ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ! ΑΠΟ ΤΗΝ GALATINA – PUGLIA – ITALIA ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Στην άνω φωτογραφία πιο μικρός στην Galatina ( Lecce ) με τον Alessandro Accardo από το Pesaro!.


Γεννήθηκε  στην  Αθήνα  στις  12. Αυγούστου  1998. Σε  ένα  χρόνο  πέρασε  από  τον  αριθμό  122  στο  16!!. Της Παγκοσμίας κατάταξης. Έτσι Είναι ο παίκτης  πιο προχωρημένος της χρονιάς σε λιγότερο από 12 μήνες!


Και μετά από την Αυστραλία στον αριθμό 12!!, του ranking mondiale!!.
Θεωρείται  το  καινούργιο φαινόμενο του παγκόσμιου τένις. Το όνομα του είναι στο στόμα όλων.
Τέλη  Οκτωβρίου ( 21.10.)  2018  κέρδισε το πρώτο του τουρνουά Atp στην  Στοκχόλμη, όπου στον ημιτελικό κέρδισε τον Ιταλό Fabio Fognini. Στον τελικό κέρδισε σε δύο σετ τον Gulbis.
Αρχές  Νοεμβρίου 2018  έφθασε στο ραντεβού του Next Gen Atp  Finals  Di  Milano, το τουρνουά που θέτει αντιμέτωπους τους καλύτερους  Under 21 του κόσμου, ως απόλυτο φαβορί.
Στην αρένα που δημιουργήθηκε ad hoc στο εσωτερικό της Fiera Di Milano Rho, o εικοσάχρονος Στέφανος είχε την σίγουρη υποστήριξη με την μεριά του από την μεγάλη παρουσίαση των φίλων ‘’ultras’’ προερχόμενοι από  την Puglia: << Galatina ( Lecce )  έδωσε το βάπτισμα στην πρώτη μου εμπειρία  ως επαγγελματίας >>, αφηγείται!.
<< Ήταν το 2014 και το τένις Club Locale λάμβανε μέρος στην Serie B,  έψαχνε έναν Under 16 για να συμπληρώσει την πρώτη ομάδα που συμμετείχε στο Campionato Italiano Ομαδικό di Serie B.  Ένας  άλλος  Έλληνας  παίκτης  ο  Πάρις Τζεμουχίδης  (Paris  Gemouchidis), πρότεινε το όνομα μου στην συνέχεια στον Πρόεδρο  Giovanni  Stasi   o οποίος με κάλεσε και μου πρόσφερε - πρότεινε  ένα  συμβόλαιο.  Έπαιζα για αυτούς μέχρι  πέρυσι >>.  ( Έπαιξε στην Serie B από το 2014  έως το 2017, αφήνοντας  ανεξίτηλες  αναμνήσεις).
Πέρασε στο επαγγελματικό τένις πριν δύο χρόνια.
Στα  τρία  χρόνια  παραμονής  του  στην  ομάδα, συνδέθηκε πάρα πολύ με τον κόσμο της Galatina, και πήγε πέρα από εκείνο που διαπιστώνεται κανονικά, με τον ξένο επαγγελματία που προσγειώνεται Παρασκευή πρωί, παίζει δύο αγώνες  και φεύγει την Κυριακή το βράδυ.
<< Ήταν αδύνατον να μην αγαπήσεις τον Στέφανο, όπως και τον πατέρα του Απόστολο >>  λέει στον δημοσιογράφο Enrico Maria Corno, o Mario Stasi, o Capitano ( Αρχηγός ) εκείνης της ομάδας και που υπήρξε αποφασιστικός να τον φέρει στην Ιταλία.
<< Ήταν ένα παιδί ψηλό πάρα πολύ αδύνατο, πολύ ντροπαλός και  επιφυλακτικός, εξαιρετικά  ευγενικός. Χρειάστηκε  όμως πολύ λίγο για να αισθανθεί σαν να είναι στο σπίτι του: Κοιμότανε σε ένα διαμέρισμα με τα άλλα παιδιά της ομάδας και αμέσως απέκτησε εμπιστοσύνη τόσο με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας όσο και με όλο τον κόσμο που ερχότανε και παρευρίσκοντο στο club, έτσι πού ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να είμεθα σε επαφή και πηγαίνουμε να τον δούμε κάθε φορά  όταν είναι να παίζει στα μέρη μας >>.
