ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

 


Προσοχή να μην επαναλάβουμε τα  λάθη του παρελθόντος.

Για ένα μήνα είχαμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Ποδοσφαίρου, με μετακινήσεις στη γηραιά  ήπειρο χιλιάδων και χιλιάδων οπαδών και με το σούπερ  πάρτι στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (το μεγαλύτερο νησί της ομάδας των Baleari στην Ισπανία) 700 μαθητών που γιόρτασαν την έναρξη των διακοπών. Στην πράξη, αλλά  ελπίζουμε όχι, τελεία και από την αρχή. Έχουν γίνει πολλά. Η παγκόσμια οικονομία έχει καταστραφεί και εμείς, από την άλλη πλευρά ήμασταν στην ευχάριστη θέση να ακολουθούσαμε τις ομάδες  σε όλη την Ευρώπη για να τις υποστηρίξουμε. Ωστόσο, όλοι γνώριζαν  πως το «σούπερ  ηχείο» στην Ιταλία και στην Ισπανία  υπήρξε ένας αγώνας ποδοσφαίρου, η κλασική τέλεια καταιγίδα.

Πολλοί θα θυμούνται την «βόμβα», όχι τόσο η ημερομηνία (19.02.2020), όσο ο αγώνας   AtalantaValencia  που έγινε στο Μιλάνο για το Champions  League  με τους 50.000 θεατές ( 36.000 προερχόμενοι από το Bergamo  και την Brescia).   Ταυτόχρονα το επίσημο πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου πολλών Ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης  και της Ιταλίας , παίχτηκε  κεκλεισμένων των θυρών. Μέσα  σε 15 ημέρες άρχισαν τα προβλήματα με τα οποία είμαστε ακόμη ταλαιπωρημένοι. Το ένα πέμπτο των Ιταλών ανέπτυξε την νόσο Covid – 19, ειδικά στο Bergamo και την επαρχία  με ένα  ποσοστό  ανά  κάτοικο  μεταξύ των μεγαλυτέρων στον  κόσμο.

Μεταξύ των θεατών, αμέσως, ο αριθμός των θετικών έφθασε τους  8.200, οι οποίοι ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν ταξιδέψει από και προς το Μιλάνο με 120 λεωφορεία και χιλιάδες αυτοκίνητα, συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις  πριν και μετά τον αγώνα.   Η συντριπτική  πλειοψηφία όπως είπαμε ήταν από το Bergamo, την Brescia, και την επαρχία. Περιττό να αναφέρουμε τι συνέβη ταυτόχρονα  στην πόλη και στην επαρχία   της  Βαλένθια : μια επικάλυψη των γεγονότων της Λομβαρδίας, αλλά με μικρότερο αριθμό θετικών, ακόμη  και ότι οι οπαδοί που ακολούθησαν ήταν μερικές χιλιάδες . Η μεγάλη εξάπλωση των Ισπανικών λοιμώξεων ξεκίνησε στο  …. Μιλάνο.                       

Αλλά ακόμη  στις  3.Ιανουαρίου.2020 στην Malaga δεν έγινε ο αγώνας μεταξύ των Ρώσων της Krasnodar και  τους  κινέζους  της Wuhan γιατί  φοβούνταν ότι μια ασθένεια που μεταδόθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να μεταδοθεί σε εκείνη την Κινέζικη  πόλη. Από αυτή την άποψη, μια  παλιά  παροιμία  που είναι πάντα αληθινή  λέει : «Μερικές φορές για να σκεφτείς  λάθος,  υποθέτεις».

Στην Majorca, στο τέλος του προηγούμενου μήνα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει,  υπήρξε ένα ξέσπασμα κορονοιού μεταξύ  τουλάχιστον επτακοσίων μαθητών που γιόρταζαν την έναρξη των διακοπών.  Οι περισσότεροι νέοι προέρχονταν από πόλεις της ενδοχώρας και είχαν συμμετάσχει  στις προηγούμενες  ημέρες  σε γιορτές  για πτυχία λυκείου και πανεπιστημίου στα ξενοδοχεία , σε βάρκες και στις παραλίες. Τοποθετήθηκαν όλοι σε απομόνωση και εν μέρει ανέπτυξαν συμπτώματα και θετικότητα στον κορονοϊό. Από τη στιγμή που «ξέσπασε» η εστία υπήρξαν επίσης αυστηροί έλεγχοι και στις εγκαταστάσεις διαμονής του νησιού και όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες από την επανέναρξη της διεθνούς τουριστικής δραστηριότητας,

