ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΌΛΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 15

 

                                                              Prof. Dr. GianPaolo Palumbo



ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΌΛΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 15.

Είναι η δεύτερη δόση που προσφέρει τη μέγιστη κάλυψη.

Οι τιμές της πανδημικής τάσης μειώνονται αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

Η πόλη ήταν κινέζικη (Wuhan) και στα νοσοκομεία της πέθαιναν από μία παράξενη πνευμονία ήδη από τα μέσα του έτους 2019. Στις αρχές του 2020 ανακαλύπτεται και αποδεικνύεται ότι ο ένοχος τόσων θανατηφόρων περιπτώσεων είναι ένας ιός, πράγματι ένας κορονοιού που είναι απομονωμένος στα ζώα των υγρών αγορών των κινέζικων πόλεων. Εκείνη την εποχή και την στιγμή η ζυγαριά των μολυσμένων ατόμων και των θανάτων ενημερώνεται από τώρα και στο εξής, κάθε ώρα και ακόμη δεν σταματάμε να το κάνουμε.

Ακριβώς στις 10 Μαΐου 2021 οι μολύνσεις στον κόσμο φθάνουν τα 158.480.718 εκατομμύρια με σχεδόν τρία 3 εκατομμύρια και 300.000 θανάτους.   

Το παράξενο δεδομένο αφορά την Ιταλία, η οποία είναι η όγδοη στον κόσμο για τον αριθμό των λοιμώξεων(4.166.282) και η έκτη στον κόσμο για θανάτους ( 123.021) πριν από την Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Ας αφήσουμε στην άκρη τον αριθμό της Ρωσίας που είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τον πληθυσμό και τους μολυσμένους, αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία «ταξιδεύουν» με παρηγορητικά στοιχεία. Η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν της Ιταλίας, φθάνει να σκεφτείτε ον πολύ υψηλό αριθμό νέων που σύντομα γίνονται ανεξάρτητοι και φεύγουν από το σπίτι πολύ σύντομα. Οι ευκαιρίες εργασίας ευνοούν τους νέους σε συγκατοίκηση και τους πολύ νέους γάμους. Ζώντας με τρόπο «ευρεία» έχει επίσης τη δυνατότητα μείωσης της μετάδοσης του ιού.  Στα σπίτια τους, το έχουν  επαναλάβει αρκετές φορές, σχεδόν μίνι διαμερίσματα, με τους νέους φιλοξενούν παππούδες και γιαγιάδες και ανύπαντρους θείους…..

Επιστρέφοντας στον τύπο των θανάτων, το πρόβλημα είναι ότι δεν πεθαίνουν όλοι στην εντατική θεραπεία και φροντίδα και συχνά  η Covid -19 συχνά συνοδεύεται από αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις διαφόρων ειδών, νεφρική ανεπάρκεια και παχυσαρκία. Σε σχέση λοιπόν μετά με την Γερμανία, την Γαλλία, και την Ισπανία η μέση ζωή των Ιταλών είναι πιο υψηλή, τόσο πολύ που στις 30..Μαρτίου  2021 ήταν 81 ετών ( με το 43,9 % των γυναικών).

Η Ιταλία, κράτος με 60,5 εκατομμύρια κατοίκων έχει πάντα παρουσιάσει ένα αριθμό νεκρών πάρα πολύ υψηλό  ανάλογα με τις λοιμώξεις :

( 16/03/2021 : 29.396  μεταδοτικότητας - λοιμώξεις και 502 θανάτους).

( 17/03/2021 : 23.059  μεταδοτικότητας – λοιμώξεις και 431 θανάτους)

Στην Ιταλία η θνησιμότητα θα μπορέσει να έχει μείωση με τρόπο αρκετά ευαίσθητο όταν οι άνω των 70 ετών ανοσοποιηθούν, έτσι ώστε η καμπύλη των μολυσμένων μετατοπίζεται προς τα κάτω. Το «κάτω» αντιπροσωπεύεται από τους νέους που μολύνονται το ίδιο, αλλά πεθαίνουν σε πολύ μικρότερους αριθμούς λόγω της καλής κατάστασης υγείας που έχουν. Έτσι η θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί.

Πιθανώς είναι η δεύτερη δόση που προσφέρει την μέγιστη κάλυψη του εμβολίου. Η πρώτη καλύπτει για το 50% της αποτελεσματικότητας.                                                                          

Μεταξύ 1ης και 2ης δόσης περνούν ¾ εβδομάδες και τα αντισώματα « φθάνουν» σε 2 εβδομάδες από την δεύτερη δόση.                                                                                                   Ως εκ τούτου από την αρχή του εμβολιασμού χρειάζονται 5/6 εβδομάδες για την μέγιστη προστασία.

