Γιατί σκοτώνει η κοκαΐνη; Σε λίγο στο ILGiornale


Η κοκαΐνη ως ουσία ανήκει στην κατηγορία των διεγερτικών  ουσιών και χωρίζονται σε τρείς υποκατηγορίες:
 Α): Ψυχοτρόπα διεγερτικά.
 Β):  Συμπαθητικομιμητικές  αμίνες.
 Γ):  Διεγέρτες  του Κεντρικού  Νευρικού  Συστήματος.

                                      
Α):  ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ ( Ψυχοτρόπα  διεγερτικά)

Μπορούμε να πούμε ότι αυτές είναι οι πλέον υπεύθυνες της θεσπίσεως του ντόπινγκ , λόγω της εύκολης χορήγησής τους και της ταχείας δράσεως τους.
Σε αυτές οφείλονται ορισμένοι θάνατοι αθλητών, ακόμη και με φυσιολογικές δόσεις , αλλά υπό συνθήκες έντονης σωματικής προσπάθειας.
Η χρήση των αμφεταμινών συνεπώς δεν είναι ακίνδυνη ειδικά στο παρελθόν που χρησιμοποιείτο κατά κόρον.
Προκαλούν αναστολή στους φυσιολογικούς μηχανισμούς που υπάρχουν για να προλαβαίνουν την υπερένταση, καλύπτοντας την κούραση.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ομοιοστατικοί  μηχανισμοί αλλάζουν και μπορεί να δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα.
Είναι ουσίες διεγερτικές και κατά τον Bovet, είναι ιδιαίτερα του δικτυωτού σχηματισμού του διεγκεφάλου , του εγκεφαλικού κορμού και του αδρενεργικού συστήματος της προσοχής, όλα αυτά στον εγκέφαλο.
Έτσι,  η επίδραση τους πάνω στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους , ρίγη, ωχρότητα ή ερυθρότητα του προσώπου, αίσθημα παλμών, καρδιακές αρρυθμίες , στηθαγχικούς πόνους και υπέρταση.
Στο γαστρεντερολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, μεταλλική γεύση, ανορεξία, ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακούς πόνους.
Στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ιλίγγους, τρόμο, αύξηση της έντασης των αντανακλαστικών, υπερένταση, ευερεθιστότητα, αυπνία και πυρετό.
Πιο σπάνια, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, επιθετικότητα, ελάττωση της libido, πανικό, τάση αυτοκτονίας ή τάση ομοφυλοφιλίας.
Όταν η χρήση των αμφεταμινών γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε, εκτός από τις πιο πάνω ανεπιθύμητες ενέργειες, εμφανίζεται και μεγάλη απώλεια βάρους, δερματίτιδα και ψυχωσική αντίδραση που συγχέεται με την σχιζοφρένεια.


Β):  ΕΦΕΔΡΙΝΗ  ( ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΜΙΜΗΤΙΚΕΣ  ΑΜΙΝΕΣ).               

Είναι φάρμακα, που δρουν είτε άμεσα, διεγείροντας τους αδρενεργικούς  υποδοχείς, είτε έμμεσα, με απελευθέρωση Νοραδρεναλίνης  και Αδρεναλίνης από φυσιολογικές αποθήκες( νευρώνες, χρωμιόφιλα κύτταρα, επινεφρίδια.)
Η ΕΦΕΔΡΙΝΗ , είναι η πιο γνωστή από αυτές τις ουσίες που, εκτός από τη συμπαθομιμητική της δράση ( δηλαδή αγγειοδιαστολή, ταχυκαρδία, υπεργλυκαιμία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της παροχής αίματος) δρα και πάνω στην ψυχική σφαίρα, κατά τρόπο παρόμοιο με τις αμφεταμίνες.
Σε μεγάλες δόσεις οι ουσίες αυτές προκαλούν πνευματική διέγερση και αύξηση της αιματικής ροής.

Όλα Αυτά τα Στοιχεία δημιουργούν στο χρήστη αθλητή είτε πρωταθλητή είτε ερασιτέχνη την ικανότητα και τις δυνατότητες να μπορεί να ανέχεται και να «μεταβολίζει»  κατά την διάρκεια της καθημερινής του προπόνησης  μεγαλύτερα φορτία επιβάρυνσης και τα οποία επιφέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μεγάλη επίδοση και απόδοση.
Με λίγα λόγια και απλά αυτό είναι το ντόπινγκ!!!