Ο Pierdanio Lo Priore ήταν ο συναθλητής του όταν έπαιζαν διπλό :
 << ήμουν πέντε χρόνια μεγαλύτερος του και ήμουν  το νούμερο ένα της ομάδας. Αυτός ήταν το αγόρι με ταλέντο αλλά ακόμη  λίγο έμπειρος και έπαιζε δεξιά, η πλευρά του τερέν όπου παίζονται οι λιγότερες αποφασιστικές βολές. Ήταν πολύ ταπεινός και μου ζητούσε συμβουλές :  η σοβαρότητα και η σεμνότητα υπήρξαν πάντα  τα κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Βεβαίως  μιλάμε ακόμη. Πέρυσι στην Ρώμη στο Foro  Italico  ήμουν στο box  με την οικογένεια του :  μου ζήτησε επίσης να του κάνω τον palleggiatore κατά την διάρκεια της προθέρμανσης >>.
Συνεχίζει  ο  Filippo  Stasi,  συναθλητής του Στέφανου για τρία χρόνια :
<< Ενθυμούμαι τον πρώτο αγώνα που έκανε με την TC Galatina στο Τορίνο. Τον βάλαμε με λίγες ελπίδες εναντίον του Lorenzo Sonego, τρία χρόνια μεγαλύτερος του και έμπειρος, και  άντ’ αυτού  έφερε τον αγώνα στο tiebreak του τρίτου, χάνοντας από το τίποτα. Κοιταχτήκαμε όλοι στο πρόσωπο έκθαμβοι, βέβαιοι του να έχουμε μπροστά μας  ένα φαινόμενο. ( σε συγκεκριμένη ερώτηση  για εκείνη την ήττα ο Tsitsipas  περιχαρακώνεται  πίσω  από  ένα  ‘’ στα  αλήθεια? Δεν θυμάμαι! ‘’, ndr ).
O Στέφανος ήταν και είναι πολύ εσωστρεφής, μιλάει λίγο, αλλά είναι ένας πολύ μεγάλος επαγγελματίας, γεννημένος για να νικά.  Ο πατέρας του, με τον οποίο ζει, σε στενή επαφή κάθε ημέρα, δεν έπρεπε ούτε καν να του ασκήσει πίεση : εγώ δεν τον είδα ποτέ να γευθεί τις oreccchiette ( πρώτο  πιάτο ζυμαρικών στην Ιταλία ), ούτε μία φορά γιατί ο Στέφανος ήδη από  15  ετών  ζητούσε  διαιτητικό  ζυμαρικό  χωρίς σάλτσες, δηλαδή  σκέτο.  Και ποτέ  ούτε μια φέτα  prosciutto:  MONO ΨΑΡΙ.  ΤΟ  ΜΥΣΤΙΚΟ  ΤΟΥ?
Είναι  όλα  απλά  για  αυτόν, ‘’ σπάει την πλάτη του σε κούραση – και  κόπωση ’’ και  είναι  ευτυχισμένος, προπονείται  με  ενθουσιασμό, του αρέσει  και  δεν  τον ζορίζει.
Ήδη  από  τα  δεκαπέντε  του  ήταν  διανοητικά προετοιμασμένος  να  αντέχει  την κόπωση.
Τα κορίτσια??  Βεβαίως εάν είσαι ψηλός, ξανθός, με τα μάτια μπλε και  κερδίζεις  όλους τους αγώνες  η επιτυχία με τις γυναίκες θα  φαινόταν σίγουρο, αλλά σε αυτόν δεν του άρεσε να  παρατηρείται  και  από  τότε ήταν  συγκεντρωμένος  στο  τένις.
Στις στιγμές relax, τίποτε δεν θα μπορούσε να τον αποσπάσει από το tablet  του και από τα videogame. Αυτός που του έκανε τότε εκείνα τα χρόνια  πραγματικά το φλερτ, επιπλέον ανώφελα, εξάλλου μάταια, ήταν η Ρώσικη Ομοσπονδία του τένις για να παίζει για αυτούς >>.
Ο Στέφανος είναι ένα φυσικό ταλέντο αλλά ταυτόχρονα είναι το προϊόν ενός είδους προγραμματισμού. Η μητέρα του είναι Ρωσίδα η Julia Salnikova, υπήρξε μεταξύ των 100 γυναικών στον κόσμο την δεκαετία του 1980, όταν την προπονούσε ο πατέρας του Αποστόλης, που ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής : όταν ο Στέφανος πρώτος από όλα τα αδέλφια, έφθασε σε ένα καλό επίπεδο σε ηλικία περίπου των δώδεκα  ετών , ο  πατέρας  του άφησε την εργασία του για να τον ακολουθήσει στην καθημερινή του δραστηριοποίηση γυρίζοντας και πηγαίνοντας σε όλο τον κόσμο  επενδύοντας στο τενιστικό μέλλον του γιου του.
