Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ


 

 

ΜΕΡΟΣ   ΠΡΩΤΟΝ

Καινούργια παραλλαγή από την οποία πρέπει να αμυνθούμε υπερασπίζοντας τον εαυτόν μας  

Ακόμα ένα γράμμα από την Ελληνική Αλφάβητο επιλέχθηκε για να ονομαστεί η τελευταία  μορφή του ιού

Το Ελληνικό αλφάβητο, αναφέρει ο Καθηγητής Ιατρικής – Ιστορικός – δημοσιογράφος - Dr. Gian Paolo Palumbo, ως σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της λαμπρής κλασικής εποχής της Ελλάδας και η καταγωγή του δυτικού πολιτισμού μας, που χρησιμοποιήθηκε από εμάς, για να κατανοήσουμε τους κλασικούς, για να αντλήσουμε την ετυμολογική σημασία των λέξεων, για τις γνώσεις και αναφορές στις επιστήμες, στα μαθηματικά, την αστρονομία, και την ιατρική. Αλλά επιστρέφοντας στην Covid είχαμε φθάσει στην “Mu” και έπρεπε να αγγίξει στην “Nu” που θα μπορούσε να γίνει λάθος στην προφορά του με το “New”( Νέο- Νέες ειδήσεις- Καινοτομία), και μετά στο γράμμα “Xi” που αντιστοιχεί στο όνομα του Προέδρου της Κίνας. Επομένως για λόγους …ευκαιρίας, περάσαμε απευθείας στην Όμικρον. Ήδη γνωρίζουμε ότι εμφανίστηκε μια καινούργια παραλλαγή του ιού, εκείνη τη Νοτίου Αφρικής,  Botswana,Hong Kong, η οποία ονομάστηκε  Όμικρον(B. 1.1.529), και που υποδεικνύει μια προοπτική να έχει στην κατοχή της μια συγκεκριμένη βραχυπρόθεσμης επιθετικότητας και θα μπορούσε να θέσει ή να κάνει «ξεπερασμένο» το εμβόλιο. Άρα η κατάσταση είναι σοβαρή (Κυριακή : 28.11. 2021 από την Ιταλική Εφημερίδα : LaVerita’)  Κατά την άποψη της επιδημιολόγου Sara Salucaso : « Η Όμικρον εγείρει ανησυχίες  “δεδομένου ότι αυτή η παραλλαγή έχει πολλές μεταλλάξεις, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό”».                                                                                                   

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ursula Von Der Leyen, με τα λόγια της που δήλωσε αμέσως πέτυχε να ανεβάσει την ένταση : «Τα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τις εταιρίες παραγωγής επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες παραλλαγές καθώς εμφανίζονται σιγά – σιγά».  Λέγοντας αυτά, φαίνεται ότι η εικόνα δεν είναι η καλύτερη και ήδη οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται για να καταλάβουν πόσο χρόνο χρειάζονται οι κολοσσοί των φαρμακευτικών εταιρειών για να ενημερώσουν και να προσαρμόσουν τους ορούς όπου κάποιοι λέγουν για 100 ημέρες αλλά και για 6 μήνες. Άρα λοιπόν συμπερασματικά με το να διαβάζονται καλά αυτά τα νέα, τίθεται αμέσως – μαζικά- γρήγορα. Ένα ερώτημα : Εάν η παραλλαγή «ξεπερνά» το εμβόλιο πρέπει να τρέξουμε να τροποποιήσουμε την σύνθεση του εμβολίου.  Οι ειδικοί αυτή την στιγμή λέγουν ότι η παραλλαγή μπορεί να «τρυπήσει» το εμβόλιο, αλλά πρέπει να εμβολιαστούμε. 

Η καινούργια παραλλαγή θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά επίσης και λιγότερο θανατηφόρος, και για αυτό την στιγμή αυτή δεν χρειάζεται άγχος, λιγότερο τρόμο, να χρησιμοποιούνται λιγότερες φαρμακευτικές φράσεις , να μην εξαπλωθεί και χρειάζεται καλύτερη  και περισσότερη διαφάνεια. ( Κυριακή : 28.11.2021 – Francesco  Borgonovo- Εφημερίδα –LaVerita’)   

O Andrew Pollard, Διευθυντής της Oxford  Vaccine  group, στο BBC, ο δημοσιογράφος  Carlo Tarallo, λέγει ότι ανέφερε λέγοντας να το θεωρήσουμε «απίθανο» μια επανάληψη της πανδημίας και εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον «βρίσκονται στα ίδια σημεία της πρωτεΐνης  Spike των άλλων παραλλαγών» εκείνων που τα εμβόλια επιτυγχάνουν ικανώς να μάχονται. 

