ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ – ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΦΟΒΟ


Η αμφιθυμία στις αποφάσεις καταλήγει να προκαλεί  χάος. Ένα σύμπλεγμα υγιών φορέων που κινδυνεύει να ευνοεί όλο και περισσότερο  την εξάπλωση της λοίμωξης . Μεταδίδουν την ασθένεια χωρίς να το καταλαβαίνουν.                                              

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους επί της ευκαιρίας των ασυμπτωματικών ατόμων αλλά θετικών στον ιό SarsCoV-2 γράφαμε σε αυτές τις στήλες :                       

«Ο ασυμπτωματικός»!.  Ποιος ήταν αυτός ;;.  Σχεδόν σαν να υπογραμμίζει την έλλειψη προσοχής  που τότε, εκείνη την εποχή  θεωρούνταν μικρών διαστάσεων και ότι ήταν περιορισμένου μεγέθους.  

 αντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.  Για το σκοπό αυτό πρότειναν να υποβληθούν όσο το περισσότερο άνθρωποι σε τεστ επιχρίσματος. (Eννοώντας το Rapid τεστ – δηλαδή το αντιγονικό τεστ – και το Μοριακό τεστ (PCR), ως μέρος μιας  όσο το δυνατόν μεγαλύτερης παρακολούθησης, σχεδόν ως μια πρόκληση για την εξάπλωση του ιού.                                    

Ο στόχος ήταν μια γρήγορη επιστροφή στην ικανότητα ξεπερνώντας άμεσα ένα τόσο τρομερό κρίσιμο εμπόδιο που αντιπροσωπεύεται από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι φαινόταν να είναι καλά στην υγεία τους αλλά αντίθετα ήταν άρρωστοι χωρίς συμπτώματα. Η θερμοκρασία του σώματος μετρήθηκε παντού και ερμηνεύτηκε ως απουσία της ασθένειας, αλλά ήταν μόνο απουσία συμπτωμάτων. Δοκιμάζοντας το σύνολο του πληθυσμού θα είχαμε ανακαλύψει έναν τεράστιο αριθμό θετικών και, ταυτόχρονα, θα είχαμε πάρει τον δρόμο της μείωσης της μόλυνσης. Το γεγονός ότι οι ασυμπτωματικοί δεν είχαν και δεν χρειάζονται θεραπεία τους έκανε να γίνουν «φαντάσματα»  και να δραπετεύουν από τα τεστ που αναφέραμε πιο πάνω.                              

Το 2020 όσοι δεν είχαν άλλα συμπτώματα τόσο άνδρες όσο γυναίκες, σε νεαρή ηλικία και αντιπροσώπευαν το 25% εκείνων που ήταν προφανώς καλά στην υγεία τους. Στον κόσμο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το ποσοστό αυτό έχει επισημανθεί ως “per caso” – τυχαία – σε περίπου τριάντα εκατομμύρια χωρίς συμπτώματα.

Το δίκτυο Medscape  αναφέρει τα ποσοστά των λοιμώξεων χωρίς συμπτώματα σε ορισμένες υποομάδες ατόμων και επισημαίνει  ορισμένα στοιχεία όπως αυτά των 50% θετικών εγκύων γυναικών, το ίδιο ποσοστό για  ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν αεροπλάνα ή κρουαζιερόπλοια  και με το 47% του προσωπικού γηροκομείων.  Αυτή η τελευταία ένδειξη είναι θεμελιώδης γιατί απαιτεί από εμάς να ελέγξουμε(screening) και να θέσουμε σε καραντίνα τις κατηγορίες ανθρώπων που αναφέραμε.  Όλα αυτά σημαίνουν  επίσης ότι, την ώρα των επιβεβαιώσεων των λοιμώξεων, υπάρχει πάντα ανάγκη για απομόνωση  και αναζήτηση επαφών, ακόμη και με την παραλλαγή  Όμικρον με χαρακτηριστικό ότι έχει πολύ υψηλό ρυθμό διάχυσης. Τα ταξίδια και οι επαφές με την υπάρχουσα παγκοσμιοποίηση οδήγησαν σε μια συνολική και ξαφνική ανάπτυξη της εξάπλωσης του ιού, πολύ πιο επικίνδυνη από τους άλλους νέους ιούς της  γρίπης ( τουλάχιστον είκοσι)  που μας προσβάλλουν κάθε χρόνο. Από αυτή την άποψη, θυμάμαι πάντα ότι ο ιός της γρίπης του 2009 ήταν επίσης «νέος» με ένα γονιδίωμα με οκτώ συστατικά :  τέσσερα ανθρώπινα δύο χοιρινά και δύο πάπιας. Εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο σε λιγότερο από ένα μήνα αλλά δεν είχε μια σημαντική παθογένεια.  

