Η WADA ΑΝΑΣΤEΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Μόντρεαλ,  3 - Οκτωβρίου - 2019 –
Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός  Αντί-Ντόπινγκ  (WADA)  ανέστειλε τη διαπίστευση του Εργαστηρίου  Αντί  - Ντόπινγκ των  Αθηνών, για περίοδο  έως  έξι  μηνών.
 Η εν λόγω  αναστολή  έχει επιβληθεί  λόγω  μη  συμμόρφωσης  με το  Διεθνές  Πρότυπο  Εργαστηρίων  (ISL)  όπως  προσδιορίστηκε κατά τη διάρκεια  επίσκεψης στο χώρο της WADA,  μεταξύ  άλλων σε σχέση με την έλλειψη θεσμικής υποστήριξης  και επενδύσεων για το εργαστήριο.
Τον  Αύγουστο  του  2019,  η πειθαρχική  διαδικασία  κινήθηκε από  την  Ομάδα   Εμπειρογνωμόνων   Εργαστηρίων  της  WADA (LabEG)  και  στη  συνέχεια  διεξήχθη  από  Ανεξάρτητη Πειθαρχική  Επιτροπή,  η οποία  έλαβε εντολή  να απευθύνει σύσταση  στον  Πρόεδρο  της Εκτελεστικής  Επιτροπής  του WADA  σχετικά  με  την  κατάσταση  της  διαπίστευσης του εργαστηρίου.  Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
 Η αναστολή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η – Οκτωβρίου - 2019, απαγορεύει στο εργαστήριο να διεξάγει δραστηριότητες αντί -ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναλύσεων  ούρων και  δειγμάτων  αίματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, τα σχετικά  δείγματα πρέπει να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλο εργαστήριο  διαπιστευμένο από την WADA  για ανάλυση, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο ISL. Αυτό είναι προκειμένου να διασφαλιστεί  η συνεχής ανάλυση υψηλής ποιότητας  δείγματος, η οποία  επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αθλητών σε αυτή τη διαδικασία  και στο ευρύτερο σύστημα αντιντόπινγκ.
Σύμφωνα με το άρθρο 13.7 του  Παγκόσμιου  Κώδικα  κατά της φαρμακοδιέγερσης, το εργαστήριο  μπορεί  να προσβάλει την απόφαση αυτή στο Διαιτητικό  Δικαστήριο  εντός  21 ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, το εργαστήριο πρέπει να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις  μη συμμόρφωσης που προσδιορίζονται  από την LabEG  ή την WADA  σε κάθε αίτηση διορθωτικής  ή άλλης αιτίας, καθώς  και  τυχόν  πρόσθετες  μη συμμορφώσεις  που  εντοπίστηκαν  κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε  επίσκεψης από την  WADA  κατά τη διάρκεια της περιόδου  αναστολής . Εάν το εργαστήριο  ικανοποιεί  το LabEG για την εκπλήρωση  αυτών  των  απαιτήσεων,  μπορεί να ζητήσει επανένταξή του πριν από τη λήξη της περιόδου αναστολής των έξι μηνών. Εάν το  εργαστήριο  δεν αντιμετωπίσει  τις μη συμμορφώσεις  μέχρι το τέλος της εξάμηνης περιόδου αναστολής, η WADA  μπορεί  να παρατείνει την αναστολή της διαπίστευσης του εργαστηρίου μέχρι και έξι μήνες.
Σύμφωνα  με το ISL, η WADA  είναι υπεύθυνη για τη διαπίστευση και την επαναπιστοποίηση  εργαστηρίων  αντιντόπινγκ, εξασφαλίζοντας  έτσι  ότι  διατηρούν τα υψηλότερα  πρότυπα ποιότητας.  Αυτή η διαδικασία  παρακολούθησης  διεξάγεται  σε συνδυασμό  με την αξιολόγηση  της Διεθνούς Οργάνωσης  για την Τυποποίηση (ISO)  από  Ανεξάρτητους  Εθνικούς  Φορείς διαπίστευσης  που είναι πλήρη μέλη της Διεθνούς  Συνεργασίας για τη Διαπίστευση  Εργαστηρίων  (ILAC).

Από το Blogger.