Η  Όμικρον  έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη Spike (B.1.1.529).   Ακριβώς το διπλάσιο από αυτό που είχαν βρεθεί στην ίδια πρωτεΐνη με την παραλλαγή Delta

O Maurizio Viecca ο οποίος είναι Πριμάριος στο νοσοκομείο Sacco Di Milano, υπογράμμισε ότι:  η καινούργια παραλλαγή Όμικρον «είναι περισσότερο επικίνδυνη γιατί είναι πιο πολύ μεταδοτική. Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε στοιχεία μελέτης για την θνησιμότητα της.                                      

Το εμβόλιο ετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια απάντηση, συνεπώς να υποστηρίζεται  ότι είναι αναποτελεσματικό, είναι ψέμα.                                                                                                                                                                                          

Ο Francois Balloux, Διευθυντής του Ucl Genetics Institute και Καθηγητής της Υπολογιστικής Βιολογίας στο University College του Λονδίνου αναφέρει ότι : « είναι πιθανόν η Όμικρον να έχει αναπτυχθεί κατά την διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ατόμου με εξασθενημένες ανοσολογικές άμυνες,  ίσως σε ένα ασθενή που πάσχει από τον HIV.

Ο Sergio Abrignani, Γνωστός Ανοσολόγος και μέλος του  Cts (Committee   Technical  Scientific ),     δηλαδή της  Ιταλικής  τεχνικό – επιστημονική Επιτροπής  αναφέρθηκε ότι : η μέτρηση των αντισωμάτων δεν είναι ένδειξη της ανοσίας συνεπώς δεν έχει έννοια αν είναι να κάνεις την Τρίτη δόση του εμβολίου ή όχι. Τον Ιανουάριο θα έχουμε μια στοχοθετημένη απάντηση.  Η Όμικρον είναι ένας λόγος παραπάνω για να γίνει η Τρίτη δόση η να αρχίσουν να εμβολιάζονται.   

Ο Guido Rasi,(ο οποίος είναι ο Ανοσολόγος σύμβουλος του Στρατηγού Figliolo, όπου στον Στρατηγό   από τον Δεκέμβριο του 2020 του έχει δοθεί από την Ιταλική Κυβέρνηση η εντολή του υπευθύνου  του εμβολιασμού στην Ιταλία). είπε : τι παίζουμε τους καλούς και τους κακούς;;  ή  «να σκέπτεστε με λόγο χωρίς εικόνα», αντί να υπογραμμίζουν τις αντιφάσεις και να καταδικάζουν. Τα άγνωστα είναι στην πραγματικότητα πολυάριθμα. Θα πρέπει να πούμε ότι θα χρειαστεί εκείνο που ανέκαθεν είναι η Επιστημονική μέθοδος και ως προς μία επαγωγική λογική και δηλαδή εκείνη για το οποίο κάθε βήμα προέρχεται περαιτέρω από την απόκτηση και την εξέταση των στοιχείων της γνωστής που φθάνουν σταδιακά. Ενώ δεν πρέπει να κινούμεθα με μη επαγωγική, αλλά αφαιρετική μέθοδος, με προετοιμασμένες αλήθειες, με θέσεις που επιβάλλονται από ψηλά και προγραμματικά μη αμφισβητήσιμες. Με όχι απλές απαντήσεις, αλλά με πολιτικές επιβολές αποτύπωμα σε μια πλήρη σκληρότητα. Το σημαντικό είναι να επιβάλλεται την υπακοή και να επιβεβαιώνεται ένα «παραδειγματικό» κλίμα καταστολής της διαφωνίας.  Λοιπόν εάν τα πράγματα θα πάνε καλά, θα είναι υπέρ των Illuminati, εάν αντιθέτως πάνε άσχημα θα ευθύνονται οι πολίτες που δεν τις σεβάστηκαν αρκετά με μια τέτοια πολιτική πίεση και επίσης με το σύστημα των M.M.E., προσφέρεται για να είναι περισσότερο μέσο για τους πολίτες για να πραγματοποιήσουν μια ψηφοφορία στην δράση εκείνων πού βρίσκονται στην εξουσία, αλλά ένα εργαλείο εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία  να επιτύχουν  έναν έλεγχο σχετικά με τον βαθμό υπακοής των θεμάτων.                                                                                                                                                                          Η αίσθηση είναι ότι δεν θα είναι εύκολο ούτε ανώδυνο να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Είναι λέξεις «πρόωρες» και παραπλανητικές από τον Μικροβιολόγο Antonio Cassone μέλος του American Academy Of Microbiology και πρώην Διευθυντής των Μολυσματικών ασθενών  του ISS, ο οποίος είπε:  ότι η θέση του Stephane  Bancel του Ceo της Moderna, Mananger, σε μια συνέντευξη στην Financial Times  είχε προβλέψει ότι έχουμε μια «ουσιαστική πτώση» της προστασίας των εμβολίων εναντίον της Όμικρον κάνοντας να τρέμουν τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.   

