Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΤΗΣ WADA ΄΄ΔΗΛΩΝΕΙ’’ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ


WADA’S   WORLD   CONFERENCE
 “ DECLARATION   CALLS ‘’
ΟΝ  ΑΛΛΑ  ΣΤΑΚΕΗΟΛΔΕΡΣ  ΤΟ
UNITE  AGAINT  DOPING

·        Το Συμβούλιο του Οργανισμού  εγκρίνει  τον  Παγκόσμιο  Κώδικα  κατά  της φαρμακοδιέγερσης  και  τα  διεθνή  πρότυπα
·        Το Διοικητικό  Συμβούλιο  εκλέγει  πρώην ελίτ αθλητές  ως  Πρόεδρο και  Αντιπρόεδρο.  

Agency’s   Board   approver   World   Anti – Doping   Code  and  International  Standards.

Board elects former elite-athletes as President and Vice-President.

Katowice,  7-  Νοεμβρίου - 2019
Η Πέμπτη  Παγκόσμια  διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού  για την καταπολέμηση   του ντόπινγκ (WADA)  για το ντόπινγκ στον αθλητισμό ολοκληρώθηκε σήμερα στο Katowice της Πολωνίας  με το Συμβούλιο Ίδρυσης της WADA  να  εγκρίνει :
Τον  Παγκόσμιο Κώδικα  κατά της φαρμακοδιέγερσης
και  την  Εκτελεστική  Επιτροπή (ExCo)  με τα διεθνή πρότυπα.