Αφού έγινε και γίνεται  πόλεμος  τόσο πολύ εναντίον  στην  ασθένεια, στους θανάτους και τις μεταδοτικές καταστάσεις , έγινε μια προσπάθεια να τεθούν τα πάντα  στο  παιγνίδι χάρη στην UEFA (Union of European Football Associations ).   «Σκέπτονται» μόνο τη διαφήμιση, την κλήση στο κάλεσμα μιας εκδήλωσης , το οποίο ακόμη εξακολουθεί  να είναι εξαιρετικό αλλά γινότανε με πολύ κοινό. Στην ίδια την γραμμή καταγράφτηκε αρχές  Ιουλίου το Gran Premio της  Φόρμουλα  Ένα στην Αυστρία με χιλιάδες και χιλιάδες Ολλανδών υποστηρικτών που ήλθαν να ενθαρρύνουν το είδωλό τους  τον Μαχ  Βερστάπεν (Max Verstappen).   Οι κερκίδες  γέμισαν σε απίστευτο βαθμό στη μικρή πίστα του Σπίλμπεργκ (Spielberg)  από οπαδούς ντυμένων στα «πορτοκαλί».  Και στο μεταξύ  στην Αυστραλία τα  επόμενα  GP  Της  Φόρμουλα  Ένα  και  Moto  GP, ακυρώθηκαν  επειδή οι αρχές αξιολόγησαν την εξάπλωση  της παραλλαγής Delta με πολύ ανησυχητικό τρόπο.

Το αντίθετο συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ελήφθη με πολιτική απόφαση να διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου  παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων από την Covid.

Ήδη δύο αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  πυροδότησε τις εστίες τόσο στην Κοπεγχάγη όσο και στην Αγία  Πετρούπολη , αποδεικνύοντας  πως οι συγκεντρώσεις  δεν είναι ακόμη καθόλου ακίνδυνες.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν αποθαρρύνεται και η επιθυμία να ξανακινήσει είναι μεγάλη, αν και με προσοχή και βάζοντας πρώτα την ασφάλεια και την υγεία.                                         

 Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιας δύναμης είναι η Ολυμπιάδα του 2020 που, αν και  αναβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία από το 2020 στο 2021,γίνονται τελικά και πραγματοποιούνται στο Τόκιο όπου άρχισαν στις 23- Ιουλίου και θα τελειώσουν στις 8 – Αυγούστου  2021.

Ας γράψουμε λίγα λόγια για τους Ολυμπιακούς αγώνες  στο πέρασμα  των αρχαίων χρόνων….. !! 

Και θα το συνδέσουμε στην συνέχεια  της πορεία μας με την νόσο του Covid – 19. 

Στην πραγματικότητα η αρχαία Ελλάδα, εκτός από το να είναι το θέατρο της αποφασιστικής μετάβασης από τον μύθο στο λόγο , δηλαδή τη γέννηση της φιλοσοφίας, ήταν                                               ο αδιαμφισβήτητος  πρωταγωνιστής  της θεσμοθέτησης του αγωνιστικού αθλητισμού, φιλοξενώντας τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 776 π.χ. … Η σχέση μεταξύ αθλητισμού και φιλοσοφίας ήταν η αρχή των βασικών αρχών του Ελληνικού  πολιτισμού  :Η ισότητα και η ελευθερία.

Ο βαρόνος  Pierre De Coubertin, Γάλλος ,  που δεν ήταν ένας φιλόσοφος , αλλά ένας παιδαγωγός και ένα ιστορικός , συνέλαβε τον μύθο της Ολυμπίας!   Αυτός  πρότεινε την αναδιάρθρωση της κοινωνίας   και την προώθηση της αλληλεπίδρασης  μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών μέσω του αθλητισμού, βρίσκοντας έμπνευση στο Ελληνικό μοντέλο.

 Στον Ολυμπιακό Χάρτη, ένα επίσημο έγγραφο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1908 από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) , πού ιδρύθηκε από τον De Coubertin το 1894, διαβάζουμε τον φιλόδοξο οικουμενικό –  καθολικό  στόχο :  «Θέτοντας τον αθλητισμό παντού στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας, για να προωθήσει  την έλευση μιας  ενιαίας  ειρηνικής  κοινωνίας, όπου βασιλεύει και  κυριαρχεί  η ειρήνη, η συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας».

Ως κ τούτου, στην υπέρ αιωνόβια ιστορία του αθλητισμού, με εξαίρεση τις εποχές 1943 – 1943 και 1944- 1945,λόγου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπήρξε ποτέ διακοπή μιας δραστηριότητας που θεωρείται θεμελιώδους σημασίας στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ατομική και κοινωνική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε ηλικίας, σε κάθε μέρος του κόσμου.

Επίσης για αυτό τον λόγο η επείγουσα κατάσταση με την νόσο της Covid – 19 είναι ένα πρωτοφανές  άνευ προηγουμένου έκτακτο γεγονός , για το οποίο η καταπολέμηση του ιού έπρεπε να οδηγήσει στην αναστολή των Εθνικών και Διεθνών αθλητικών αγώνων   ή να  τους είχαν οργανώσει με διαφορετικό τρόπο.

Θα ήταν πολύ σοβαρή η «επιστροφή» στο σπίτι  ή στην χώρα του με το βάρος  μιας λοίμωξης που θα αφορά συγγενείς, φίλους  και, εν  πάση περιπτώσει άλλους .                                       

Δεν πρέπει  να αφήνουμε καθόλου την προφύλαξη  μας :  υπάρχουν πάντα πάρα πολλοί, παρά  την ενοχλητική  και ανησυχητική  κακία  του ιού  που είναι σε σχήμα κορώνας, 

   με:  185 εκατομμύρια  μολυσμένοι και 4 εκατομμύρια νεκροί.                           

Από το Blogger.