Η WADA ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΟΚΚ




Μόντρεαλ, 20 Νοεμβρίου 2019 -  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (WADA) ανέστειλε τη διαπίστευση του Εθνικού Κέντρου Ντόπινγκ στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη (Το Εργαστήριο) για περίοδο έως έξι μηνών.

 Η εν λόγω αναστολή έχει επιβληθεί στο Εργαστήριο λόγω της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL)  όπως προσδιορίστηκε κατά την επίσκεψη στο χώρο από την WADA και την επακόλουθη παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ομάδα  Εμπειρογνωμόνων  Εργαστηρίων της WADA (LabEG)  συνέστησε την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών  εναντίον του Εργαστηρίου, οι οποίες στη συνέχεια διεξήχθησαν από την Ανεξάρτητη Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία  έλαβε εντολή να απευθύνει σύσταση στον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA σχετικά με το καθεστώς τη διαπίστευση του εργαστηρίου.
Αυτή η διαδικασία έχει τώρα ολοκληρωθεί.

Η αναστολή, που τέθηκε σε ισχύ στις 18 Νοεμβρίου 2019, απαγορεύει στο  Εργαστήριο να διεξάγει  δραστηριότητες  Αντί - Ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναλύσεων ούρων και δειγμάτων αίματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, τα σχετικά δείγματα πρέπει να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από την WADA για ανάλυση, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο ISL.
Αυτό συμβαίνει  προκειμένου για  να διασφαλιστεί  η συνεχής ανάλυση υψηλής ποιότητας δείγματος, η οποία  επίσης  συμβάλλει  στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αθλητών σε αυτή τη διαδικασία  και στο ευρύτερο σύστημα αντιντόπινγκ.
Σύμφωνα με το άρθρο 13.7 του Παγκόσμιου Κώδικα κατά της φαρμακοδιέγερσης,(
World Anti Doping Code )  το Εργαστήριο μπορεί να προσφύγει στην απόφαση της  Διαιτησίας του Αθλητισμού εντός 21 ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης.
 Κατά τη διάρκεια  της Περιόδου  Αναστολής, το Εργαστήριο εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που προσδιορίζει η WADA  σε οποιαδήποτε αίτηση για διορθωτική ενέργεια ή άλλως, καθώς και τυχόν πρόσθετες μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε επίσκεψης της WADA κατά τη διάρκεια  της περιόδου αναστολής.
 Εάν το Εργαστήριο ικανοποιήσει τη WADA για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων, μπορεί να ζητήσει επανένταξή του πριν από τη λήξη της εξάμηνης περιόδου  αναστολής. Σε περίπτωση που το Εργαστήριο δεν αντιμετωπίσει τις μη συμμορφώσεις μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής των έξι μηνών         η WADA μπορεί να παρατείνει την αναστολή της διαπίστευσης του εργαστηρίου για επιπλέον έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ISL,( Το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων )  η WADA είναι υπεύθυνη για τη διαπίστευση και την επαναπιστοποίηση των  εργαστηρίων αντιντόπινγκ, εξασφαλίζοντας έτσι  ότι  διατηρούν τα  υψηλότερα πρότυπα  ποιότητας.
Αυτή η Διαδικασία  Παρακολούθησης  Διεξάγεται  Σε Συνδυασμό                    Με Την Αξιολόγηση Της Διεθνούς  Οργάνωσης  Για Την Τυποποίηση (ISO)  Από  Ανεξάρτητους  Εθνικούς  Φορείς  Διαπίστευσης  Που Είναι  Πλήρη  Μέλη Της Διεθνούς  Συνεργασίας  Για Τη Διαπίστευση  Εργαστηρίων. (ILAC).




Από το Blogger.