Οι παρενέργειες κυμαίνονται από υπέρταση και πονοκέφαλο, μέχρι, ταχυκαρδία, άγχος και σπασμούς.
Σε μικρότερες δόσεις, οι ουσίες αυτές, δηλαδή η  Εφεδρίνη, η  Ψευδοεφεδρίνη, η Νορψευδοεφεδρίνη, η Φαινυλπροπανολαμίνη, χρησιμοποιούνται για σκευάσματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και αλλεργικού συναχιού, τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία.
Η επιλογή φαρμάκων για την θεραπεία του άσθματος και των αναπνευστικών διαταραχών έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πριν από λίγα χρόνια χορηγούντο συχνά η εφεδρίνη και οι συγγενείς ουσίες. Σήμερα, ωστόσο, οι ουσίες αυτές  ανήκουν στην κατηγορία των διεγερτικών.   


Γ):ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ (ΔΙΕΓΕΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ)


Διεγείρουν τα αγγειοκινητικά και αναπνευστικά κέντρα του προμήκους μυελού στον εγκέφαλο.
Κύριος εκπρόσωπος τους  είναι λοιπόν η Στρυχνίνη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί η συνηθισμένη δόση ελάχιστα απέχει από την τοξική.
Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς, σπασμούς, υπερθερμία, καρδιακές αρρυθμίες, ακόμα και θάνατο από ασφυξία.



ΚΟΚΑΙΝΗ - Το  « Κοινωνικό  Ντόπινγκ»  και  Οι  Ανύπαρκτες  Αθλητικές  Επιδόσεις.

Όταν ο « πάπας» της ψυχιατρικής Σίγκμουντ Φρόιντ έβαζε την κοκαΐνη στην ιατρική ως παυσίπονο στις εγχειρίσεις, ήταν σίγουρο ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων στην Ευρώπη θα δοκίμαζαν από την άσπρη σκόνη του ισχυρού διεγερτικού.
Η κοκαΐνη έχει εισέλθει μαζικά στα μεγάλα σαλόνια αλλά και στις νεανικές ηλικίες, ως πολυτελές  « Κοινωνικό  Ντόπινγκ», ως μόδα για μια μετάβαση χαλαρότητας και άνεσης από τον 20ό στον 21ό αιώνα.
Στον χώρο του αθλητισμού, υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που τη χρησιμοποίησαν και τη χρησιμοποιούν. Περισσότερο, όμως, ως μορφή καλοπέρασης, αφού, εάν συμβουλεύτηκαν προπονητές ή διαφόρους άλλους ειδήμονες το είδους, για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, τότε οι συμβουλάτορες τους για το λιγότερο που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν θα ήταν για βλακεία, σε βαθμό κακουργήματος.
Οι  επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Δεν βοηθάει για πολλούς λόγους στην καλυτέρευση των επιδόσεων. Αντίθετα, σε συνδυασμό με την υπερβολική κόπωση, μπορεί να σε στείλει σε μια καλή θέση στον παράδεισο.
Α δούμε τι έλεγε εδώ και πολλά χρόνια ο Καθηγητής Paolo  Zeppilli, Διευθυντής Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου Cattolica της Ρώμης :
 Οι Καρδιολόγοι, οι εξειδικευμένοι Αθλητίατροι και γενικά οι επιστήμονες που ασχολούνται με την θεμιτή  στήριξη και υποστήριξη των πρωταθλητών, αλλά και με τα παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, επισημαίνουν ότι
« τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εμφανίζονται νέοι με αρρυθμίες, ξαφνικές ταχυκαρδίες ή με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Όλα οφείλονται στη χρήση κοκαΐνης».
Στις Η.Π.Α. το 2000 περίπου 4.000 νεκροί μετρήθηκαν ως θύματα της κοκαΐνης.
Στην Ιταλία ο αριθμός ήταν στους 1.000 ετησίως.
Η βλάβη από την χρήση  της χαρακτηρίζεται ανήκεστη. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή του γαλακτικού οξέως, προκαλείται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αιφνίδιος θάνατος.
Η αθλητική επίδοση δε βελτιώνεται και δε αυξάνει, αφού η χρήση της απαιτείται συχνά( κάθε τριάντα (30) περίπου λεπτά).
Συχνή είναι και η χρήση της  μαριχουάνα που « ριλαξάρει», κατά τους χρήστες.
Οι αναγνώστες της Εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ θα θυμούνται ότι η στήλη έχει κάνει δύο συνεχόμενα θέματα για την μαριχουάνα και εκτιμούμε ότι έχουμε αναπτύξει και καλύψει  διεξοδικώς το πρόβλημα των κανναβοειδών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν υπόνοιες ότι περιπτώσεις όχι μόνο αθλητών αλλά και άλλων χρησιμοποιούν κοκαΐνης για να « περνούν καλά» , έτσι νομίζουν, χωρίς να νοιάζονται και ούτε να τους απασχολεί για τις επερχόμενες και χωρίς γυρισμό, απίστευτες και πολύ δυσάρεστες  συνέπειες.
 Ή μήπως δεν είναι έτσι;;
  Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ( δημοσιεύματα εφημερίδων, πρόχειρες επιστημονικές μελέτες, στοιχεία διαφόρων υπηρεσιών), υψηλής διακίνησης και χρήσης θεωρούνται ιδιαίτερες επαγγελματικές ομάδες της κοινωνίας μας.
Κάποιοι μάλιστα οδηγήθηκαν στον θάνατο, στην χρόνια αναπηρία και κάποιοι άλλοι «πεθαίνουν κάθε μέρα μέσα στην δυστυχία τους και την έντονη ψυχοπαθητική τους  διαταραγμένη προσωπικότητα».
Και ας εξαντλήσουμε το συγκεκριμένο θέμα με τα εξής;
Μελέτες σε τέσσερες χώρες δείχνουν ότι η πιθανότητα νόσησης από σχιζοφρένεια είναι τουλάχιστον διπλάσια ή τριπλάσια σε άτομα που έκαναν συστηματική  χρήση κάνναβης στην εφηβική και μετά εφηβική ηλικία.
Η χρήση Αμφεταμινών αυξάνει επίσης την πιθανότητα νόσησης  αλλά και την διάρκεια νόσησης, ιδίως σε άτομα με  σχιζότυπικά  χαρακτηριστικά  στην προσωπικότητα  τους  ή σε  άτομα  με  θετικό  οικογενειακό  ιστορικό  ψυχωσικής διαταραχής, γεγονός  που  αποτελεί  ισχυρή  ένδειξη της αλληλεπίδρασης της προνοσηρής ζωής , της  γενετικής προδιάθεσης (κληρονομικότητα), της  ευαλωτότητας  και περιβαλλοντικών (χρήση) παραγόντων κινδύνων στην έκλυση της νόσου.
Οι συσχετίσεις είναι κυρίως εμφανείς σε άτομα που έκαναν συστηματική χρήση από την εφηβεία και εξασθενούν όταν η έναρξη συστηματικής χρήσης γίνεται στην ενήλικη ζωή.
Η Κοκαΐνη και η Κάνναβη είναι ουσίες που η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει Κατάθλιψη  δηλαδή την πιθανότητα ανάπτυξη της κατάθλιψης.
Στους νέους η πρώτη κρίση γενικά πυροδοτείται συχνά με τη χρήση χασίς.
Στις Μείζονες Ψυχικές Διαταραχές –Ψυχώσεις ( Σχιζοφρένεια-Διπολική Διαταραχή ) η χρήση χασίς υπονομεύει τη συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή και πυροδοτεί υποτροπές.
Στο τέλος ,άτομα υψηλού κινδύνου κάνουν χρήση προς ανακούφισης των συμπτωμάτων τους.

