Μαριχουάνα και παρόμοιες ουσίες. Ο προθάλαμος προς την χρήση της διεγερτικής ουσίας που λέγεται Κοκαΐνη



Διαβάσαμε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 ότι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να νομιμοποιηθεί η κάνναβη!!!

Μιλάνε μεταξύ άλλων «για ιατρικούς  και φαρμακευτικούς λόγους »  και υπογραμμίζουν την «αποδεδειγμένη ευεργετική δράση» καθώς επίσης αναφέρουν αν διάβασα καλά και κατανόησα επίσης καλά για την « αναλγητική, αντιφλεγμονώδης αντισπασμωδική ,αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική  και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών».
Παραμένω σε αυτά τα σημεία διότι παρουσιάζουν  εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι τοποθετούνται στα ανωτέρω με Ιατρικούς και βιολογικούς –βιοχημικούς-- φαρμακευτικούς  όρους καθώς αναφέρονται και  στην Μικροβιολογία και βεβαίως δεν άφησαν έξω και μια άλλη θαυμάσια ειδικότητα της Ιατρικής που είναι και αυτή πολύ  ενδιαφέρουσα και πάντα στην επικαιρότητα!  Δηλαδή ομιλούμε για την Ψυχιατρική!!!. Και μίλησαν έτσι και για «την αντικαταθλιπτική δράση  της κάνναβης».
Μέχρι σήμερα όλες αυτές οι ειδικότητες ,δημοσίως έχουν εκφραστεί ; και αν όχι πότε θα το κάνουν δια να ενημερωθεί η κοινή γνώμη  σωστά αντικειμενικά με επιστημονική  γνώση και τεκμηρίωση και  που οι περισσότεροι  ενδεχομένως   δεν γνωρίζουν πολύ καλά  την πραγματική  εικόνα της συγκεκριμένης  κατάστασης, και σε τι αντιδράσεις και διαταραχές  συμπεριφοράς και προσωπικότητας και άλλων ψυχικών διαταραχών  μπορούν να πυροδοτήσουν η οξεία  και η χρόνια χρήσει των ουσιών αυτών καθώς επίσης  με  τις διεγερτικές και ναρκωτικές ουσίες.
 Για όλα αυτά εμείς θα καλέσουμε για να μας εξηγήσουν με επιστημονικό τρόπο και γνώση, κορυφαίους επιστήμονες  της χώρας μας ,όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη σύνθετη εξειδικευμένη γνώση και πολύ σοβαρής αντιμετώπισης  αυτού του τεράστιου προβλήματος που θα πυροδοτήσει εκτός από πολλά ιατρικά ζητήματα και πολλών άλλων προβλημάτων.           
Αλλά ας τα αφήνουμε αυτά  επί του παρόντος και να ασχοληθούμε με τα πιο  απλά και κατά την προσωπική μας άποψη  προς στιγμή  με τα πιο ουσιώδη και πολύ απαραίτητα!!.
Ας δούμε και να διαβάσουμε μαζί  πρώτα-πρώτα και απλά για ποιο θέμα μιλάμε , γιατί μιλάμε και που και  πως μιλάμε και μετά θα καταλήξουμε ο καθένας στα συμπεράσματα  του και όλοι μαζί  αφού τελικά –τελικά  πάρουν θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι Θεσμικοί και Επιστημονικοί  φορείς ,τότε ας  αποφασιστεί αληθινά και με ειλικρινείς διαδικασίες  τι είναι  ωφέλιμο και χρήσιμο  προς την κοινωνία μας και πάνω από όλα να προστατεύουμε όλους  για άλλη μια φόρα ως προς το πιο πολύτιμο αγαθό όλων των ανθρώπων που είναι η υγεία.
 Διαφωνούμε με την νομιμοποίηση ακόμα και των λεγομένων «ΜΑΛΑΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Μόνο Η Πρόληψη Σταματά Την Ένεση.
Υπάρχουν τρείς (3) ομάδες χρηστών ,αναλόγως του βαθμού εξάρτησης τους.
« Στην πρώτη ομάδα ανήκουν αυτοί που δοκιμάζουν ένα ναρκωτικό για να έχουν την εμπειρία ,περιστασιακά».
« Στην δεύτερη ομάδα υπάρχουν δυο υποομάδες : αφενός μεν στην  πρώτη  υποομάδα στην οποία υπάρχουν τα άτομα που είναι καθημερινοί χρήστες αλλά με κάποιο τρόπο ,λιγότερο ή περισσότερο μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις ευθύνες τους.
Το κατά πόσον οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν χρήσει  η όχι ,εξαρτάτε από τα προσωπικά και περιβαλλοντικά τους  στοιχεία. Ωστόσο έχουν την εμφανή τάση να θέλουν να εγκαταλείψουν π.χ. το σχολείο η άλλες υποχρεώσεις τους».
« Αφετέρου δε στην δεύτερη υποομάδα  υπάγονται εκείνοι που σχεδόν –όχι πάντα –καταναλώνουν πολύ περισσότερες ουσίες αυτού του είδους από τα άτομα της πρώτης υποομάδας.
Η βασική τους διαφορά όμως είναι ,ότι  η ζωή τους και το πρόγραμμα τους  έχουν επηρεαστεί από την χρήσει αυτών των ουσιών».
Δεν αναλαμβάνουν καμιά υποχρέωση και μειώνουν τη συμμετοχή τους στην οργανωμένη κοινωνία. Παρότι ,πολλοί σε αυτή την δεύτερη υποκατηγορία δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ,έχουν ωστόσο ανάγκη από εκτεταμένη και ειδική ψυχοθεραπεία και άλλα μέτρα επανένταξης .Η βελτίωση και η επαναφορά τους στην πρώτη υποκατηγορία είναι δυνατή.
«Στην τρίτη ομάδα ανήκουν οι χρόνιοι χρήστες με μη αναστρέψιμα ψυχικά και άλλα προβλήματα υγείας. Εδώ, χρειάζεται άμεση νοσηλεία».
Βλέπουμε λοιπόν ,δυστυχώς  ότι η πρόληψη στις σημερινές κοινωνίες σταματάει μέχρι του σημείου που ένας νέος αρχίζει τελικά να κάνει χρήσει των ναρκωτικών.

