Και οι Ευρωπαίοι στην μάχη του Αφρίν...



Η Άννα,  ο  Σαμουήλ  και  οι  άλλοι : αυτοί  οι  νέοι  Ευρωπαίοι  που  σκοτώθηκαν  στην 
Συρία  και  έχασαν  την  ζωή  τους για  να  υπερασπιστούν  το  Afrinκαι  την  ελευθερία  των  Κούρδων. Μία  θλιβερή  πραγματικότητα  σε  αυτό  το  άρθρο  με  μικρές  δραματικές ιστορίες  που όλες  είχαν  το  ίδιο  τέλος. Τον  θάνατο  όλων   αυτών  των  ανθρώπων  που  έδωσαν   την  ίδια   ζωή  τους  για  την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!  Πραγματικά σε  ένα  μικρό,  ουσιαστικά  άρθρο,  μαθαίνεις  τόσες  πολλές  λεπτομέρειες  που  πραγματικά  δεν  τις  γνώριζα. Αν  κάποιος  το  προσέξει  και  το  διαβάσει  με  την  δέουσα  προσοχή  θα  κατανοήσουν  σε  πολύ  λίγο  χρόνο,  πάρα  πολλά  πράγματα. Η Anna Campbell ( Άννα Κάμπελ ), που  πέθανε στo Afrin στις 15 Μαρτίου. Μια αγγλίδα  κοπέλα είναι η  τελευταία μαχητής της «διεθνούς ταξιαρχίας» που πέθανε στην πολιορκία του τουρκικού στρατού και των πολιτοφυλάκων που συμμάχησαν με το νέο σύμβολο της  κουρδικής αντίστασης. Η  ίδια  μοίρα  συνέβη και με τους νέους Ισπανούς, Γάλλους, Ολλανδούς,  όλοι   θύματα μιας μάχης σχεδόν αγνοούμενης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επειδή ο «κακός» αυτή τη φορά είναι  ένας  σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

20 Μαρτίου 2018.Για περίπου ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 2014 και του 2015, οι Κούρδοι έχουν πραγματικά μεγαλώσει το όνειρο να μπορέσουν  να  χτυπήσουν την πόρτα της ιστορίας και,  επιτέλους, να  βλέπουν  να  ανοίγει.  Όταν οι  πολιτοφύλακες  των  Κούρδων της  Συρίας  του  Ypg  απέρριπταν  τον  Isisστο Kobane και οι Κούρδοι της Τουρκίας  έμπαιναν στο   Κοινοβούλιογια πρώτηφορά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εποχή των ηρώων για τους Κούρδους έχει τελειώσει και όλα έχουν αλλάξειαπό  το  Kobane  μέχρι  στο  Afrin, αρχής γενομένης με τον «εχθρό»: τότε ήταν  ο  Isis,σήμερα είναι ο στρατός του Ερντογάν.Η  Ευρωπαϊκή  Ένωση  έχει τραβηχτεί έξω, διότι η Τουρκία εγγυάται (με επιπλέον χρέωση), το μπλοκ στα ανατολικά  των    «εισβολών»  των προσφύγων  από  την  Συρία  και των  μεταναστών  προς την Ευρώπη. Οι αμερικανικές δυνάμεις του Trump επειδή οι βάσεις  τους  στην Τουρκία είναι πολύ σημαντικέςγια να αμφισβητήσουν τον σύμμαχο τους  στο  ΝΑΤΟ.Σε αυτή την απομόνωση αποφασίζονται  επίσης  τα θύματα εκείνων των νεαρών Ευρωπαίων που για διαφορετικούς λόγους παρέμειναν στη Συρία παράλληλα   στο  πλευρό  με τους Κούρδους. Υπάρχουν οι μαχητές της άκρας αριστεράς, οι επαναστάτες, οι αναρχικοί.  Όποιος  αποκτήθηκε από  τον  Δημοκρατικό συνομοσπονδιακό,  θεωρία του Οτσαλάν, ένα κοινωνικό σχέδιο που εξετάζει  τις  κοινότητες, τους  δήμους  περισσότερο  και  από  ότι  του κράτους, όπου τα πάντα αποφασίζονται στις  συνελεύσεις. Οι "απλοί" ερωτευμένοι με την επιθυμία των άλλων για ελευθερία. Μαζί αποτελούν τη Διεθνή Ταξιαρχία Ελευθερίας  (International Freedom Brigatde), τον «διεθνή» βραχίονα της κουρδικής-συριακής αντίστασης. Και για αυτούς, ο χρόνος των ηρώων τελείωσε. Κάποιος κατάφερε να γυρίσει  στο  σπίτι του. Αυτές, ωστόσο, είναι οι ιστορίες εκείνων που δεν  το   κατάφεραν…




