ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ


 

Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε και να ξεπεράσουμε τον Κορονοϊός  παραμένει ο εμβολιασμός .

Στις 29. Ιουλίου.2021, Πέμπτη στην Ιταλία ,όλοι οι Ιταλοί πολίτες βρίσκονται στην λευκή ζώνη, ωστόσο οι μολύνσεις και ο αριθμός των  νοσηλειών  αυξάνονται  σιγά – σιγά.  Δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθητικά  τα δεδομένα επειδή αφορούν το ποσοστό των θετικών στον αριθμό των μοριακών τεστ (3,5%). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διπλός συναγερμός γιατί το ποσοστό αυτό αυξάνεται και ο πληθυσμός που υπόκειται σε ελέγχους μειώνεται.                                                                                                                                                                              Ένας άλλος αριθμός  πού πρέπει να προσέχουμε είναι και ο ξηρός αριθμός των λοιμώξεων που αυξήθηκαν κατά 85% την τελευταία εβδομάδα ακόμη και με 120 ημερήσιες νοσηλείες σε συνηθισμένους θαλάμους. Πέρα από τον αριθμό, μετράει η τυπική πλέον τυπολογία στάνταρντ στις δομές των ιταλικών νοσοκομείων : οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη και  που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα  ποσοστό είναι  «no - vax»  και ένα 3% αποτελείται από εμβολιασμένους με μια χαμηλή κλινική ένταση της νόσου. Η λογική αφαίρεση αυτής της απλής μαθηματικής νότας είναι μια κατηγορηματική επιταγή : να σώσεις τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία του έθνους. Το μόνο εργαλείο, προς το παρόν, για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορονοιού είναι ο εμβολιασμός.

Πρέπει να αποφευχθούν νέα «κύματα» που θα ήσαν μιας απόλυτης αρνητικότητας.                       Στην Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν ότι δεν έχει τελειώσει το τέταρτο τους, ενώ η Ισπανία έχει εισέλθει στην πέμπτη. Δεν είναι οι πανδημικά «κτυπήματα» ή ο αριθμός τους  που αλλάζουν καταστάσεις. Οι καταστάσεις αλλάζουν μόνο εάν οι πληθυσμοί  μπορέσουν να βρεθούν ανοσοποιημένοι στον ιό. Ωστόσο, μετά από δεκαπέντε εβδομάδες  σε μείωση καθοδικών των λοιμώξεων  καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων, αν και είναι βέβαιο ότι, προς το παρόν, πρόκειται για μικρές αυξήσεις που δεν έχουν καμία επίπτωση και αντίκτυπο στην κάλυψη κλινών των νοσοκομείων, αλλά που πιστοποιούν την αυξημένη κυκλοφορία του ιού.  Εάν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων  είναι σε σταθερή αύξηση , ο αριθμός των περιπτώσεων που πηγαίνουν στα νοσοκομεία και επίσης στις εντατικές θεραπείες θα πρέπει να είναι μικρότερος. Παρόλα  αυτά, πρέπει πάντα να επιδιώκονται οι συμπεριφορές  που από την αρχή της πανδημίας  συνιστώνται περισσότερο σε  όλους τους πολίτες του κόσμου οποιασδήποτε ηλικίας , συγκεκριμένα και ιδιαίτερα εκείνων των ατόμων άνω των 50 ετών.

Τα δεδομένα πού έχουμε αναφέρει δεν είναι ανησυχητικά αλλά η ανοδική τους  πορεία  δεν μπορεί να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη  και να αγνοηθεί  Δεν υπάρχει υπερφόρτωση στο νοσοκομείο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει  επανάληψη της εξάπλωσης ακριβώς επειδή   ο πληθυσμός δεν έχει ακόμη ανοσοποιηθεί.   Μόνο 36 εκατομμύρια Ιταλοί  έχει λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου  και 28 εκατομμύρια υποβλήθηκαν και στις δύο δόσεις .

Σε αυτούς τους λόγους πρέπει να προστεθεί ότι ορισμένες ιογενείς παραλλαγές (όπως της Ινδίας ή Delta) είναι ιδιαίτερες επιθετικές.  Ακριβώς η Delta αντιπροσωπεύει το70% του μολυσματικού τύπου στην Ευρώπη το στο πρώτο μέρος του Αυγούστου και το 90% τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα και οι καλοκαιρινές διακοπές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Απλά ας κοιτάξουμε τι συνέβη μεταξύ των γκρουπ  νέων στο Πορτογαλικό Algrarve , στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Ισπανικές  Baleari  (Μπελεάρι) και στις κινήσεις των σκληροπυρηνικών  οπαδών του ποδοσφαίρου, που είναι και οι πιο πολλοί.  