                                                  Τι « πατάει τη σκανδάλη»

Όσον αφορά τώρα, στην πρόληψη πριν από τη χρήσει αυτό που έχει σημασία είναι το «γιατί» δημιουργείται αυτή η τάση προς, την μαριχουάνα και παρόμοιες ουσίες ,τα διεγερτικά  με επικεφαλής την κοκαΐνη και τα ναρκωτικά. Ποιος και τι « πατάει την σκανδάλη» για να θέλει κάποιος να περάσει από τον πραγματικό στον ψεύτικο κόσμο.
Όπως και να έχει πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα. Και οφείλουμε να εντοπίσουμε ποιοι αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου και να τους φροντίσουμε πριν τους πλησιάσουν οι άλλοι…….
Οποιαδήποτε εκπαιδευτική προσέγγιση ,βέβαια ,πρέπει  να βασίζεται ακριβώς πάνω στις αιτίες της χρήσης.
Και να μερικές από τις αιτίες :
1)      Οι γονείς δεν προσπαθούν όσο πρέπει να κάνουν το χαρακτήρα του παιδιού ικανό να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
2)      Δεν περνούν αρκετό χρόνο μαζί του.
3)      Η καταναλωτική και ανταγωνιστική κοινωνία δημιουργεί συχνά προβλήματα στο παιδί που μεγαλώνει σε αυτή.
4)      Η φαρμακομανία μέσα στο σπίτι μεταβιβάζει αρνητικό παράδειγμα στο παιδί.
Σχετικά με την βοήθεια στα επόμενα στάδια.
Είναι σημαντικό να διαχωρίσεις τα άτομα αυτά από το περιβάλλον ,τις παρέες και την επιρροή που υφίστανται. Είναι σημαντικό επίσης να αισθανθούν ότι ανήκουν σε κάτι σοβαρό και χρήσιμο.

Διαφωνούμε επίσης με την νομιμοποίηση των όποιων ναρκωτικών  ακόμη και των λεγομένων γνωστών ως « μαλακών»,

Όχι τόσο για  τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλούν στον οργανισμό ,όσο διότι βοηθούν σε Μια  Προσέγγιση Ενός  Κόσμου Χημικής Τροποποίησης της ψυχολογίας. Ο Ουσιαστικός Κίνδυνος Δηλαδή Βρίσκεται Στην Αλλαγή της Προσωπικότητας  Και Του Τρόπου Ζωής ,Έτσι Ώστε Να Δημιουργούνται Οι Προϋποθέσεις Για Να Περάσει Κανείς  Και  Στα « Σκληρά» Ναρκωτικά.
Και άλλωστε ,η νομιμοποίηση δεν εξουδετερώνει τον έμπορο ,όπως λένε ,διότι ο έμπορος του ναρκωτικού είναι βέβαιον ότι θα βγει κάποια άλλη ουσία να πουλήσει.

