικά  και μη φυσικά  βοηθήματα που δηλητηριάζουν και σκοτώνουν κυρίως μακροπρόθεσμα  τους αθλητές και αθλούμενους.

Ειδικά για το ΝΤΟΠΙΝΓΚ,ένα πρόβλημα αθλητικό, επιστημονικό, κοινωνικοπολιτι 
εν τέλει ηθικό, είναι γνώστης εκ των έσω της ελληνικής αλλά και 
διεθνούς πραγματικότητας, μελετώντας επισταμένως την πορεία του φαινομένου 
που κλυδωνίζει την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, αλλά εξίσου 
δραματικά « ανιχνεύτηκε» και στη χώρα μας.


Για το αρνητικό αυτό φαινόμενο που εξελίχθηκε σε μια κυριολεκτικά 
θανάσιμη απειλή για το αθλητικό οικοδόμημα της εποχής μας, 
έχει προσφέρει, συνεχίζει να προσφέρει και προτείνει τη χάραξη συγκεκριμένη πολιτικής
για την αντιμετώπισή του, εναντίον πολλών αντιθέτων ιδεών, σκέψεων και 
οικονομικών συμφερόντων της φαρμακευτικής τεχνολογίας και του
υψηλού αθέμιτου πρωταθλητισμού.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
ΙΑΤΡΙΚΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 

Παναθηναϊκός Α.Ο. Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών. 
Ιατρός μέλος της Ιατρικής Ομάδας με αρμοδιότητες του Ειδικού Αθλητιάτρου. 
Οκτώβριος 1996 – Ιούνιος 2015 Απολογισμός συμμετοχών & επιτυχιών στα 19 χρόνια προσφοράς & υποστήριξης στην ομάδα και στους πλέον των 285 συνολικά αθλητών : 
5 Πρωταθλήματα Ευρώπης 
1 φορά φιναλίστ
1 Final4-3η θέση 
1 Final4-4η θέση
15 Πρωταθλήματα Ελλάδος 
10 Κύπελλα Ελλάδος 

 Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ - Διεύθυνση του ΟΑΚΑ) με αναφορά στον Πρόεδρο του Ο.Α.Κ.Α. 
Επελέγην με τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης. Αύγουστος 2011 - Μάρτιος 2014 

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο), Ειδικός Αθλητίατρος Υπεύθυνος της Εθνική Ομάδας Ανδρών και των λοιπών Εθνικών Ομάδων
 Ιούλιος 1999 – Μάρτιος 2005 
Κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Ομάδα της Εθνικής Ανδρών το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία 

Ειδικός Αθλητίατρος Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος-Π.Γ.Σ. Ιατρική υποστήριξη των αγωνιστικών ομάδων του Ερασιτεχνικού Τμήματος . Δεκέμβριος 1988 - Αύγουστος 2010. 

Ειδικός Αθλητίατρος στις αγωνιστικές ομάδες κολύμβησης στους συλλόγους: Ηλυσιακός Α.Ο., Εθνικός Πειραιώς, Α.Ο. Ιωνικός Νίκαιας, Α.Ο. Μίλωνα, Ολυμπιάδα ΄73, Καβάλα, Χαλκίδα, Λάρισα, Βόλος. 
 Δεκέμβριος 1988 - Αύγουστος 2008 

Ειδικός Αθλητίατρος - Ομοσπονδιακός ιατρός- των εθνικών ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ- πονγκ) Μάρτιος του 1991 - Ιούλιος του 1992 

Ειδικός Αθλητίατρος - Ομοσπονδιακός ιατρός- των Εθνικών Ομάδων Ποδηλασίας
Δεκέμβριος του 1991 – Απρίλιος του 1994 


Ειδικός Αθλητίατρος - Ομοσπονδιακός ιατρός της Ε.Φ.Ο.Α. (ομοσπονδία τένις). Απρίλιος 1992 έως και τον Ιανουάριο του 2001. 

Ειδικός Αθλητίατρος - στην Π.Α.Ε. Καλαμάτας – Ομάδα Α1 Εθνικής κατηγορίας Ιούνιος του 1995 έως τον Δεκέμβριο του 1995 

Συμμετοχή ως μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Ομάδας ,της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής , στους Μεσογειακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Γαλλία το 1993 

Συμμετοχή ως υπεύθυνος Ιατρός της Ελληνικής Αποστολής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ,το 1993 « Ημέρες Ολυμπιακής Νεότητας στην Ολλανδία » 


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 

ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ (1988) 
(Specialista In Medicina Dello Sport)
Με βαθμό Άριστα, 70/70, μετά Επαίνου από το Πανεπιστήμιο Gabrielle D’ Annunzio, Chieti, Ιταλίας. 

ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ (1991) 
 Από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Διευθυντή τον Καθηγητή Κων. Στεφανή. 
 Ψυχοθεραπευτική Υποστήριξη Των Αθλητών. 


ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
- Συμμετοχή για 6 μήνες, στο Αθλητιατρικό Κέντρο Tirrenia Ιταλίας (Αθλητικό Κέντρο – C.O.N.I.), στον εξειδικευμένο προπονητικό προγραμματισμό των αθλητών – πρωταθλητών στίβου, τότε Ολυμπιακού επιπέδου όπως: Alberto Cova, Panetta, Gelindo Bordin, Alessandro Labruschini και άλλων. 

- Συμμετοχή για δώδεκα μήνες, στις καθημερινές εργασίες του Αθλητιατρικού Κέντρου Coverciano – Φλωρεντίας, Ιταλίας, όπου εκεί προετοιμάζεται μέχρι και σήμερα η Εθνική Ομάδα Ανδρών Ιταλίας στο ποδόσφαιρο. Στο Coverciano υπάρχει, η παγκοσμίως γνωστή σχολή προπονητών ποδοσφαίρου. 

- Παρακολούθηση επί τρεις μήνες στη Φερράρα Ιταλίας στην έδρα της Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φερράρα και εξειδίκευση στην αναίμακτο μέτρηση του αναερόβιου κατωφλιού στα αθλήματα, στα αθλήματα όπου επικρατεί ο αερόβιος μηχανισμός παραγωγής ενέργειας. 

- Συμμετοχή επί έξι μήνες και εξειδίκευση στο ιδιωτικό Αθλητιατρικό Κέντρο «Marathon» στην Brescia Ιταλίας, με διευθυντή τον Ιατρό Ειδικό Αθλητίατρο –Καρδιολόγο και εξειδικευμένο προπονησιολόγο Dr. Gabriele Rosa. 

- Επαγγελματική συνεργασία & επιστημονική – αθλητιατρική ενημέρωση στο Αθλητιατρικό Κέντρο «Marathon» όπου εργάστηκα με αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου και με τον τότε Έλληνα Πρωταθλητή - Βαλκανιονίκη μεγάλων αποστάσεων, πραγματοποιώντας τον Ιούνιο του 1985 στην Μπρατισλάβα, Τσεχοσλοβακίας πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μέτρα με χρόνο 28’18’’ 82 όπως και τον Ιούλιο του 1987 στην Αθήνα την καλύτερη Ελληνική επίδοση στα 5.000 μέτρα με χρόνο 13΄34΄΄54. Από τον Σεπτέμβριο 1981 κατέχει μέχρι και σήμερα το Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 3000μ. με 8’02’’02. 

- Στην Brescia στο Αθλητιατρικό Κέντρο «Marathon» εξειδικεύτηκα και στην κολύμβηση με την συμμετοχή μου στην παρακολούθηση του προπονητικού – αθλητιατρικού προγράμματος του τότε παγκόσμιου πρωταθλητή στην κολύμβηση Giorgio Laberti. 

- Επίσης με τον Dr. G. Rosa εξειδικεύτηκα στην Βιοχημική και Φυσιολογική προσαρμογή της προπόνησης, στο ποδόσφαιρο, στα αγωνίσματα ημιαντοχής – αντοχής του στίβου και της κολύμβησης, καθώς και στην μοντέρνα επιστημονική ενίσχυση των αθλητών ποδοσφαίρου και μπάσκετ με φυσιολογικούς υποστηρικτές. 


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Μέλος της ANASMES από τον Νοέμβριο του 1988. Εταιρεία του Πανεπιστημίου D’ Annunzio του Chieti – Ιταλίας, με μέλη εξειδικευμένους αποφοίτους στην ειδικότητα της Αθλητιατρικής. (ASSOCIAZIONE SPECIALISTI IN MEDICINA DELLO SPORT DELL’ UNIVERSITA’ D’ ANNUNZIO DI CHIETI- ITALIA) 


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 
Εκπληρώθηκαν ως ΔΕΑ (ΥΓ) και Ανθυπίατρος στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., Απρίλιος 1984 - Σεπτέμβριος 1986. 
Σεπτέμβριος 1985 - Σεπτέμβριος 1986: Ιατρός μέλος της Νευρολογικής Κλινικής του 401 Γ.Σ.Ν.Α. ως ΔΕΑ Οκτώβριος 1984 - Ιούλιος 1986 και ως Ανθυπίατρος Αύγουστο 1986 - Σεπτέμβριος του 1986 - Απόκτηση του 1ου χρόνου ειδίκευσης στην Νευρολογία για την τετραετή Ειδικότητα στην Ψυχιατρική. 


