ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΣΤΟ ASTRADAY



                                               

                                                   


Astra - Zeneca, έκρηξη εμβολιασμού

ΠΗΓΗ :  Dr. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  GIANPAOLO  PALUMBO

Ο δικός μας οργανισμός παράγει με φυσικό τρόπο τις ενδορφίνες που λέγονται επίσης και ορμόνες της ευημερίας. Είναι νευροδιαβιβαστές που παράγονται από την υπόφυση με αναλγητικές και αντί - καταθλιπτικές  ιδιότητες.   Ανακαλύφθηκαν το 1975 και είναι υπεύθυνοι για τις αισθήσεις της ευχαρίστησης, της έκστασης, της γενικευμένης ευημερίας που, σε συνδυασμό με μια φυσική ισορροπία, μπορούν να θεωρηθούν της  έκφρασης της ευτυχίας, για μια ζωή που λειτουργεί πλήρως.

Η πιο σημαντική ορμόνη για δυσάρεστες καταστάσεις όπως ο φόβος και το άγχος είναι η επινεφριδιακή ορμόνη της αδρεναλίνης  που επιτρέπει στον οργανισμό να είναι αντιδραστικό τόσο για «την επίθεση»  όσο και για την «διαφυγή».

Ο άνθρωπος την ελευθερώνει μπροστά σε μία απειλή, έναν ενθουσιασμό,ένας έντονος πόνος, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο. Η αδρεναλίνη έχει προστατεύσει τους προγόνους μας τόσο σε σχέση με τα ζώα  όσο και από εχθρούς που κατοικούσαν σε  περιοχές κοντά στην δική μας.  Στην πράξη, μας  παρείχε πάντα το θεμελιώδες  συναίσθημα  της  ζωής μας :  Ο φόβος .

Σήμερα δε έχουμε πλέον φόβο του εχθρού με το αλεξίπτωτο και/ή το σπαθί και με τα σωματικά φυσικά  τεράστια ζώα πολλές φορές μεγαλύτερα από εμάς.  Σήμερα ο φόβος αφορά την καθημερινή ζωή που αλλάζει δραματικά και που μας αναγκάζει και  συνεχώς να ξανά διαβάσουμε τις ρυθμίσεις μας για το τι μπορεί να συμβεί ή θα συμβεί λίγο αργότερα.

Είναι επίσης δίκαιο να τονίσουμε ότι ο φόβος είναι πολύ χρήσιμος για τον άνθρωπο επειδή του φαίνεται ότι οι κίνδυνοι υπό το χειρότερο πρόσχημα ,                                  έτσι ώστε να μπορεί να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στην απειλή όσο καλύτερα μπορεί. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και ένα άγχος αυξάνεται που, μερικές φορές, γίνεται ανεξέλεγκτο !!                                                                                                                                         Ξεκινά με το άγχος κατάστασης ( κλειστοφοβικός  τύπος )  και που κινείται στον τρόμο για διαφορετικούς τύπους ζώων  ( αράχνες, ποντίκια ), για περιβαλλοντικές καταστάσεις ( καταιγίδες, σκοτάδι ), μέχρι στις χειρουργικές επεμβάσεις και στα φάρμακα στα νοσοκομεία.

Έτσι γεννήθηκε και προκύπτει η φοβική περιγραφή στο πλαίσιο των νευρώσεων του άγχους, που ονομάζεται «άγχος υστερίας». Η σκέψη του Sigmund Freud σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ διαφωτιστικό :

« Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ένας κίνδυνος που ξέρουμε, η πραγματική αγωνία είναι αγωνία απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο.   

Η νευρωτική αγωνία είναι αγωνία ενόψει ενός κινδύνου που δεν γνωρίζουμε»….

Έτσι το φοβικό αντικείμενο είναι στο σύνολο του, ιδιαίτερα ικανό να εξεγείρει - προκαλέσει αγωνία – που ορίζεται πάντα από τον Φρόιντ ( Freud ) ως “σήμα”  - που λειτουργεί – δρα -  ως προειδοποίηση κινδύνου.                                                                                                              

Δυστυχώς, ο ίδιος φόβος παράγεται  επίσης απουσία του φοβικού αντικειμένου, προκαλώντας κατά συνέπεια προληπτικούς  ελιγμούς, ικανούς να προστατεύουν το φοβικό υποκείμενο από τις αντιλήψεις.

Όλο αυτό που συμβαίνει και είναι δυσάρεστο στη ζωή μας  οδηγεί σε μια σωματική δυσφορία, σε έναν έντονο φόβο, σε μία ανώμαλη αντίδραση. Έτσι ώστε η διάθεση να είναι πάντα “κάτω από τα παπούτσια”.                                                                                                                          

Μειώνεται η όρεξη, δεν συγκεντρωνόμαστε  πλέον και η αυτοεκτίμηση χάνεται. Αρχίζει να υπάρχει φόβος για τα πάντα και για πολλά άλλα.

Μία τόσο μεγάλη προϋπόθεση για να εισαχθεί ένας φόβος που μπορούσε  να υπάρχει, που βγήκε στην επιφάνεια με μόνη την απλή σκέψη ενός εμβολίου του φαντάσματος AstraZeneca, ενός από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια στην πανδημία του κοροναιού.