Το τελευταίο θύμα, με τη σειρά του χρόνου, είναι  μια  γυναίκα. Το όνομά  της  ήτανAnna Campbell, 26 ετών, Αγγλίδα  από  το  Lews,  την  Ανατολική Sussex(Σάσεξ). Στις  15  Μαρτίου  σκοτώθηκεσε  ένα  βομβαρδισμό  της  αεροπορίας της  Άγκυρας του κουρδικού θύλακα. Στην Αγγλία, η Άννα ήταν επαγγελματίας υδραυλικός. Στη   συνέχεια, η  ίδια  επέλεξε τη Συρία, όπου έφτασε  τον  Μάιο του  2017, μαζί με τον φίλο  τον  Macer Gifford,   για  να ενταχθούν στην  κούρδους   μαχητές και   να  υπερασπιστούν  τα   δικαιωμάτων των γυναικών. Εμπνευσμένη, όπως  και τα άλλα κορίτσια  της  Δύσης, πριν  από  αυτή,  την  γερμανίδα  Ivana Hoffmann, η   οποία  πέθανε το2015   μαχόμενη  μαζί  με  τις  τάξεις  του Yp j,  τον  βραχίονα  των γυναικών της κουρδικής αντίστασης. Μετά την πτώση  της  Raqqa, ο Gifford είχε επιστρέψει στο σπίτι  του το καλοκαίρι. «Ήταν μια αξιολάτρευτη - όμορφη   κοπέλα »,  θυμάται ο νεαρός στο Twitter, « ήταν  πολύ καθοριστική  δυναμική  και αποφασιστική. Αγαπούσε τις  γυναίκες του Ypj και την  τελευταία φορά που την είδα  έφευγε  για να τις συναντήσει ».   Ηεκπρόσωπος  του  Ypj,  Nisrine  Abdallah: «Μάθαμε  χθες  για  τον θάνατο  της   και ήρθαμε σε επαφή μετους  γονείς της ».  Η Abdallah εξήγησε ότι η Άννα Κάμπλ έφτασε στην πρώτη γραμμή, για πρώτη φορά, αυτό το μήνα.
«Ήταν από την  αρχή  της  τουρκική επίθεση ( 20 – Ιανουαρίου ) στο Afrin  όπου  η   Άννα επέμενε να αναπτυχθεί εκεί. Μιλήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα,  μέχρι  ότου   δεν   μας  δόθηκε   το  τελεσίγραφο: είτε θα  με στείλετε   στο  Afrin ή  εγκαταλείπω την επανάσταση». Ναι, την επανάσταση. «Ενώθηκα  με  τους  Κούρδους  γιατί  ήθελα  να υποστηρίξω την επανάσταση τους –είπε η Άννα, με στολή, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα  από  την Yp j  - Και τώρα  είμαι χαρούμενη και  υπερήφανη  που είμαι σε θέση να  πάω στο Afrin.  Επειδή οι επιθέσεις  της  Τουρκίας  εναντίον του κουρδικού  λαού  και της  επανάστασή του  είναι τρομακτικές ». Μετά τον  θάνατο  της  Anna Campbell και προς τιμήν των «αθάνατων μαρτύρων », η YP J έχει  δώσει  τώρα μια υπόσχεση: « θα  δωρίσουμε και  θα  αφιερώσουμε  σε  αυτούς  την ελευθερία των λαών και τη νίκη των γυναικών,  την οποία σε μεγάλο βαθμό  πίστευαν ».