Στην αρχή της πανδημίας , χάρη σε πολλαπλές παθολογίες, υπήρξε μια πραγματική σφαγή ανθρώπων άνω των 80 ετών, ενώ τον  περασμένο Ιούνιο ο αριθμός των νέων και των πολύ νέων τετραπλασιάστηκε.

Ο κύκλος εμβολιασμού πρέπει να είναι πλήρης για να έχουμε μια  μεγάλη και εξαιρετική αποτελεσματικότητα  στην πρόληψη της μόλυνσης στο 88% των περιπτώσεων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο έως  97,4 % στις ηλικίες  μεταξύ 40 και 59 ετών, στο να αποφευχθεί έως και το 100% οι νοσηλείες στην εντατική  μονάδα και το ρίσκο του κινδύνου του θανάτου στο 96% για τα άτομα κάτω των 60 ετών.

Αναφέραμε αυτά τα δεδομένα για να τονίσουμε για άλλη μια φορά πόσο χρήσιμο είναι να εμβολιαστούμε. Ο πληθυσμός έχει αρχίσει να κατανοεί καλύτερα τη χρησιμότητα της ανοσοποίησης, τόσο που το 2020 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, σε πλήρη εγκλεισμό    (lockdown) αυξήθηκε κατά 23,6% με παράλληλη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών κατά 21,0 %. Πρέπει να συνεχίσουμε και να μην σταματήσουμε γιατί η «αγέλη»  δεν έχει ακόμη ανοσοποιηθεί.

Για αυτόν τον λόγο μπορούμε πραγματικά να πιστέψουμε ότι το τέταρτο κύμα πλησιάζει όλο και περισσότερο ; Η απάντηση είναι θετική αν αναφερθούμε, όπως ήδη επισημάνθηκε, στον αριθμό των λοιμώξεων που αυξάνονται  εκθετικά.  Αλλά ότι και να λένε οι «καταστροφολόγοι», σίγουρα θα είναι ένα διαφορετικό κύμα  διαφορετικό από τα άλλα  για τα εμβόλια και  για το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός  έχει  ανοσοποιηθεί.                                                                                                                                                                    

Για το υποχρεωτικό Green Pass και για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται προκειμένου  στο τέλος να αποφευχθούν τα πολύ φοβούμενα κλεισίματα λόγω της παραλλαγής Delta.  Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη την εξάπλωση των παραλλαγών και την ικανότητα τους  για να «σταματήσουν»  τα εμβόλια.

Έτσι, για να μιλήσουμε για το τελευταίο καλοκαίρι με τον εφιάλτη της Covid. Έτσι ώστε στο τρίτο έτος της εποχής της Covid να μπορούμε να εγγυηθούμε μια γενικευμένη διδακτική παρουσία, όχι μόνο πρέπει να ευχαριστήσουμε την επιστήμη, αλλά  καθίσταται και αποτελεί μια προτεραιότητα  η ευαισθητοποίηση των ανεύθυνων  ανθρώπων που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης  και τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ελπίζουμε δια την ανάκτηση μια ευρέως διαδεδομένης πολιτικής αίσθησης  μεταξύ  εκείνων  που μέχρι τώρα  εδώ  αποδείχθηκαν και εμφανίζονται επαναστάτες.

Είναι αδιαμφισβήτητη  απόδειξη ότι ακόμα πλοηγούμαστε στο σκοτάδι, που βρισκόμαστε ανάμεσα σε ορισμένα πράγματα που έχουν εισβάλει στη ζωή μας και τείνουν να μετατρέψουν ολόκληρο τον κόσμο σε μια τεράστια «παγίδα» επιλογών.

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να είσαι » ,ένα πολύ διάσιμο μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα ( Milan  Kundera),είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τίτλος  για την απεικόνιση της μοναδικότητας της ζωής κάθε ατόμου που βρίσκεται αντιμέτωπη  με την αδυναμία να εξακριβωθούν πραγματικά  εάν οι  επιλογές  που κάνει, για οποιαδήποτε ερώτηση, αν έχουν δίκιο ή άδικο, γιατί δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ ο όρος σύγκρισης  προκειμένου  να  μπορέσουμε  ώστε να το καθιερώσουμε.                                                                                       

Για αυτό τον λόγο, επιστρέφοντας στις δικές μας ημέρες, μπορούμε να  επιτρέψουμε στον εαυτόν μας  μια οποιαδήποτε πιθανή ελαφρότητα στην επιλογή, γιατί δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία και την δυνατότητα να διαπιστώσουμε αν θα ήταν καλύτερο ή  χειρότερο να επιλέγαμε κάτι άλλο.

Από το Blogger.