Σε αυτή την περίοδο πολλά άτομα μπορούν να μολυνθούν και οι εύθραυστες κατηγορίες μπορούν να καταλήξουν στην εντατική θεραπεία.

Παρά αυτήν την αποσαφήνιση, σήμερα υπάρχει η τάση να αυξηθεί το « κοινό» των πρώτων δόσεων και ήδη στην  Περιφέρεια της Λάτσιο (Lazio), η υπενθύμιση της Pfizer είχε μετακινηθεί σε 5 εβδομάδες και θα δοθεί στα ενδιαφερόμενα άτομα  μετά την επικοινωνία μέσω SMS για να το κάνουν το συντομότερο δυνατό.

Σ αυτές τις ημέρες οι τιμές της πανδημικής τάσης στην Ιταλία μειώνονται : Η μείωση των τιμών που σχετίζονται με τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt, το ποσοστό της θετικότητας και εκείνη σχετική με την απασχόληση των μονάδων εντατικής θεραπείας και των ιατρικών περιοχών Covid είναι καλή.

Μα αυτά τα δεδομένα δεν δείχνουν ακόμη μια  σαφή αντιστροφή της τάσης, ή απουσία τριψήφιου αριθμού, αντιπροσωπευτική των θανάτων, υπογραμμίζει πως εξακολουθεί να απαιτείται προσοχή για τη διαχείριση αυτής της φάσης της πανδημίας. Ο κίνδυνος απογοήτευσης  για τις  μεγάλες θυσίες μέχρι στιγμής, υπάρχει. Μόνο όταν ο αριθμός των  πρόσφατα θεραπευμένων (ανακτημένων)  θα είναι υψηλότερος από τα νέα περιστατικά, τότε η δεξαμενή των μολύνσεων θα αδειάσει : αλλά δυστυχώς τίποτε δεν μπορεί να γίνει για τη μείωση του αριθμού των θανάτων.

Χρειάζεται και υπάρχει ανάγκη άμεσης εκτέλεσης των ενεργειών αποκάλυψης και παρακολούθησης των περιπτώσεων , ταχύτητα της διαδικασίας νοσηλείας σε ασθενείς που έχουν ανάγκη, αλλά πάνω από όλα χρειαζόταν ένα σύστημα ιατρικής της επικράτειας πιο κοντά στους ασθενείς, όχι ένα είδος « από πόρτα σε πόρτα», αλλά μια στενότερη και πιο σταθερή υποστήριξη.  

Επομένως, γνωρίζοντας το παρελθόν για να δημιουργήσουμε και να χτίσουμε το μέλλον, για να καθοδηγήσουμε την ύπαρξη μας με τον καλύτερο τρόπο και, κατά συνέπεια, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών που έχουν ήδη γίνει : γιατί καθοδηγείται από τη βούληση να κοιτάμε πάντα μπροστά, από κάποια αδιαφορία για αυτό που μας προηγήθηκε, στην επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος του μεμονωμένου ατόμου και όχι του συλλογικού ενδιαφέροντος.

Γνωρίζουμε ότι η άφιξη των εμβολίων δεν θα είναι αρκετή. Μαζί με αυτά πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε τις συνήθειες μας : διατήρηση αποστάσεων, υγιεινή και μάσκες. Εν ολίγοις, μετά από 430 ημέρες θα πρέπει να έχουμε ήδη συνηθίσει, ή σχεδόν.

Γίνεται μια προσπάθεια να επαναληφθεί η επιτυχία της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, τα οποία, με μια μόνο τεράστια εκστρατεία μόνο πρώτων δόσεων, έχουν μειώσει τη θνησιμότητα με εξαιρετικό θετικό τρόπο. Πριν από τρεις ημέρες υπάρχουν μόνο 4 θάνατοι στην Ουαλία, και κανένα στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. Ακόμη και ο Στρατηγός ο Figliuolo προσπαθεί να μιμηθεί αυτά τα δύο έθνη, έχοντας ήδη εμβολιάσει το 28,7% του πληθυσμού με μια μόνο δόση                                 (17 εκατομμύρια και 135 χιλιάδες κατοίκους) και 7 εκατομμύρια είναι εκείνοι που έχουν επίσης λάβει τη δεύτερη.

Σύντομα θα πρέπει να υπάρχει το εντάξει (Ok) για την «έναρξη» του εμβολιασμού για πάνω από 15 χρόνια ηλικίας και στη συνέχεια λοιπόν η …  ηρεμία θα αρχίσει να μας κάνει να ζούμε καλύτερα.

Από το Blogger.