Haukur Hilmarsson



Γλασκώβη, αρχές  Μαρτίου. Οι  Κούρδοι  εκπρόσωποι   της  αντιπολίτευσης στην εξορία  παρέδωσαν  στην  Eva Hauksdottir τα έγγραφα  που  αποδεικνύουν  τον  θάνατο του  γιου της : ο αναρχικός και  ακτιβιστής Ισλανδός  Haukur Hilmarsson, έπεσε στις 24 Φεβρουαρίου, και πάλι στο Afrin και πάντα  εξαιτίας από τις  τουρκικές βόμβες. Ο Haukur ήταν 31 ετών. Η ένταση των αεροπορικών επιδρομών είχε μέχρι εκείνη τη  στιγμή, αποτρέψει την ανάκτηση του σώματός του, αλλά χωρίς  καμία  αμφιβολία για την  μοίρα  του.  Στην κυρία  Evaπαραδόθηκε  ένα πιστοποιητικό θανάτου, εκθέσεις που περιέχουν τις καταθέσεις των  μελών της  Υ pg που ήταν μαζί με  τον   Haukur και οι δηλώσεις του διοικητή  της  Διεθνούς Ταξιαρχίας  Ελευθερίας  (International FreedomBrigade ), ότι για  τον θάνατο του νεαρού είχε αφιερώσει ένα αφιέρωμα στο Facebook. Σε  μία   επιστολή, οι σύντροφοι του Haukur δικαιολογούσαν  την καθυστέρηση στην επικοινωνία με τη μητέρα με τις αντικειμενικές δυσκολίες  των  επαφών   των  συνδέσμων κάτω από την τουρκική πολιορκία  του  Afrin. Και θυμούνται  για  τον  Haukur έναν άνθρωπο που είχε αγωνιστεί θαρραλέα, πρώτα εναντίον  του  Isis και στη συνέχεια κατά των Τούρκων. Ένας άνθρωπος που "αγαπούσε  τους ανθρώπους και τη φύση", ο οποίος είχε συνάψει μια σχέση  με το  Afrin τόσο έντονη που είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραμείνει εκεί ακόμα και μετά τον πόλεμο.

 «Είχε αγωνιστεί στο  πλευρό  μαζί με πολλούς νέους Άραβες και συχνά  τους  βοηθούσε, αν και  μιλούσε  μια γλώσσα διαφορετική από τη δική τους. Και  αυτοί  συμφωνούσαν μαζί του επειδή ήταν ένας  καλός άνθρωπος και μια μοναδική  προσωπικότητα. Που αστειευόταν  μαζί τους χωρίς να προσβάλλει  ποτέ κανέναν.  Ο  Haukur συχνά  προβληματιζότανε  στο πώς να υποστηρίξει καλύτερα την  δική  μας  επανάσταση. Και  μοιραζότανε  αυτές τις σκέψεις. Πιστός στις πεποιθήσεις του, μια ποιότητα που  πολύ  γρήγορα τον  οδήγησε  να διαδραματίσει  ένα  ηγετικό ρόλο  στο σύνταγμα και την εκπροσώπηση  της  μονάδας του. Αυτός   μας  εμπιστευόταν  και  εμείς  αυτόν. Εντελώς ».





Ο Samuel Prada León
Είναι Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, όταν  μαθαίνουμε για τον θάνατο, μια εβδομάδα πριν,  από  τρεις  ξένους  μαχητές:
Τον  Ισπανό Samuel Prada León,
ΤονΓάλλο Olivier Jean François Le  Clainche,και
Τον  Ολλανδό   Sjoerd Heeger.

