POST COVID – Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

 


Από την κόπωση έως την ομίχλη  του  εγκεφάλου,

Οι  παρενέργειες   διαρκούν  πολύ  καιρό.

Μάλλον σύντομα θα επιστρέψουμε στην  ‘’φυσιολογική ζωή’’, αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον, ωστόσο πολλές φορές ένα συμβάν μπορεί να έχει ήδη συμβεί, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο με το προηγούμενο, είναι πάντα εκπληκτικό – φοβερό, φέρνει μαζί του  ‘’ αδύνατες  δυνατότητες.

‘’ Η αλήθεια έρχεται πάντα να την γνωρίζεις,  και όταν την γνωρίζεις εξαφανίζεται’’. Σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης  η δική μας  ζωή δεν είναι και δεν θεωρείται ποτέ δεδομένη, ανανεώνεται πάντα. Επομένως, ευχόμαστε ένα post Covid ως μία άνοιξη, όπως σαν  τη ανανέωση της ζωής μετά τον θάνατο, μία πραγματική αναγέννηση.

Στην πανδημία το αρνητικό αποτέλεσμα του Μοριακού τεστ αποδεικνύει, στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ειδικά σε εκείνους που έχουν επιζήσει από την λοίμωξη από κορονοϊό, τη δυνατότητα να αναμόρφωσης της ζωής τους στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτό το βήμα δεν θέτει πάντα το τέλος στην νόσο.  

Στην λογοτεχνία υπήρξαν πάντα μεγάλες επιτυχίες ‘’συνέπειες’’ ( postumi )  και εξαιρετικές επιτυχίες για  δημοσίευση που συνέβη  ‘’μετά θάνατο’’ ( post mortem), στις ταινίες υπήρξαν επιβλαβείς συνέπειες από την έντονη  κατανάλωση μπράντι. Σήμερα μιλάμε για τις παρενέργειες μιας ασθένειας που θεωρείται ήδη … άπειρη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη ένα είδος ‘’Συνδρόμου Post Covid – 19’’ με μία σειρά συμπτωμάτων που χρειάζονται αρκετούς μήνες για να εξαφανιστούν από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ξεκινά με τη λεγόμενη ‘’ομίχλη στον εγκέφαλο’’, που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος των τρομερών Νεύρο - Εκφυλιστικών Ασθενειών, για να συνεχίσει με αϋπνία και τα δερματικά εξανθήματα και η απώλεια  όσφρησης και γεύσης.

Η διαδεδομένη κόπωση σε κάθε μέρος του σώματος μοιάζει με την κλασική ανάρρωση από την Μονοπυρήνωση.

Το ‘’μακρύ ’’ Κινέζικο Covid  παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά με διαταραχές άγχους και αϋπνίας, καθώς και την κόπωση. Οι πάσχοντες ασθενείς είναι τρεις στους τέσσερεις ( 75 % ) και όλο και περισσότερο εκείνοι που έχουν παρουσιάσει μία ‘’ουρά’’ της Διάμεσης  Πνευμονίας.

Για τους  πιο σοβαρούς ασθενείς, δηλαδή, όσοι έχουν μείνει περισσότερο στην εντατική θεραπεία, όλα τα όργανα πρέπει να ελέγχονται με την πάροδο του χρόνου ( πνεύμονες, νεφροί, οφθαλμούς, καρδιά, ήπαρ, και τις μυϊκές  μάζες ).

 Η αύξηση των ουλών του πνευμονικού ιστού είναι αυτή που δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα και των αποτελεσμάτων επειδή η μείωση της Αναπνευστικής Ικανότητας ήταν μακρά και ιδιαίτερα ‘’ βαριά’’. Εάν έχει υπερβεί τους δύο μήνες της διάρκειας, βαφτίζεται ‘’ μακρά – ( long ) – Covid’’. Για όλους εκείνους που έχουν μείνει σε Εντατική Θεραπεία. Για όλους εκείνους πού έχουν μείνει σε Εντατική Θεραπεία οι παρενέργειες διήρκησαν ακόμη και πάνω από έξι μήνες.

Σε ένα γήπεδο από 1.700 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 57 ετών της πόλης του Γιουχάν, δυστυχώς γνωστό ότι εκπροσώπησε το ‘’το’’ στην πανδημία, με τις βρεγμένες και με υγρασία αγορές και τις εκτεθειμένες νυχτερίδες του μόλις σκοτωμένες. Η μελέτη διήρκησε 186 ημέρες και ήταν στοχευόμενη σε μία λεπτομερή κατάσταση της υγείας, στην ποιότητα της  μετά – επούλωση  ποιότητα της ζωής και την μετά – λοιμώδη  φυσική ανάκαμψη. Στο τέλος της μελέτης εμφανίστηκε ότι το 76 % των ελεγχόμενων ασθενών είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με την μόλυνση από τον κορονοϊό. Οι πιο συχνές ήταν η μυϊκή  κόπωση, η υπνηλία και το άγχος και το 23 %  αποδίδεται  σε καταθλιπτικό σύνδρομο. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν να είναι απαραίτητες μετά την έξοδο, ειδικά για εκείνους οι οποίοι βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Εντατική Θεραπεία.

Από το πώς είμαστε σήμερα δεν μπορούμε ακόμα να κατέβουμε  από το ‘’longTaxi ‘’ (μακρύ – ταξί). Είναι ένα ταξίδι ακόμη μακρύ για να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν οι τρέχουσες προϋποθέσεις κάνουν καλά να ελπίζεις. Η κύρια και βασική ‘’προϋπόθεση’’ είναι εκείνη του να μην αρρωστήσεις, ακόμα και αν κάνεις τα πάντα και περισσότερο …. Να αρρωστήσεις.  Υπάρχει πολύ συζήτηση για μάσκες, για αποστάσεις μεταξύ ατόμων, για συγκεντρώσεις και καταλήγεις χωρίς … ταξί στο νοσοκομείο.

Στην Μεγάλη Βρετανία ο μαζικός εμβολιασμός αλλάζει την πορεία και την μοίρα  της  πανδημίας. Οι Άγγλοι εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca, ενώ εμείς ( δηλαδή στην Ιταλία ),με κάποια άλλο « ελίτ » Ευρωπαϊκό  Έθνος, ψάχνουμε για παρενέργειες αυτού του εμβολίου, εκ  των  οποίων  δεν υπήρχε καμία απάντηση. Για να ευδοκιμήσουμε και να μας κάνουν να ανθίσουμε και πάλι χρειαζόμαστε ένα μετά – Covid από πολλές ενέσεις στο δελτοειδές μυ.

Αλλά πως θα είναι η νέα ζωή?  Μία ανανεωμένη ζωή, η οποία ευδοκιμεί ξεκινώντας από μια νέα καμπή, από μία νέα συνάντηση, όπως για τον Dante εκείνο για την Beatrice. Η αναφορά στον μεγάλο Ιταλό ποιητή, του οποίου η 700η επέτειος του θανάτου του γιορτάζεται φέτος, σημαίνει ότι και να συμβεί, είναι πάντα θέμα να φθάσουμε σε ένα σημείο στο ποίο όλα ήταν μία «υπενθύμιση», μια επανάληψη αυτού που έχει ήδη συμβεί στην «προηγούμενη» ζωή, τότε όλα θα φαίνονται να λάμπουν με ένα νέο φως.

  


Από το Blogger.