Αν και πάντα υπήρχε η πιθανότητα να ανταλλάσσουν άνθρωποι και ζώα μικροβιακούς παράγοντες  που έχουν προκαλέσει τόσες πολλές επιδημίες, είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Και οι ασυμπτωματικοί  είναι και αποτελούν ένα πρόβλημα γιατί μεταδίδουν τη νόσο χωρίς να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά σημεία.                                                  

Οι ασυμπτωματικοί είναι προστατευόμενοι (difesi)  όπως ή περισσότερο από τους εμβολιασμένους, επειδή, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορωνοιό με σιωπηλό τρόπο (σιωπηλά)  μπορούν  να μεταδώσουν  τον ιό, αλλά  έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν ανοσία, έχοντας αναπτύξει μια φυσική ανοσία. Αυτή η ανοσία είναι μόνιμη ( Tale ImmunitaePermanente),κάτι που δεν συμβαίνει για τα εμβολιασμένα άτομα που  «καλύπτονται» από τις δόσεις αλλά θα μπορούσαν να μολυνθούν, ακόμη και σε ήπια μορφή.

 Το πανδημικό φαινόμενο θα μπορούσε να ήταν  αναμενόμενο, αλλά τα χαρακτηριστικά  με τα οποία έφθασε ανάμεσα μας ήταν μοναδικά για όλους. Θα μπορούσε να είναι ένας απλός κορωνοιός που περνά στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες στην κινέζικη υγρή αγορά (wet market) και αντί αυτού  η χαρακτηριστική καινοτομία των ασυμπτωματικών έχει βρει τον κόσμο τρομερά απροετοίμαστο   για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτού του είδους.

Διαπιστώθηκε ότι οι  ασυμπτωματικοί είναι όσοι έχουν τον κορωνοιό στον δικό τους οργανισμό αλλά δεν παρουσιάζουν καν πυρετό, φτέρνισμα, βήχα, ωστόσο είναι τόσο επικίνδυνοι όσο και τα συμπτωματολογικά άτομα, όπως πρέπει να γίνεται και να συμπεριφέρονται  με το green πάσο. Κατά την γνώμη μας είναι απλό γιατί όποιος έχει αντισώματα κατά της Covid -19  μπορεί να έχει το   « το πράσινο πιστοποιητικό»  .                                                                               

Μεταξύ άλλων, οι ασυμπτωματικοί έχουν αντισώματα  κατά ολοκλήρου του ιού και όχι μόνο έναντι  της πρωτεΐνης Spike  και αποτελούν μερίδιο άνω του 50 % των θετικών.     

Ας θυμηθούμε επίσης ότι για τους επιδημιολόγους, κυρίαρχους της στατιστικής, υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες ως προς αυτό                                                  

Η πρώτη με το ποσοστό του 14,2 %  με λίγα συμπτώματα ( που ονομάζεται λίγο συμπτωματικοί  -  pauci sintomatici και  Η  δεύτερη με το ποσοστό του 19,9 %  με ήπια συμπτώματα.  

Η είδηση είναι την τελευταία στιγμή ότι στην Κίνα, ακριβώς στην πόλη Yuzhou, τρείς ασυμπτωματικοί έχουν παραλύσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.  Δραστικό lock- down για να στοχεύσουν στην «μηδενική μετάδοση – contagio zero», στόχος να επιδιωχθεί μόνο μέσω «της εξάλειψης»  της πιο μικρότερης εστίας που εμφανίζεται.

