Ο «σουλτάνος» επέτρεψε στον Οτσαλάν να δει τον αδελφό του



Φοβήθηκε εξέγερση ο Ερντογάν;

 Με τον αδερφό του, Μεμέτ, συναντήθηκε ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο νησί-φυλακή Ίμραλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.


Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με μέλος της οικογένειάς του, έπειτα από δύο χρόνια.


Αδερφός Οτσαλάν


Η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), η οποία και γνωστοποίησε τη συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι ο ιστορικός ηγέτης των Κούρδων βρίσκεται σε «καλή κατάσταση». Παρ’ όλα αυτά, ο ανιψιός τού Οτσαλάν, Ομέρ, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του θείου του. «Ως οικογένεια, ζητούμε ο Οτσαλάν να υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τους άλλους κρατούμενους. Έχει το δικαίωμα να συναντά την οικογένειά του κάθε εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Για το ίδιο ζήτημα, η βουλευτής τού HDP, Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία επίσης βρίσκεται υπό κράτηση, πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις συνθήκες φυλάκισης του Οτσαλάν. Υπενθυμίζεται ότι η Γκιουβέν συνελήφθη επειδή κατήγγειλε την τουρκική επίθεση κατά του θύλακα του Αφρίν στη βόρεια Συρία, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη. Το φιλοκουρδικό κόμμα είχε ανακοινώσει τότε ότι η κατάσταση της υγείας του Οτσαλάν είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο «που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».


Φυλάκιση
Από τη σύλληψή του έως και σήμερα, ο Οτσαλάν είναι κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν καταδίκη σε θάνατο, αλλά μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Έως το 2009, ζούσε μόνος του στη φυλακή, αλλά ύστερα από εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Αρχές μετέφεραν στο Ιμραλί άλλους πέντε πολιτικούς κρατούμενους, με τους οποίους προαυλίζεται δύο φορές την εβδομάδα για ένα δίωρο. Επίσης του επιτρέπουν δύο ώρες την εβδομάδα να αθλείται, ενώ μπορεί να δανείζεται 3 βιβλία τη φορά από τη βιβλιοθήκη της φυλακής.
Αν και προβλέπεται από τον κώδικα των φυλακών στην Τουρκία τηλεφωνική επικοινωνία, ο Οτσαλάν δεν έχει αυτό το δικαίωμα, ούτε και του επιτρέπουν να έχει αλληλογραφία, έστω και με λογοκρισία. Επιτρέπεται όμως να δέχεται γράμματα από φυλακισμένους (!) αλλά πολλές φορές τα γράμματα έχουν άθικτη μόνο την πρώτη παράγραφο, με την καλημέρα και το όνομα του αποστολέα, και όλο το άλλο κείμενο είναι σβησμένο με μαύρο μελάνι. Μέχρι το 2013 δεν είχε τηλεόραση. Τώρα έχει, όπως και ραδιόφωνο, μόνο με κρατικά κανάλια, μόνο έναν σταθμό. Μπορεί πάντως να αγοράζει εφημερίδες -μόνο αυτές που είναι γραμμένες σε τουρκική γλώσσα. Ζει σε ένα κελί μόνος του, κάτω από 24ωρη παρακολούθηση, με κάμερες μέσα στο κελί του. Στο νησί δεν υπάρχει γιατρός για τους κρατούμενους και δεν έχει μεταφερθεί ποτέ σε νοσοκομείο εκτός του Ιμραλί.

--- Ήταν 15 Φεβρουαρίου του 1999, όταν η εικόνα του ταλαιπωρημένου και ταπεινωμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Κούρδος ηγέτης είχε παραδοθεί στους Τούρκους. Η εμπλοκή τής Ελλάδας είναι γνωστή, όχι όμως κατανοητή και δικαιολογημένη.

Από το Blogger.