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 
- ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΑ (Διαβητική Νευροπάθεια ) με τον καθηγητή LODI της Ενδοκρινολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου BOLOGNA- ΙΤΑΛΙΑΣ 

- ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ στο Πανεπιστήμιο Gabrielle D’ Annunzio- CHIETI- ΙΤΑΛΙΑΣ με τίτλο: «Μοντέρνες Μεθοδολογίες στα αθλήματα αντοχής( αερόβια αθλήματα) με έρευνες στην βελτίωση της προπονητικής διαδικασίας δια μέσου της Εξειδικευμένης εφαρμοσμένης Αθλητιατρικής σε κορυφαίο Έλληνα διεθνή πρωταθλητή – βαλκανιονίκη. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2003 συμμετέχω στην Κλινική Μονάδα Τοξικολογίας του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ “SAN GIUSEPPE MOSCATI” στο AVELLINO, Ιταλίας

Συνεργαζόμενος για την ανάπτυξη και την έρευνα στα πλαίσια της διδακτικής δραστηριότητας για την Διδασκαλία της Φαρμακολογίας για Φυσιοθεραπευτές και για Υγειονομικούς τεχνικούς ιατρικής Ραδιολογίας του Δευτέρου Πανεπιστημίου της Νάπολης. - ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ. - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Δρ. G. PALUMBO AZIENDA OSPEDALIERA DI RILIEVO NAZIONALE AD ALDA SPECIALITA’ , “SAN GIUSEPPE MOSCATI” AVELLINO . UNITA’ OPERATIVA COMPLESSA DI’ MEDICINA D’ URGENZA DIRETTORE: Dr. RAFFAELE RUSSO 

Εργασίες- Ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια 
20-23 Ιουνίου 2004 Bormio – Ιταλίας (Στο ΧΧ Εθνικό Συνέδριο «Congresso Nazionale» Della Associazione Nazionale Specialisti in Medicina Dello Sport, Universita “G.D’ Annuunzio” παρουσίασα την εργασία: «Προληπτική Αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης αθλητών» μιας ομάδας Μπάσκετ Α΄ Εθνικής Κατηγορίας με διεθνή ενδιαφέρον (1997- 2004). Dipartimento di Medicina Sperimentale. Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης) 

04-10-2015 
AL XXXI CONGRESSO NAZIONALE DEGLI SPECIALISTI IN MEDICINA DELLO SPORT CHE SI E’ TENUTO IN MERCOGLIANO (AVELLINO- ITALY) 
(04-10-2015 ΣΤΟ XXXI ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ MERCOGLIANO (AVELLINO- ITALY)) 

PERCHE ‘IL CAFFE’ E’ UN ALIMENTO FUNZIONALE 
(ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;) 
S. De Blasio, A. Russo, V. Monda, Stavros K. Chantzos, G. Messina, M. Monda Dipartimento di Medicina Sperimentale, Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης) 

NON SOLO IL COMPORTAMENTO SEDENTARIO, MA ANCHE UN INTENSO ESERCIZIO FISICO PUO’ INDURRE DANNI ALLA SALUTE 
(ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) 
S. De Blasio, A. Russo, V. Monda, Stavros K. Chantzos, G. Messina, M. Monda Dipartimento di Medicina Sperimentale, Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης) 

INFLUENZA DEI COMPORTAMENTI SEDENTARI E ATTIVI SULLA SENSIBILITA’ ALL’ INSULINA E L’ ASSORBIMENTO DEL GLUCOSIO 
(Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ) 
S. De Blasio, A. Russo, V. Monda, Stavros K. Chantzos, G. Messina, M. Monda Dipartimento di Medicina Sperimentale Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης) 

EFFETTI DELLA CAFFEINA SU ATTENZIONE E PERFORMANCE MOTORIA (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ- PERFORMACE-) 
S. De Blasio, A. Russo, V. Monda, Stavros K. Chantzos, G. Messina, M. Monda 
Dipartimento di Medicina Sperimentale Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης) 

CAFFEINA E SPORT 
(ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) S. De Blasio, A. Russo, V. Monda, Stavros K. Chantzos, G. Messina, M. Monda Dipartimento di Medicina Sperimentale, Scuola di Specializzazione in Medicina dello Sport – Seconda Universita’ degli Studi di Napoli 
(Ιατρική Πειραματική Διοικητική Περιφέρεια - Σχολή Ειδικότητας Αθλητιατρικής - Δεύτερο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Νάπολης 


 ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ 

 «Σύγχρονη Αθλητιατρική» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1993 από τις εκδόσεις «ΛΙΤΣΑΣ». · 

 «Doping από το Σχολείο στο θάνατο» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2004 από τις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ» και παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα, Καλαμάτα, Βόλος, Χαλκίδα κ.α.). 