Παρότι και αν ολόκληρος ο κόσμος γνώριζε ότι οι κίνδυνοι ήταν πολύ χαμηλότεροι από τα οφέλη με  πολύ σαφή τρόπο, στην Ιταλία ξεκίνησε ένας χωρίς κίνητρο φόβος για το εμβόλιο που είχε κάνει θαύματα στην Αγγλία και το Ισραήλ.

Αναφέρονται τρελές ιστορίες, αδιανόητα ανέκδοτα για ένα μοντέρνο, σύγχρονο, πολιτισμένο κράτος. Ένας στρατός ψυχολόγων ενεργοποιήθηκε για να βοηθήσει γυναίκες, μεσήλικες άνδρες και φοιτητές.

Ο  ΦΟΒΟΣ  ΤΗΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ  ΔΕΝ  ΥΠΗΡΧΕ  ΕΝΟΨΕΙ  ΤΟΥ  ΦΟΒΟΥ                                            ΤΟΥ  ΕΜΒΟΛΙΟΥ.  

Η πιθανότητα να αρρωστήσετε  με μια πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια δεν εξάλειψε τον φόβο του εμβολιασμού.    Συνεχίσαμε για λίγο καιρό φιμωμένοι από το άγχος, την κατάθλιψη το stress, μετά ξαφνικά ξέσπασε η αγάπη για το εμβόλιο που παράγεται από την εταιρεία AstraZeneca.

Μετά από τόσες πολλές και κουραστικές εφευρέσεις ειδήσεων και αφού  η Άγγλο - Ολλανδική φαρμακευτική εταιρεία δεν είδε πλέον τα εμβόλια της στην  Ευρώπη, ξέσπασε το πάθος για το τόσο πολύ μισητό φαρμακευτικό προϊόν.

Η πόλης της Caserta στην Ιταλία εμβολίασε με 6.000 δόσεις τους  άνω των 45  σε ένα μόνο απόγευμα μετά από μια τεράστια επιτυχία με ένα είδος γιορτής   στην πλατεία με άλλες  6.000 εμβολιασμούς του AstraZeneca για τους νέους   που δεν ήθελαν να περιμένουν τη γραφειοκρατία.    Μετά από τις δύο πρώτες γιορτές με αυτό το εμβόλιο δεν υπήρχε  πλέον κανένας που αρνήθηκε αυτόν τον τύπο της ανοσίας. Από αυτές τις ωραίες νύχτες προχωρήσαμε στην ανοιχτή μέρα (openday) με εντυπωσιακές  επιτυχίες μεταξύ των άνω των 30 στη Νάπολη και στην επαρχία.                                                                                               Μετά τις επιτυχίες της 22ης και 23ης Μαΐου με  4.560 δόσεις στην Capodichino , οι αρμόδιες αρχές αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τους νέους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Mostra  dOltremare a Fuorigrotta με την αρχική ανοσία για 3.840 νέους. Τα φιαλίδια Άγγλο – Ολλανδικά  που μισούσαν υπερβολικά τελείωσαν. Προφανώς αυτή η ατμόσφαιρα γιορτής εμβολιασμού σήμαινε ότι η κοινή λογική υπερέβη  στις  ανησυχίες, στο άγχος, και στους φόβους.  

 Πράγματι στην Caserta  το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή υπήρχαν οκτώ χιλιάδες κράτηση για το εμβόλιο της PfizerBioNtech.                                                                                     

( Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί στην Ιταλία την Πέμπτη στις 27.Μαίου.2021  οπότε το περασμένο Σ/Κ είναι στις 22 και 23 Μαΐου.)

Προηγουμένως ο ενθουσιασμός για το AstraZeneca είχε γίνει αισθητός ειδικά στο  « Χώρο της Εργασίας» στους Στρατώνες Garibaldi ( Caserma  Garibaldi ) με 300 εμβολιασμένους την ώρα για 36 συνεχόμενες ώρες.     Μία πραγματική έκρηξη ( Boom) των εμβολιασμών.

Το μίσος απέναντι στο λεγόμενο εμβόλιο της «Οξφόρδης» εξαφανίστηκε, τόσο χωρίς κίνητρα όσο θέλετε, αλλά το οποίο είχε εισβάλει στα φοβισμένα μυαλά των ανθρώπων μας. Αναζητήθηκαν τα κίνητρα και οι λόγοι για να το αποφύγουμε την χορήγηση. Τότε σαν με μαγεία, όλοι ζήτησαν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το άγχος, η απογοήτευση, και η κατάθλιψη θεραπεύτηκαν χωρίς φάρμακα, έτσι δεν υπάρχει πλέον αποθάρρυνση και η διάθεση έχει αυξηθεί.

Κατάφεραν να δώσουν μια νέα έννοια στο εμβόλιο AstraZeneca, να δημιουργήσουν ένα μοντέλο ευθύνης και δέσμευσης. Δηλαδή τι συνέβη;;  Εμείς όλοι μας  «καταδικασμένοι στην ελευθερία», καταφέραμε να «ακυρώσουμε» την αξία που είχε δοθεί στο εμβόλιο AstraZeneca και, σε σχέση με  το θέμα σεβόμενοι την ελευθερία που συνοδεύει την ύπαρξη μας, του δώσαμε ένα νέο νόημα, αυτό που θεωρήσαμε το πιο δίκαιο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Από το Blogger.