Περίπου σε ηλικία 16 ετών τον κάλεσε και τον δέχθηκε στην Nizza  στην σχολή του τένις  του Patrick  Mouratoglou, μέντορας επίσης της Williams και του Grigor Dimitrov, και από τότε η ανάπτυξη ήταν εκθετική :  << Κατά την διάρκεια του αγώνα είναι ένας αγωνιστής -  μαχητής, δεν αφήνει ποτέ ούτε μισό μπαλάκι, ούτε και αν παίζει με τον γείτονα του στο σπίτι>>, καταλήγει στο συμπέρασμα ο Pierdanio  Lo  Priore.
<< Και όταν χάνει αντιδρά και αντανακλά αμέσως σε τι και σε αυτό που έκανε λάθος.
Οι   δύο συνομήλικοι του, ο  γερμανός  Sascha  Zverev  και ο καναδός  Dennis  Shapovalov ( περιέργως είναι από ρώσικη καταγωγή  αλλά έχουν μεγαλώσει στο εξωτερικό ), είναι πιο ταλαντούχοι αλλά  λιγότερο  αποφασιστικοί. Θα μπορούσαν να νικήσουν το νούμερο 1 στον κόσμο αλλά να χάσουν και από το νούμερο 100.  Ο  TSITSIPAS δεν θα έχανε ποτέ εάν  έπαιζε με ένα πιο κατώτερο από τον ίδιο >>.
 Με σαφή τρόπο  ο Sascha  Zverev τοποθετήθηκε με ακρίβεια  : Ο Στέφανος πάντα έπαιζε μαζί μας στα Juniores και υπόφερε όταν άρχισα να παίζω στα πιο σπουδαία τουρνουά ενώ αυτός έπαιζε ακόμη στην επαρχία:  << Εγώ αστειευόμενα για αυτό, αλλά  ο Στέφανος ήταν πολύ σίγουρος  για τον δρόμο που είχε επιλέξει και ακολουθήσει και ότι αργά η γρήγορα θα είχε φθάσει στο ίδιο επίπεδο.  Ήταν αρκετό μόνο ένας  χρόνος. Τώρα του λείπει μόνο κάποιο  κιλό στους μυς για να κερδίσει  εναντίον των δυο η τρεις καλυτέρων στον κόσμο >>.
Ο  Στέφανος  Τσιτσιπάς  καταλήγει στον ιταλό δημοσιογράφο ως εξής :  << Στην Galatina με αντιμετώπισαν σαν ένα της οικογένειας. Έμαθα πάρα πολλά. Είμαι πολύ δεμένος συναισθηματικά με όλο τον κόσμο που γνώρισα στην Puglia και μου αρέσει η ιδέα να μπορέσω να γυρίσω να παίξω όταν θα είμαι στο τέλος της καριέρας μου. Υπήρξαν οι πρώτοι που επίστεψαν σε εμένα όταν ήμουν ακόμη μικρό  παιδί. Μου λείπει ο κόσμος τόσο πολύ διαθέσιμος, μου αρέσει ο ενθουσιασμός με τον οποίο  ζουν τον αθλητισμό, είναι  ένα αληθινό  στυλ ζωής για αυτούς. Πέρασα πάρα πολύ καλά εκείνη την περίοδο. Επίσης το Club μου θύμιζε εκείνο που ήμουνα στην Αθήνα. Υπήρξε μια εμπειρία που με έκανε να αναπτυχτώ: Έπαιξα εναντίον πολλών καλώ παικτών που τυχαίνει επίσης να συναντώ στο Atp World Tour.

O στόχος  για  το  2019  είναι  να  φθάσω  στο Top 10  όσο το δυνατόν  πιο  γρήγορα  και  άρα  πρέπει  να  πιέσω  από  την αρχή  της  επόμενης  αγωνιστικής  περιόδου, προσπαθώντας να  πετύχω  με  αποτέλεσμα  τον  Ιανουάριο  στο  Australian Open >>.
ΠΗΓΗ :
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Enrico Maria Corno!.
Υ Γ:  Για το τι έγινε στην Αυστραλία  δεν χρειάζεται να γράψω απολύτως τίποτε  γιατί ασχολήθηκαν όλοι  στην Ελλάδα χωρίς ενδεχομένως  να γνωρίζουν πολλοί  πως  παίζεται  το άθλημα του τένις και ως φυσικό έγιναν όλοι  γνώστες και ειδικοί του τένις!!
Η δεν είναι έτσι;;

Από το Blogger.