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ – ΜΜΕ 

 ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Πολλές δεκάδες συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, που ασχολούνται με τις ειδικότητες του και την προληπτική ιατρική σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Επίσης μεταξύ άλλων πάρα πολλές αναφορές για την ριζική αντιμετώπιση του τεράστιου θέματος του ντόπινγκ με συγκεκριμένες ριζοσπαστικές αποφάσεις και λύσεις. Εκατοντάδες συνεντεύξεις σε εφημερίδες, και περιοδικά. 

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ 
Συμμετείχε ως καλεσμένος εμπειρογνώμων σε πολλές αθλητικές, ιατρικές, και κοινωνικές τηλεοπτικές εκπομπές κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών. 

Καθηγητές με τους οποίους εκπαιδεύτηκα κατά την διάρκεια της ειδικότητας της Αθλητιατρικής στο Chieti Ιταλίας με τους κάτωθι Καθηγητές: 

Prof. L. Vecchiet: (Δ/ντής της ειδικότητας στην Αθλητιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γκαμπριέλε ντ’ Αννούτσιο, Chieti Ιταλίας) Στις Α! Βοήθειες και στην λειτουργική αξιολόγηση των αθλητών. 
Prof. C.G. Branzi: Στη διατροφή των αθλητών. 
Prof. A. Galligaris: Στη Φυσική Αγωγή, Τεχνική της προπόνησης και στη Φυσική κατάσταση των αθλητών, ειδικά των ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου. 
Prof. G. Montanari: Στην Βιοχημεία της συστολής των μυών και τη Βιοχημική προσαρμογή στην προπόνηση, καθώς και στην τελειοποίηση της προπόνησης στις διάφορες αθλητικές ειδικότητες. 
Prof. G. Roccioletti: Στην Ψυχολογία και ψυχοπαθολογία των αθλητών. 
Prof. Scapinelli: Στην τραυματολογία των αθλητών από την μη χειρουργική –ορθοπεδική άποψη. 



Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 
 Φεβρουάριο 1999, παρουσίαση σε διεθνές αθλητιατρικό συμπόσιο της ΕΠΟ στην Αθήνα, της εξειδικευμένη αθλητιατρική παρακολούθησης και αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών καθώς και την επιστημονική τους υποστήριξη τόσο σωματικά όσο και ψυχικά Τα έτη 1995 -1996 διετέλεσα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Σχολή Προπονητών της Ε.Π.Ο. όπου και δίδαξα το μάθημα της «Ειδικής Αθλητιατρικής» στους υποψηφίους προπονητές 3ης κατηγορίας Ομιλίες στο Δήμο Νέας Ιωνίας (1992 και 1994) – στο Συνέδριο Γυμναστών Ελλάδας (1993) – στο Δήμο Πάτρας (1994) – στο Δήμος Αγρινίου (1994) – στο Δήμος Καβάλας (1992) με θέμα: «Εξειδικευμένη Αθλητιατρική» – Όμιλος Αντισφαίρισης Φιλοθέης (1993) με θέμα: «Αθλητιατρική στο Τένις». 

Τον Μάϊο του 1994, συμμετοχή στο διεθνές συμπόσιο της Ε.Π.Ο. και παρουσίαση της εργασίας : «Η Αθλητιατρική στο ποδόσφαιρο». Στην Αγγλία (Λίβερπουλ – 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλημάτων Ρακέτας) τον Ιούνιο 1993 Όσον αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων : συμμετοχή στο 70 Βαλκανικό Συνέδριο Αθλητιατρικής τον Οκτώβριο του 1987 στην Αθήνα και παρουσίαση της εργασίας : «L-καρνιτίνη ένας φυσιολογικός υποστηρικτής» . 

 Κατά καιρούς συμμετοχές σαν ομιλητής σε διοργανώσεις – ομιλίες διαφόρων Δήμων και φορέων καθώς και σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ανά την Ελλάδα με θέματα που άπτονται της ειδικότητας.
Από το Blogger.