Ο  Samuel,με το όνομα  του  πολέμου  Baran  Galicia,  ήταν 25 ετών : «  Έπεσε  στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ  αγωνιζότανε, πολεμώντας  στην πρώτη γραμμή της ιστορικής αντίστασης κατά του τουρκικού στρατού με  τις  φασιστικές  επιθέσεις  του  εισβολέα  τούρκου  και συναφών  συμμοριών του στο  Afrin », αναφέροντας  το σημείωμα  του Ypg.  Στην οποία είχε ενωθεί με τον φίλο του Γάλλο Olivier τον χειμώνα του 2017. «Ήρθαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για την καταπολέμηση της  βαρβαρότητας του Isisστην  Royava (συριακό Κουρδιστάν) και  απέδειξαν τη δέσμευσή  τους  στον αγώνα και στις καθολικές σοσιαλιστικές αξίες μέχρι την τελευταία στιγμή ».
Το σημείωμα διευκρινίζει ότι ο Samuel και ο Olivier είχαν  βοηθήσει  και  συνέλαβαν  στην  λήψη του Deir Ezzor και της Raqqa, οι προμαχώνες  του Isis στα βόρειο - ανατολικά της Συρίας. Με την έναρξη της τουρκικής επίθεσης  στο   Afrin "με δική τους πρωτοβουλία είχαν επιλέξει να φροντίσουν την περιοχή μαζί με πολλούς  άλλους  φίλους" της Διεθνούς Ταξιαρχίας Ελευθερίας.
"Ευγνωμοσύνη και σεβασμός  προς τους  διεθνείς μάρτυρες".




Ο Olivier François Jean Le Clainche

Ο Olivier François JeanLe Clainche, γνωστός και ως KendalBreizh  στη Συρία, ήταν41 ετών.( Bretonof Malestroit ), Τμήμα του Morbihan. Ένας  μαχητής της άκρας αριστεράς, είχε αποκτήσει ραδιοφωνικές εμπειρίες και ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένος από τα κουρδικά και παλαιστινιακά αίτια.
«Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν σε μια διαδήλωση για την επανένωση της Βρετάνης, που εγώ  κάλυπτα στη Νάντη,» είπε ο χειριστής του ράδιο σταθμούFrance Bleu Breizh Izel. "Μου είπε: είμαι έτοιμος να πεθάνω για  τις  ιδέες μου". Ίσως και υπό το φως αυτού του αναλυτικού προγράμματος, ο Olivier είχε διατηρήσει ανοιχτό ένα κανάλι επικοινωνίας με τη μητρική χώρα. Επειδή οι άνθρωποι έπρεπε  να  γνωρίζουν και να  κατανοούν. Από το ίδιο το ραδιόφωνο, μία φορά στο πλευρό των Κούρδων, ο Olivier εξήγησε: «Αν είμαστε εδώ δεν είναι τόσο πολύ για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους, αλλά και για την επανάσταση του  Rojava (Δυτικό  Κουρδιστάν)».Στο πεδίο της μάχης,  ο Olivier είχε μάθει να χρησιμοποιεί τους  εκτοξευτές πυραύλων, αλλά στο  France Info είχε στην κατοχή να καταστήσει σαφές ό, τι ήταν ούτε για τα χρήματα ούτε μια δίψα για αδρεναλίνη : «Δεν είμαστε επαγγελματίες, ειδικά δεν είμαστε μισθοφόροιΔενείμαστε εδώ για να η δόξα: Βλέποντας  ότι ο Daeshπως  αντιμετωπίζει τον πληθυσμό, μπορούμε να πούμε ότι η δική  μας  είναι μια ανθρωπιστική αποστολή ». Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Olivier είχε ενημερώσει από  την περιφερειακή εφημερίδα Le Télégramme ότι ήθελε να επιστρέψει στη Γαλλία εντός έξι μηνών. Και δεν πίστευε ότι, κάποτε στο σπίτι, κάποιος θα του ζητούσε να απαντήσει για τις ενέργειές του,  όπως  και για "οποιονδήποτε"foreign fighter  (ξένο μαχητή )του Isis.
"Η Γαλλία θα ήταν υποκριτική αν ακολουθούσε καταδιώκοντας  εκείνους που πολέμησαν με την YPG όταν, λίγα χιλιόμετρα  από εδώ, οι ειδικές δυνάμεις της κάνουν το ίδιο".




