ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ COVID –ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΧΑΠΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ

 

 
 

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΗΣ

Πέμπτη : 7 – Οκτωβρίου – 2021

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  Dr. GIANPAOLO  PALUMBO

             Dr. ΣΤΑΥΡΟΣ  ΚΩΝ. ΧΑΝΤΖΟΣ

Με τον όρο «χάπι» για δεκαετίες και μέχρι, αν έτσι, μπορεί να ειπωθεί, από προχθές, (Τρίτη), ονομάστηκε σε όλο τον κόσμο το «χαπάκι» πού ελάμβαναν και λαμβάνουν οι γυναίκες ως αντισυλληπτικό. Από «εχθές» υπάρχει το «χαπάκι»,  το αντισυλληπτικό δισκίο για τον άνδρα που εμποδίζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων ενεργώντας στις ορμόνες που τα πυροδοτούν και τα παράγουν. Δεν κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο αλλά είμαστε κοντά.   Από «σήμερα» υπάρχει το «σούπερ χάπι» ή «σούπερ χάπι ανακάλυψης», που θα όφειλε και πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθούν και …. Συνεπώς να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον κορωνοιό στη γη.    Πρόκειται για το Molnupiravir που συναρμολογήθηκε για να αναπτύξει τη θεραπεία εναντίον της γρίπης , αλλά από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 2020 χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck κατά της καθιέρωσης της εμφάνισης μιας σοβαρής μορφής της Covid – 19, όπως ονομάζεται η ασθένεια από την Sars CoV -2.  Η αμερικάνικη εταιρεία το χρησιμοποίησε σε 775 ενήλικες με καλή υγεία και ήδη είναι δυνατόν να  κατέχει και ένα εμπορικό όνομα, και αν δεν πωλείται στα φαρμακεία.  Θα ονομαστεί Ronapreve  και είναι ένα μίγμα των Μονοκλονικών Αντισωμάτων που αποτελείται : από το Casirivimab και το Imdevimab. Επίσης και η Roche στην Ελβετία ακολουθεί την ίδια γραμμή χρήσης, όπως η Pfeizer που έχει ήδη χρησιμοποιήσει το φάρμακο σε 2.660 εθελοντές .

Όλα τα άτομα που υποβάλλονταν σε θεραπεία άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο μόλις έγινε η διάγνωση της Covid – 19, μειώνοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά το 50%. Είναι όλοι ενήλικες που δεν νοσηλεύονται, με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου και με ήπια  ή μέτρια μορφή νόσου του κορωνοϊού. Σε όλους δόθηκαν τέσσερα δισκία την ημέρα για πέντε ημέρες.    

Για όσους ακολούθησαν αυτό το πρωτόκολλο, βρέθηκε μόνο το 7,3% των νοσηλευμένων και των θανάτων. Μεταξύ αυτών που έλαβαν το  εικονικό φάρμακο ( placebo), to 14,1%  των ασθενών πέθανε ή νοσηλεύτηκε. Με τόσο θετικά αποτελέσματα, οι πειραματικές δοκιμές (trials) διακόπηκαν και ζητήθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Το νέο αντιικό φαρμακευτικό προϊόν, που θεωρείται από ερευνητές πολύ δραστικό ακόμη και ενάντια στις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του κορωνοϊού ( Gamma, Delta, Mu) : ανήκει στην κατηγορία των ανάλογων ριβο – νουκλεοσιδίων και δρα εισάγοντας τον εαυτόν του  σε μια νεοσυσταθείσα  ιική αλυσίδα RNA, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό. Εκτός από αυτή τη θετική ιδιότητα, υπάρχει το γεγονός ότι είναι το μόνο προϊόν που χρησιμοποιείται από το στόμα. Το διάσιμο Remdesivir, το οποίο μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, πρέπει να εφαρμόζεται στην αρχή της πορείας της νόσου και πρέπει να χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.Προς το παρόν δεν υπάρχουν άδειες από τις αρμόδιες αρχές, αλλά η Merck ( MSD Group έχει ξεκινήσει την παραγωγή ούτως ή άλλως για αν μην βρεθεί απροετοίμαστη αργότερα Έως το τέλος του τρέχοντος έτους δέκα εκατομμύρια πακέτα αποσυνδέονται και από αυτά έχουν αποκτήσει  οι Η.Π.Α. το δικαίωμα προτίμησης 1 εκατομμύριο και 700 χιλιάδες. Μια πανδημία αυτής της σημασίας χρειάζεται θεραπευτικές επιλογές και σίγουρης αποτελεσματικότητας και το Molnupiravir έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι πολύ σημαντικό στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη θετικότητα του αντιιικού της Merck είναι η διαπίστωση του πολύ χαμηλού ποσοστού (1,3%) εκείνων που σταμάτησαν τη θεραπεία, σχεδόν όλοι λόγω της δυσανεξίας. Επίσης, η σύγχρονη μελέτη της Roche έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έλαβαν θεραπεία μείωσαν σημαντικά το ιικό φορτίο μέσα σε μια εβδομάδα από τη θεραπεία. Προφανώς ένα τόσο σημαντικό φάρμακο, αλλά για χρήση από όσους έχουν προσβληθεί από τον Covid – 19 με ήπιο ή μέτριο τρόπο, δεν συνεπάγεται την ακύρωση των εμβολιασμών που δεν μπορούν να αποφευχθούν απολύτως. Ως εκ τούτου, το «σημείο καμπής» ήταν εκεί, αλλά είναι μικρή με την έννοια ότι το Molnupiravir  η νοσηλεία και οι θάνατοι μειώνονται κατά το ήμισυ, αλλά όλες οι ανησυχίες που πρέπει ακόμη να έχουμε και να διατηρούμε για  τον Sars CoV-2,  δεν τελειώνουν  απροσδόκητα και ξαφνικά. Πρέπει να είμαστε ακόμα προσεκτικοί και ακόμα …να μείνουμε  ….μακριά. Το βήμα μπροστά πραγματοποιήθηκε και έγινε για τους για τους ήπιους και μεσαίους ασθενείς.  αλλά στην αρχή της κλινικής έκφρασης της νόσου. Το πρόβλημα που παραμένει είναι εκείνο της  ανακάλυψης ότι είμαστε άρρωστοι το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μπορέσουμε στη συνέχεια  να εξηγήσουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη της λοίμωξης .

Η μονάδα της Merck επιστρέφει να είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις, όπου τα άτομα που έχουν μολυνθεί, έστω και σε ήπια μορφή, είναι φορείς ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου. Αυτά τα τελευταία μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και να οδηγήσει σε αρνητική εξέλιξη της Covid – 19. Το «χάπι της ανακάλυψης» , καταδεικνύει πως ο ιός σε σχήμα κορώνας άλλαξε τον κόσμο καθώς επίσης με την επιστημονική έννοια. Κάποτε χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο, αλλά σήμερα ο πληθυσμός περίμενε πολύ λίγο χρόνο για να έχει διαθέσιμες πολλές σειρές εμβολίων πολύ ψηλού προφίλ, που δοκιμάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά μεγάλης και σίγουρης αποτελεσματικότητας.Το «σημείο καμπής» δεν πρέπει να αντιπροσωπεύεται μόνο από την  αντιιική ενεργοποίηση  του για τις ήπιες μορφές της νόσου αλλά, σίγουρα, πρέπει να είναι το φάρμακο για όλα τα επίπεδα της μολυσματικής ασθένειας.

                                                                                                             

Από το Blogger.