Για να «τραβήξει το φρένο» στις εικασίες παρέμβει επίσης η Emer Cooke Εκτελεστικός Διευθυντής  της EMA ( Ο Ευρωπαϊκός  Οργανισμός  Φαρμάκου), διευκρινίζοντας ότι μια πιθανή προσαρμογή   των εμβολίων θα ήταν εφικτή σε τρείς ή τέσσερις μήνες, αλλά «πρώτα πρέπει να καταλάβουμε   αν οι αλλαγές  εξυπηρετούν.  Αν και η νέα παραλλαγή θα εξαπλωθεί περισσότερο, τα εμβόλια που έχουμε θα συνεχίσουν να εγγυώνται την προστασία, είπε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Aναφέρει  επίσης  ότι πίσω από την Όμικρον υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση (mega business). Η καινούργια μορφή του ιού είναι μυστήριο, αλλά η Von der Leyen ήδη περιμένει τους «ενημερωμένους» ορούς από την Big Pharma, ο αγώνας για την παραγωγή της πιο προηγμένης ασπίδας ξεκινά.  Υπάρχουν φόβοι ότι η Όμικρον μπορεί να τροφοδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες και θέτουν τα συστήματα υγείας υπό πίεση, ενδεχομένως αποφεύγοντας τα εμβόλια και περιπλέκουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των οικονομικών και των συνόρων έχουν εξαπολύσει ένα κύμα αποστροφής κινδύνου στις συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων την Παρασκευή (26-Νοεμβρίου-2021).  

Είναι σημαντικό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας και της λοιμογόνους δράσης της παραλλαγής Όμικρον, μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης της υγείας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όπως είπαμε σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά.  Διαβάζοντας για το πόσο περίπλοκη είναι η δομή της νέας παραλλαγής, η πιο συχνή ερώτηση είναι το προφανές μιας επικίνδυνης μετάδοσης. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε πιθανότητα να μολυνθούμε δέκα φορές περισσότερο από αυτή της παραλλαγής Delta Plus, μακράν η χειρότερη μέχρι αυτή την ιστορική στιγμή.                                                                                    Παράλληλα με αυτό το πρόβλημα, που συνεπάγεται περαιτέρω ανησυχίες προέκυψε ταυτόχρονα το πρόβλημα των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών με το 30%  θετικότητα. Ένας πολύ υψηλός αριθμός που επιτυγχάνεται σε αυτή την περίοδο κατά την οποία είναι τελικά δυνατό να γίνει το παιδιατρικό εμβόλιο με το 1/3 της δόσης που είναι για τους ενήλικες. 

Σε σύγκριση με τις ανησυχητικές ειδήσεις για τη μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου με τις επικίνδυνες παραλλαγές της, υπάρχουν ευρήματα που μας δίνουν ελπίδα, με την έννοια ότι  οι «νέοι» θετικοί δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα αλλά μόνο εκτεταμένο πόνο και εύκολη κόπωση και δεν αναφέρονται σε βήχα και έλλειψη αέρα.                                                                                              

Ως αντίμετρο, το κλείσιμο των αεροδρομίων για τα αεροπλάνα που προέρχονται από χώρες σε πλήρη έκρηξη μολύνσεων είναι καλό, αλλά αυτή η λύση από μόνη της δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν, καθώς η Δύση τα κατάφερε αρκετά καλά, αλλά οι χώρες της Μέσης Ανατολής και όλες οι φτωχές χώρες πρέπει να βοηθηθούν σθεναρά. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιείτε την μάσκα και να διατηρείτε μια κανονική απόσταση ασφαλείας, μαζί με την υγιεινή των χεριών και                  τον αερισμό των περιβαλλόντων. Αυτές οι ιδιαίτερες προσοχές πρέπει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ένα μέτρο που δεν αρέσει, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διπλά θετικός περιορισμός για την νόσο της Covid -19, για την εποχική γρίπη και πολλά άλλα εύκολα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα. Για την αξία των μετοχών των διαφόρων μεγάλων εταιρειών (Moderna Bion Tech- Pfizer). Αν προσθέσουμε τα κέρδη τους την προηγούμενη Παρασκευή (26 – 11- 2021 ), των τριών κολοσσών μαζί, σήμερα αξίζουν 50 δισεκατομμύρια. Στην συνέχεια, θα πρέπει να θεωρηθεί ένα άλλο είδος αποτελέσματος που ο συναγερμός Όμικρον θα έχει τις business των φαρμακευτικών εταιριών, τους παραγωγούς των εμβολίων, με όρους όχι χρηματιστηρίου αλλά στρατηγικής. Πράγματι έχει αρχίσει ο αγώνας μεταξύ των μεγάλων εταιρειών  στο ποια θα βρει πρώτη την ασπίδα.  Η Pfizer & Bion-Tech έκαναν γνωστό ότι ήδη μελετούν την Όμικρον και υπολογίζουν να έχουν τα                      πρώτα αποτελέσματα : «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων». 