Sjoerd Heeger

Πολύ διαφορετικό είναι το προφίλ του Sjoerd Heeger,ενός  24χρονου Ολλανδού, ενός καθαριστή δρόμου, ο οποίος πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου κοντά στο Deir Ezzor, ίσως στην έκρηξη μιας βόμβας αυτοκινήτου. Στη Συρία από πέρυσι, που  πολέμησε  εναντίον  του  Isis στην Raqqa,  όπου είχε προσχωρήσει στο JPY στις αρχές του 2018 αλλάζοντας το όνομά του  σε Baran Sason. Εκείνοι που τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως ένα διαυγές δεξιό  πνεύμα, έναν ποιητή  πολεμιστή, διαδότης στον web στίχων και προβληματισμών για την «καθαρή» Ευρώπη. Ένας άνδρας "γεννημένος για τον πόλεμο, αναζητώντας έναν πραγματικό πόλεμο". ΟHeeger είχε πολεμήσει τους  φίλο-ρωσικούς αυτονομιστές στην Ουκρανία, αλλά μια φορά στη Συρία είχε κρίνει πολύ πιο σημαντικό το κουρδικό γεγονός,  πολύ  πιο  σπουδαίο : «Επειδή στην Ουκρανία αγωνιζόμαστε για εξουσία, εδώ για ελευθερία».
 Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών.





Ayse Deniz Karacagil
Στο Afrin, πριν οι Τούρκοι εισέλθουν στον θύλακα τις τελευταίες ώρες, υπήρχαν τουλάχιστον τρεις Ιταλοί μεταξύ των τάξεων των φίλο -  κουρδικών ξένων μαχητών. Κάποιος επέστρεψε  τις  τελευταίες μέρες  και μίλησε για την αγάπη του για τον κουρδικό λαό και τη φρίκη του πολέμου. Υπάρχουν  και εκείνοι που δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν  ένας  σύγχρονος αντάρτης. Όποιος θυμάται τον Che Guevara( Τσε Γκεβάρα ) και τη δράση για  την  αλλαγή. Και υπάρχουν όσοι,  όπως και ο Γάλλος Olivier,  που  ισχυρίζεται  ότι έχει πάρει το κυνηγετικό όπλο για να «προστατεύσουν».
Σήμερα κανείς δεν προστατεύει τους Κούρδους του Afrin από το «καθαρισμό από  τους   τρομοκράτες» στο έδαφος της  Συρίας που ήθελε ο Ερντογάν. Πάνω από όλους εκείνους που πριν από τέσσερα χρόνια τους  γέμιζαν  - πλήρωσαν με έπαινο. Μια  καταδικασμένη  σιωπή - παράλειψη  που   καταδικάστηκε ανοιχτά από την Zerocalcare, σήμερα στην Repubblica, η οποία μόλις είχε τραβήξει ένα πορτρέτο στο Kobane Calling από έναν ξένο μαχητή στο Ypj. Ονομαζότανε Ayse Deniz Karacagil και στη μάχη ήταν  με  το  παρατσούκλι Red Hood ( Cappuccio Rosso : Κόκκινη  Κουκούλα). Ήρθε πραγματικά  από την Τουρκία, όπου καταδικάστηκε σε 100 χρόνια φυλάκισης για τις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με το πάρκο Gezi. Πέθανε το καλοκαίρι του 2017 στο Raqqa, όπου ο εχθρός  της  ήταν  ο   Isis και όταν πίστευε ότι είχε βάλει τη σωστή απόσταση μεταξύ του εαυτού της  και του Ερντογάν. Ένα σύμβολο θρηνούσε - είχε φωνάξει -, αλλά κανείς δεν είχε καταλάβει: η ώρα των ηρώων τελείωσε με  τηRed Hood.


ΒΑΣΙΚΗ  ΠΗΓΗ : Repubblica.it 
Από το Blogger.