Τελειώνοντας ας επαναλάβουμε εδώ και  πάλι τα λίγα λόγια μας για το «Αναδημιουργικό ντόπινγκ».
Αθλητές δηλαδή που λαμβάνουν ουσίες  σαν την μαριχουάνα και παρόμοιες .Στο αναδημιουργικό ντόπινγκ πρέπει να πούμε ότι κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες  δεν μπορούν να γίνουν « φυσιολογικές» η « αρρενωπές».
Επίσης οι ουσίες του  αναδημιουργικού  δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ντόπινγκ εάν  η πρόθεση είναι εκείνη να καλυτερεύσει τις επιδόσεις. Αυτές οι ουσίες δεν χρησιμεύουν πραγματικά σε τίποτε. Μόνο κακό και ζημιές  κάνουν  και ας μην συμφωνούν ορισμένοι.  

Αυτά και άλλα πολλά έγραφε ,έλεγε και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής  Σχολής  των Αθηνών  και όχι μόνο ο Μεγάλος ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος  Μοίρας , πολύ ταλαντούχος, ως προς την αδαμάντινη  προσωπικότητα του, τον άριστο χαρακτήρα του ,την τεράστια  θέληση του ,την απέραντη γνώση τόσο επιστημονικής όσο και κοινωνικής και με  τα απίστευτα πατρικά του συναισθήματα ,εκφράζοντας τα με αγάπη ,προστασία, συμβουλές και όταν έπρεπε και με φιλική διάθεση .
Αυτά μόνο για σήμερα, για τον μεγάλο μου καθηγητή , τον  δάσκαλο μου ,τον πνευματικό μου  πατέρα ,ειδικά από τον Απρίλιο του 2003 που έφυγε ο πατέρας μας του αδελφού μου και μένα .
Θα επανέλθω για τον καθηγητή και θα του αφιερώσουμε στην μνήμη του ολόκληρο θέμα .
Ο καθηγητής έφυγε από την ζωή ακριβώς πριν δυο χρόνια.
Τον θυμάμαι πάντα με αγάπη και μου λείπει. Οι συμβουλές του με ακολουθούν.



      Μαριχουάνα – γνώση και αντιμετώπιση των γονέων που αντιλαμβάνονται ότι τα                                                                      παιδιά τους κάνουν χρήση


Τι είναι η μαριχουάνα;

Είναι η ρητινώδης ουσία που λαμβάνεται από τα παράνθια μέρη του φυτού cannabis satina. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος λήψης της ουσίας είναι το κάπνισμα, ως η δραστικότερη ουσία που περιέχει θεωρείται η Δ9 τετραυδροκαβινόβη ή Δ9-THC.
Περιέχει άλλες 400 ουσίες που φτάνουν τις 3500 όταν συνδυάζεται με το καπνό του τσιγάρου.  Η THC παραμένει στο αίμα σε υψηλά επίπεδα 12 ώρες μετά το κάπνισμα οι παρενέργειες της ποικίλουν ανάλογα στο άτομο και εξαρτώνται από τους εξής παράγοντες: 1) την προηγούμενη εμπειρία του χρήστη 2) το ποσοστό της THC που περιέχει η δόση 3) την ψυχολογική κατάσταση του χρήστη πριν την χρήση 4) την παράλληλη κατανάλωση άλλων ουσιών όπως αλκοόλ κ.α.
Οι κυριότερες επιδράσεις της στο άτομο μπορεί να είναι: το αίσθημα έντονης μέθης, συχνά προκαλούνται προβλήματα μνήμης ή αντίληψης, η απώλεια συντονισμού, προβλήματα στο ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

Ποοι λόγοι οδηγούν τους νέους στη χρήση μαριχουάνας;

Οι νέοι κάνουν χρήση μαριχουάνας για πολλούς λόγους, για να διασκεδάσουν, να ενσωματωθούν σε μια παρέα μιμούμενοι τα μέλη της που κάνουν χρήση, συχνά καταφεύγουν στη κατανάλωση μαριχουάνας για να ξεπεράσουν καταστάσεις άγχους ή έντονου στρες ή και ανίας. Πολλές φορές καταφεύγουν στη χρήση μαριχουάνας γιατί νιώθουν την ανάγκη να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες να κάνουν ΄΄ επαναστατικές  πράξεις ΄΄ (όσο και αν αυτό αποτελεί σχήμα οξύμωρο).  Σε μεγάλο βαθμό λοιπόν η χρήση ουσιών οφείλεται σε καταστάσεις που απορρέουν από τη μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

Πως θα ανακαλύψουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση μαριχουάνας;