Θα μου επιτρέψετε να σας κουράσω με λίγες σειρές Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Φυσιολογίας  για να μπορέσουμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τον συνδυασμό και την σύνδεση, που μπορεί άρα  να συνεισφέρει στην εκδήλωση της ψύχωσης , ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός  από την  χρήση της  Κοκαΐνης, της  Ινδικής Κάνναβης και των Αμφεταμινών.
Άρα λοιπόν έχουμε ότι το φαινόμενο της ντοπαμινεργικής υπέρ ευαισθητοποίησης έχει προταθεί ως ερμηνεία.
Σύμφωνα με αυτή, ο χρονικά περιορισμένος αλλά επαναλαμβανόμενος ερεθισμός με νταπαμινεργικούς  αγωνιστές ( δηλαδή είπαμε και πιο πριν, όπως η Ινδική Κάνναβη, η Κοκαΐνη και οι Αμφεταμίνες ).
Προκαλεί μια σταδιακή αυξανόμενη ευαισθητοποίηση, του ντοπαμινεργικού μεταιχμιακου συστήματος σε ψυχό- πιεστικές, περιβαλλοντικές συνθήκες μηχανισμών που ενδέχεται να συνεισφέρει στην εκδήλωση Ψύχωσης.
Έτσι για παράδειγμα, σε εξαρτημένα από Κοκαΐνη άτομα αρκούν όλο και μικρότερες δόσεις για να εκλυθούν Ψυχωσικά  συμπτώματα.
Από το Blogger.