 Όλα αυτά τα έγγραφα  θα  τεθούν  σε  ισχύ  την  1η - Ιανουαρίου - 2021.
 Δήλωση  της  Κατοβίτσας
 Μετά από αυτές τις εγκρίσεις, μια  « δήλωση της Katowice » κάλεσε ‘’όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού κινήματος, των κυβερνήσεων, των οργανώσεων καταπολέμησης του ντόπινγκ και των αθλητών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με κάθε δυνατό τρόπο
Να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο που θα προσπαθήσει να εξαλείψει το ντόπινγκ στον αθλητισμό ·
να αυξηθούν οι πόροι που αφιερώνονται στην προστασία του καθαρού αθλητισμού.
 και  να  φέρει  εις  πέρας  όλους  τους  δράστες,  χωρίς  περιορισμό. "
 Τον  Δεκέμβριο  του  2017,  η  WADA ξεκίνησε μια διαφανή διαδικασία αναθεώρησης η οποία συνίστατο σε τρία διαφορετικά στάδια διαβούλευσης για τον Κώδικα.
Δύο για τα σχετικά  διεθνή  πρότυπα  και  ένα  για τον νόμο περί δικαιωμάτων  του αντί-ντόπινγκ των αθλητών, γνωστός προηγουμένως ως  ο  Χάρτης  των  δικαιωμάτων  του  αθλητή  κατά  του  ντόπινγκ. Κατά το διάστημα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι είχαν πολλαπλές ευκαιρίες να συνεισφέρουν και να διατυπώνουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί  περαιτέρω  το Παγκόσμιο Πρόγραμμα  Αντί -ντόπινγκ.
 Το Συμβούλιο συνεχάρη τον κ. Beckie Scott, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών του WADA,  και  τον  Ben Sandford,  μέλος της Επιτροπής  για τα αθλητικά  προγράμματα  της  WADA.  Ο  Ben Sandford, μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής  συνεργάστηκαν  για την έγκριση του νόμου περί δικαιωμάτων  του αντί - ντόπινγκ των αθλητών  από  την  ExCo.  Από  την προηγούμενη  ημέρα  Το Συμβούλιο αναγνώρισε μια προσπάθεια διάρκειας  δυόμισι ετών από την επιτροπή, η οποία περιελάμβανε διαβουλεύσεις  με χιλιάδες αθλητές και ενδιαφερόμενους απ’ όλο τον κόσμο.
Ο σκοπός του νόμου, ο οποίος βασίζεται στον κώδικα και τα πρότυπα του 2021, είναι  να  διασφαλιστεί  ότι τα δικαιώματα  των αθλητών στο πλαίσιο του αντιντόπινγκ  είναι  σαφώς  καθορισμένα, προσβάσιμα  και  εφαρμόσιμα  γενικά.
 Εκλογή  Προέδρου  και  Αντιπροέδρου  της  WADA
Το Συμβούλιο εξέλεξε τον πρώην  ελίτ δρομέα  και  υπουργό Αθλητισμού  και Τουρισμού  της Πολωνίας, Witold  Bańka,  ως  τον επόμενο  Πρόεδρο  της WADA  και  
τον  διπλό  Ολυμπιονίκη στο Shorttrack  και Speed -Skating ,  τον Yang  Yang,  ως  Αντιπρόεδρος  της WADA.- εκλογές  που  αποφασίστηκε  πώς   οι  δύο  κορυφαίοι  αθλητές  θα  είναι  στην κορυφή  σε  ρόλους  ηγεσίας  στη WADA  όταν  αναλαμβάνουν  επισήμως  την  υπηρεσία  την  1η - Ιανουαρίου 2020.
Μετά  τις εκλογές,  ο  Witold  Bańka δήλωσε:
"Είναι μεγάλη μου τιμή να γίνω Πρόεδρος της  WADA. Γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η Υπηρεσία για το μέλλον του αθλητισμού και θα εργαστώ σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα συνεχιστεί και  θα οδηγηθεί  Ένα  Πρόγραμμα  Αντιντόπινγκ  που θα συγκρατεί τις αξίες του καθαρού αθλητισμού ανά  πάσα  στιγμή. Δεσμεύομαι  στη δέσμευσή μου να θέσω πρώτα τα συμφέροντα των αθλητών, ώστε να μπορέσουν να έχουν εμπιστοσύνη ότι η WADA θα τα στηρίξει πάντα για να ανταγωνίζονται καθαρά. Ό, τι συμβαίνει, θα επανέλθω πάντα σε αυτό. Γνωρίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ένα δύσκολο έργο ενώπιον μας και μερικές φορές θα πρέπει να πάρουμε  δύσκολες αποφάσεις. Ωστόσο, είμαι  πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να τις κάνουμε. Μαζί, θα εργαστούμε  ακούραστα για να κάνουμε τον αθλητικό κόσμο πιο καθαρό και ασφαλέστερο και κάτι που συνεχίζει να εμπνέει  εκατομμύρια  ανθρώπων  σε  όλο  τον κόσμο ".
 Ο Yang Yang δήλωσε:
"Είμαι πολύ τιμητικό να εκλεγώ σε αυτή τη σημαντική θέση.  Ως πρώην αθλητής, έχω έντονο πάθος για τον αθλητισμό και πιστεύω πραγματικά στην καταπολέμηση του ντόπινγκ και στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των καθαρών αθλητών. Μαζί με τον Υπουργό Bańka είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά και ανυπομονώ να αρχίσω αυτό το έργο, ώστε να υπάρξει ένα λαμπρό μέλλον για τον αθλητισμό ».
 Σήμερα υπήρξε επίσης μια ευκαιρία για  το αντί – ντόπινγκ  να αναγνωρίσει τις συνεισφορές του απερχόμενου προέδρου Sir Craig Reedie, καθώς και ορισμένα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Οργανισμού  και των Προέδρων των Μόνιμων Επιτροπών που θα αποχωρήσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους. Όπως και τα περισσότερα αθλητικά όργανα, οι ταλαντούχοι  και  αφοσιωμένοι  εθελοντές της WADA  αποτελούν  τη ραχοκοκαλιά  του  Οργανισμού. Χωρίς  τη δέσμευσή τους, ο  Οργανισμός και ο καθαρός αθλητισμός απλά δεν θα προχωρούσαν.
 Ο ιδρυτής  Πρόεδρος,   Richard  Pound, ο οποίος  οδήγησε  τον WADA από την ίδρυσή του το 1999  έως  το  2007.
Ένας από τους πολλούς συναδέλφους που αποτιμήθηκε  φόρο  τιμής ήταν στον Sir Craig  καθώς  προετοιμάζεται  να φύγει  από το αξίωμα.
Ο Richard  Pound  δήλωσε:  
"Ο Sir Craig  είναι  αυτός  που στην ώρα του τού αναγνωρίζεται  ότι έχει προσφέρει  το χρόνο του και  έχει  εμπειρία  εθελοντική  για  πολλά χρόνια.   Έχει οδηγήσει τον  WADA  εδώ και έξι  χρόνια  και στο τέλος της θητείας του Craig, ο WADA  είναι ένας καλύτερος οργανισμός από  ό, τι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Έχουμε ένα  ισχυρότερο κανονιστικό πλαίσιο, μια  διεθνοποιημένη  επιχείρηση  πληροφοριών  και  ερευνών,  χρηματοδοτούμε την επιστημονική  έρευνα  και ανάπτυξη και έχουμε σημαντικά  αυξημένο  προϋπολογισμό.                   Ο Craig  θα πρέπει να είναι  ικανοποιημένος  και  ότι αφήνει  ένα ισχυρότερο WADA  από  ότι κληρονόμησε και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τον ευχαριστήσουμε γι 'αυτό. "
 Ο Sir  Craig,  ο οποίος θα παραιτηθεί από την Προεδρία  στα  τέλη του 2019, δήλωσε:
 "Έχω συμμετάσχει στο WADA από την αρχή πριν από 20 χρόνια και έχω δει να μεγαλώνει σε πολύ αποτελεσματική Οργάνωση που είναι σήμερα.  Ήταν το προνόμιο μου να διευθύνω  τον Οργανισμό τα τελευταία  έξι  χρόνια,  μέσα από τις δύσκολες στιγμές. Εκείνη  την εποχή,  είδα  ότι η WADA  αναπτύσσεται  και  ενισχύεται  σημαντικά. Εύχομαι στον Υπουργό  Μπάνκα  και  τον  Γιανγκ  Γιανγκ  καλή επιτυχία  καθώς αναλαμβάνουν  τα  ηνία. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι τόσο ο νέος Πρόεδρος όσο  και  ο  Αντιπρόεδρος  είναι  πρώην  ελίτ  αθλητές που χωρίς αμφιβολία θα  φέρουν  τις φωνές  και  τις προοπτικές  των αθλητών ".