Το πρώτο βήμα για την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η συνειδητοποίηση του γεγονότος από τους γονείς. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα πολύ δύσκολο έργο. Οι περισσότερες διαταραχές που εμφανίζουν οι νέοι κυρίως στα πρώτα στάδια της χρήσης μπορεί να είναι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ανάγκη για απομόνωση, ή επιθετικότητα, ή λέγοντας ψέματα κτλ.. Η δυσκολία να καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του είναι χρήστης έγκειται στο ότι οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές στη προσωπικότητα των ατόμων είναι συχνότατα έντονες εξαιτίας των ορμονικών και ψυχολογικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην εφηβεία και που δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση μαριχουάνας.  Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή σχέση με τα παιδιά τους και να παρατηρούν προσεκτικά τις όποιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Όταν διαταραχές στη συμπεριφορά συνοδεύονται και από την αυξημένη ανάγκη για χρήματα τότε οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ίσως το παιδί τους δίνει την αφορμή για να κατανοήσουν την κατάσταση. Η προσπάθεια να διατηρηθεί μια καλή σχέση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά η αγάπη και η προσοχή που θα δείξουν οι γονείς είναι το αναγκαίο συστατικό για την κατανόηση του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει κα στη λύση του.

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς που ανακαλύπτουν πως τα παιδιά τους κάνουν χρήση μαριχουάνας

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει στο παιδί τους χρειάζεται άμεση λύση, με το να αγνοήσουν το πρόβλημα για λόγους κοινωνικούς ή ηθικούς κτλ.  δεν βοηθάνε αλλά σίγουρα δυσχεραίνουν την κατάσταση. Επίσης  θα πρέπει να ενημερωθούν για το τι είναι η μαριχουάνα ποιες είναι οι επιπτώσεις της και το που μπορούν να ζητήσουν βοήθεια (ενημέρωση, συμπαράσταση κτλ.). Ακόμα θα πρέπει ευθέως να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν πράγματι κάνουν χρήση μαριχουάνας και έπειτα να αναζητήσουν τις αιτίες που ώθησαν τα παιδιά τους στη χρήση της. Αν η οικογένεια καταφέρει να εδραιώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της κατανόησης στα παιδιά τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επίσης δεν θα πρέπει να διστάσουν οι γονείς να έρθουν σε επαφή με άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, η αλληλοβοήθεια στην αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος είναι πολύ χρήσιμη.

Η ευθύνη των γονιών

Συνήθως υπάρχουν πολλοί λόγοι που ωθούν ένα άτομο στη χρήση μαριχουάνας. Σίγουρα η συμπεριφορά των γονιών παίζει σπουδαίο ρόλο και το οικογενειακό περιβάλλον έχει ισχυρό αντίκτυπο στα άτομα, αφού ικανοποιεί βασικές κοινωνικές ανάγκες, κοινωνικοποίησης του ατόμου αλλά και χώρο βιολογικής αναπαραγωγής και ψυχικής σταθεροποίησης (ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βλάπτει κάποια μέλη της). Από την άλλη τα παιδιά μιμούνται τόσο τις καλές όσο και τις κακές συνήθειες των γονιών. Αλλά και η έλλειψη στοργής και προσοχής μπορεί να ωθήσει τα παιδιά στη χρήση μαριχουάνας. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να ωθήσουν αλλά όχι να αποτελέσουν την κύρια αιτία που ένα παιδί θα κάνει χρήση μαριχουάνας κατά συνέπεια δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως οι γονείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι σε περίπτωση που τα παιδιά τους είναι χρήστες. Συνήθως οι αιτίες που ένα παιδί χρησιμοποιεί μαριχουάνα είναι περίπλοκες και εξαρτώνται ταυτόχρονα από πολλούς παράγοντες.

Προτιμότερη η πρόληψη

Στην σύγχρονη κοινωνία τα ναρκωτικά γενικά και η μαριχουάνα ειδικότερα είναι πολύ εύκολο να βρεθούν έτσι τα παιδιά έχουν πολλές πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με αυτή την ουσία. Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των ναρκωτικών είναι σημαντικός. Η σχέση εμπιστοσύνης που θα οικοδομήσει η οικογένεια είναι σπουδαία, τα παιδιά έχουν ανάγκη από την αποδοχή  και την αγάπη της οικογένειας, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τη ζωή των παιδιών τους, τις παρέες και τους φίλους τους.  Με το παράδειγμα της η οικογένεια θα πρέπει να αποτρέπει τα παιδιά από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.  Η συζήτηση για τη μαριχουάνα και τις παρενέργειές της θα πρέπει να γίνει από τη μικρή ηλικία πριν να βρεθούν μπροστά στο πρόβλημα. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η γνώση των γονιών για το θέμα. Άλλωστε η σύγχρονη επιστήμη έχει καταφέρει να βοηθήσει άτομα εθισμένα, υπάρχουν ομάδες βοήθειας που το άτομο μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως και επανενταχθεί πλήρως.


Από το Blogger.