Γίνονται ολοένα και πάντα πιο επείγοντα ερωτήματα στους υπευθύνους για τη δημόσια υγεία, απαιτούνται  σημαντικές  επιλογές, « η πολιτική  ανταλλαγή»,  δεν είναι πλέον δικαιολογημένη.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η αμφιθυμία στις αποφάσεις έχει δημιουργήσει μόνο σύγχυση. Πρέπει ωστόσο να ειπωθεί ότι σήμερα ορισμένοι μελετητές της κοινωνικής ψυχολογίας επαναξιολογούν την ίδια αμφιθυμία που σύμφωνα με την Nicoletta Cavazza του Πανεπιστημίου της Modena Reggio Emilia και του Fabrizio Butera του Πανεπιστημίου της Losanna, θα επέτρεπε  την καλύτερη προσαρμογή στις καταστάσεις.  Στην  πραγματικότητα, βεβαιώνουν ότι : «Στην πραγματικότητα οι αμφιθυμικοί άνθρωποι, βεβαιώνουν δεν είναι φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν τι να αποφασίσουν ή να κάνουν κρίσεις. Είναι άνθρωποι που έχουν πολλές γνώσεις, γνωστικές , λειτουργίες, συναισθήματα προς το ίδιο αντικείμενο. Δεν είναι αναποφάσιστοι, αλλά έχουν πιο διαφοροποιημένο όραμα». Επομένως, η αμφιθυμία θα οδηγούσε σε ευέλικτες και επομένως λειτουργικές στάσεις σε καταστάσεις που απαιτούν την ικανότητα αντιμετώπισης συγκρούσεων :                                            Φαίνεται ότι αυτή η πανδημία και η σημερινή κοινωνία μας οδηγούν όλους στο να είμαστε όλο   και  πιο «αμφιθυμικοί»!.

Αναφέραμε πιο πάνω αναλυτικά τι συμβαίνει στους ασυμπτωματικούς ;;.

Έτσι  λοιπόν είπαμε ότι  μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ πιο “προστατευόμενοι – difesi” των συμπτωματικών  που έχουν υποστεί επίσης την νοσηλεία στο νοσοκομείο.  Άρα το «πάσο» πρέπει να «χορηγηθεί» και σε αυτούς.                                      

Σε μια πολύ πρόσφατη μετά - ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο  ‘’Acta Virologica :  σωστά μιλάνε και δικαίως γίνεται λόγος για μια μόνιμη ανοσία για τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι εμβολιασμένοι με διαβατήριο  για την ελευθερία και να μετακινούνται  για  να παρουσιαστούν και να εμφανίζονται στην εργασία, θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μια σειρά περιοδικών εμβολιασμών.

Τα στοιχεία πριν από δύο ημέρες ( 4 – Ιανουαρίου - 2022 ), είναι ιδιαίτερα – ειδικά και ανησυχητικά με ένα εκατομμύριο θετικών στις Η.Π.Α., 300 χιλιάδες στην Γαλλία και 170 χιλιάδες στην Ιταλία.  Στην περιφέρεια της Campania στην Ιταλία οι θετικοί είναι 12 χιλιάδες.  Αυτά τα αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα μιας άπειρης σειράς επιχρισμάτων  ( Rapid – τεστ – τα λεγόμενα των Αντιγονικών τεστ και των Μοριακών τεστ – (CRP ), στα οποία υποβάλλεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί, που δεν έχουν συμπτώματα, υποβάλλονται στον  έλεγχο, αλλά είναι  πολύ περισσότεροι που δεν δέχονται  καν να κάνουν τα τεστ που αναφέραμε πιο πάνω ακόμη και γνωρίζοντας ότι υπάρχει η «κατηγορία» των ασυμπτωματικών.

Αν σε αυτό το σύμπλεγμα (cluster) απροσδιόριστο, αλλά σίγουρα αξιοσημείωτο, των υγιών φορέων προσθέτουμε την έλλειψη εμβολισμού στον Τρίτο Κόσμο, στην Μέση Ανατολή και ούτω καθεξής  θα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο  στη μέση του “mare magnum” των επόμενων διαδοχικών κυμάτων του κορωνοϊού που θα είναι όλο και πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Αυτό μας δίδαξε την πιο βάναυση επίθεση που έχει υποστεί ποτέ η ανθρωπότητα.


 

Από το Blogger.