Η Novavax, της οποίας το εμβόλιο περιέχει μια πραγματική έκδοση της πρωτεΐνης Spike του ιού    που δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Αμερικάνικη εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια πρωτεΐνη ακίδας (Spike) που βασίζεται ειδικά στην γνωστή γενετική σειρά της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας, η οποία την Παρασκευή (26-11-2021) κέρδισε σχεδόν το 9% στο χρηματιστήριο. Εν τω μεταξύ η πρόκληση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών θα «παιχτεί» επίσης και σε ένα άλλο επίπεδο, εκείνο του λεγόμενου treatment (της θεραπείας). Δηλαδή είναι οι θεραπείες που λειτουργούν σε μια κατάλληλη προσέγγιση με το εμβόλιο (και επομένως δεν είναι σε αυτό μια εναλλακτική λύση), ως εκ τούτου όχι μόνο : «εάν αναδύεται μια παραλλαγή που διαφεύγει στο εμβόλιο θα είναι σε θέση να αναπτύξουν και να παράγουν ένα εξατομικευμένο ανοσοποιητικό σε περίπου 100 ημέρες πριν την κανονική έγκριση».                                                                                                     

H Moderna ανακοίνωσε να έχει τρείς κατευθύνσεις άμυνας που προχωρούν παράλληλα:« Ένα ενισχυτικό» (booster) υψηλή δόση του m-RNA – 1273. Μετά βρισκόμαστε να μελετούμε σε κλινική φάση δύο υποψήφια ενισχυτικά πολυσθενής  που  θα προβλέψουν μεταλλάξεις όπως αυτές που προέκυψαν στην Όμικρον και τα δεδομένα αναμένονται  για την επόμενη εβδομάδα.

Προβλέπουν επίσης ένα συγκεκριμένο – ειδικό υποψήφιο booster (ενισχυτική δόση). Αυτά είπε ο Stephane Bancel, Ceo της εταιρείας στις Η.Π.Α.

Όμως ας λάβουμε υπόψη μας μετά και τους καινούργιους ανταγωνιστές ότι η Ιταλία εξόδεψε   2,3 δισεκατομμύρια για 121,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παράγεται από την PfizerBion Tech  ή το 13,5% εκείνου του καινούργιου συμβολαίου από 900 εκατομμύρια δόσεων  που υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές Μαΐου για να έχουν εγγυημένες προμήθειες ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022, και ο αριθμός μπορεί επίσης να διπλασιάσει το μέρος του τμήματος ποσοστώσεων που αφορά ήδη άλλα 900 εκατομμύρια δόσεων που προωθούνται από τις Βρυξέλλες από τώρα για το 2023.   Η πολύ σύνδεση με μια μόνο εταιρεία μπορεί να είναι έντονη εξαρτώμενη για τα επόμενα χρόνια, τόσο από την άποψη των προμηθειών όσο και της διαχείρισης των ανακλήσεων, γρήγορα θα φθάσουν στο εμπόριο νέα εμβόλια ακόμα πιο εξελιγμένα, και νέες θεραπείες. Θα υπάρχουν όμως τα χρήματα;;.                                                                

Όταν όμως κάποια στιγμή ενισχυθεί το οπλοστάσιο έναντι της Covid, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες μεταβλητές : όπως και το κόστος των νέων ενισχυμένων (booster) των παραλλαγών. Ήδη τον Φεβρουάριο σε μια συνάντηση με την Merrill Lunch, ο Οικονομικός Διευθυντής της Pfizer είχε μιλήσει στην τιμή των 150 – 170 δολάρια που αναφέρονται στην τιμή στόχος «target» της μονής δόσης του εμβολίου. «Τα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κατασκευαστές – παραγωγούς , επιβεβαιώνουν ότι  τα εμβόλια οφείλουν να είναι προσαρμοζόμενα αμέσως στις νέες παραλλαγές όπως σιγά – σιγά προκύπτουν», είπε την Παρασκευή (26-Νοεμβρίου- 2021), η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Ursula Von der Leyen.  Η Ιταλία αγόρασε την δόση για 19,5 Ευρώ για εγγυημένες προμήθειες ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ….    

                             
Από το Blogger.