The Rodchenkov  Anti Doping  Act ( Ο νόμος  Rodchenkov  κατά  του ντόπινγκ.)
 Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής της WADA, Olivier Niggli, απάντησε στις ερωτήσεις των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς την  θέση της  Διοίκησης της WADA  σχετικά         με  τον  νόμο  AntiDoping  του  Rodchenkov,  ο οποίος  βρίσκεται σήμερα στο  Κογκρέσο  των Ηνωμένων  Πολιτειών.                                     Ο Olivier Niggli  διευκρίνισε ότι η Διοίκηση  της WADA  εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον νόμο, όπως έκανε και με άλλες κυβερνητικές προσπάθειες  για τη θέσπιση  νομοθεσίας που ενισχύει  την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Πρόσθεσε ότι περισσότερα από τα μισά μέλη του Συμβουλίου, που εκπροσωπούν τόσο το Αθλητικό  Κίνημα όσο και τις Κυβερνήσεις, είχαν εκφράσει προηγούμενες επιφυλάξεις σχετικά με την έξω  εδαφική  πλευρά   του νόμου  και  είχαν  αναθέσει               στη WADA  Management  να  ζητήσει  διευκρινίσεις  για  τυχόν  αθέλητες  συνέπειες  που  μπορεί να έχει από  τότε που οι σχετικοί κυβερνητικοί  αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον  DC  ανέλαβε να συνεχίσει την ενημέρωση του συμβουλίου έτσι ώστε τα μέλη να μπορούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις.
 Διαδικασία   συμμόρφωσης  της  RUSADA
 Όπως έπραξε κατά τη συνάντηση της ExCo στις 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής εξέτασης της συμμόρφωσης, κ. Jonathan Taylor, ενημέρωσε τη συνεδρίαση σχετικά με την τελευταία πρόοδο όσον αφορά τη διαδικασία συμμόρφωσης κατά του Ρωσικού Οργανισμού κατά της φαρμακοδιέγερσης (RUSADA) σε σχέση με τις ασυνέπειες που διαπίστωσε το WADA στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το εργαστήριο της Μόσχας τον Ιανουάριο του 2019. Ο Jonathan Taylor επιβεβαίωσε ότι μια συνεδρίαση του CRC για συζήτηση της έκθεσης εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η CRC εκδώσει σύσταση, η ExCo θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, για να εξετάσει τη σύσταση.
Διακυβέρνηση  της  WADA
 Σε ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συνεχιζόμενη διαδικασία ενίσχυσης της δομής διακυβέρνησης του WADA, το Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο σύνολο νομικών εγγράφων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός σημαντικού μέρους των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης που συμφώνησε το Διοικητικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαΐου 2020 , θα προταθεί μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων και για τη διατύπωση προτάσεων  για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις για  να εξασφαλιστεί  ότι η Διακυβέρνηση του WADA  παραμένει κατάλληλη για το σκοπό αυτό.
 Προϋπολογισμός  του  2020
 Το Συμβούλιο ενέκρινε τον  προϋπολογισμό του WADA  για το 2020,  ο οποίος θα είναι 37.444.738  δολάρια  ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση  κατά  8%  σε  σύγκριση  με  το  2019.
 Σχετικά   με   την   Παγκόσμια   Διάσκεψη
 Η Παγκόσμια  Διάσκεψη,  η οποία  διεξήχθη στις 5-7  Νοεμβρίου, πραγματοποίησε  τον  απολογισμό  της  εξέλιξης  του  Καθαρού Αθλητισμού  με τα ενδιαφερόμενα  μέρη που συμμετέχουν σε συζητήσεις  και  μάλιστα  συζητήσεις  υψηλού  επιπέδου  σχετικά  με   το Παγκόσμιο  Πρόγραμμα  Καταπολέμησης  Του  Ντόπινγκ. Συγκέντρωσε  περισσότερους  από  1.500  εκπροσώπους  του  αθλητικού  κινήματος,  των δημόσιων αρχών και  των  Αντί - ντόπινγκ  Οργανισμών,  μαζί  με αθλητές,  άλλους εμπειρογνώμονες  κατά  του ντόπινγκ  και μέλη  των  μέσων ενημέρωσης.

Από το Blogger.