Ο ΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 




Πέμπτη : 24 - Μαρτίου - 2022

Ο Covid επηρεάζει - κτυπάει - επίσης τον «οικείο» μας χώρο, τα συναισθήματα μας ,την ψυχή μας. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν χρησιμοποιηθεί πλήρως σχεδόν έντεκα δισεκατομμύρια δόσεις  του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και χάρη σε αυτή την τεράστια αντίθεση βγαίνουμε σιγά – σιγά από το σκοτάδι της πανδημίας. Προφανώς ο πολύ μεγάλος αριθμός των εμβολιασμένων σημαίνει ότι κάνει να ανεβαίνει ακόμη και όσοι από εκείνους που προστατεύονται, βρίσκονται θετικοί στο τεστ  (Rapid test -Αντιγονικού τεστ), και στο Μοριακό τεστ (PCR). Με αυτό το δεδομένο της θετικότητας έρχεται έτσι στην επιφάνεια και στο φώς το δεδομένο ότι ο αριθμός των θετικών μπορεί να είναι ακόμα σταθερός. Σίγουρα δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέταρτο κύμα, αλλά υπάρχει η διαπίστωση της θετικότητας  λίγων - συμπτωματικών  ή ασυμπτωματικών επίσης μεταξύ των εμβολιασμένων. Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε ιατρικούς χώρους μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η μεταδοτικότητα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ατομικές και συλλογικές συστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές όπως πριν.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου υπήρχε σταθερά εγγεγραμμένος ο  μειούμενος  ρυθμός του ποσοστού  των κρουσμάτων μετάδοσης, αλλά από τις αρχές Μαρτίου είναι  εγγεγραμμένα στον κόσμο  να αυξάνονται. Το Βιετνάμ, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, είχαν σημαντικές αιχμές. Οι μολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Βραζιλία έχουν «ηρεμήσει» με ένα 15%  λιγότερες μολύνσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες με την τρέχουσα. Οι αριθμοί σαφώς επιβεβαιώνουν μια τάση που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Σε αυτούς τους δικούς μας συλλογισμούς προστίθεται μια περαιτέρω ανησυχία. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το Oxford University, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στον αγγλοσαξονικό κόσμο ανακοίνωσε μια μελέτη που κάνει το νέο. Η  νόσος  Covid- 19” δίνει  σημαντικά  αποτελέσματα  όπως  η  ογκομετρική  συρρίκνωση του  Εγκεφάλου  και  η  απώλεια  της  μνήμης.                    

Στην πράξη, σε όσους έχουν υποφέρει από τη μόλυνση, η φαιά ουσία (sostanza grigia)               στις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα και τη μνήμη μειώνεται, βλάπτοντας επίσης τις περιοχές που ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης.  

Στην πραγματικότητα, η διαπίστωση της Εγκεφαλικής «συρρίκνωσης» μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σε μια ομάδα παρατηρούμενων ατόμων, επιστρέφει στο «φυσιολογικό».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, αναλύοντας τα δεδομένα σχετικά με  την αλλαγή στο επίπεδο του Εγκεφάλου των 785 ατόμων ηλικίας από 51 έως τα 81 ετών, θετικά για τις παραλλαγές Alfa και Delta όπου ελέγχθηκαν δύο φορές.                                     

Έχουν επαληθευθεί οι περιπτώσεις με την μείωση της φαιάς ουσίας (sostanza grigia). Επιπλέον, επανεξετάστηκαν  επίσης και δεκαπέντε άλλες μελέτες από τον Οργανισμό Ασφάλειας  Για Την Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου (U.K.H.S.A)  στις οποίες οι ερευνητές  δεν διευκρινίζουν εάν ο εμβολιασμός κατά του Covid είχε ένα αντίκτυπο - επίπτωση - στην «κατάσταση». Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, με βάση αυτήν την ανασκόπηση, τα εμβολιασμένα άτομα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα του Συνδρόμου “LONG- COVID  σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Στην πράξη, ο Covid επηρεάζει επίσης τον «οικείο - intimo»  μας χώρο, τα συναισθήματα μας , την ενδοσκόπηση μας, το πιο μυστικό βάθος της ψυχής μας. Οι ανατόμοι λένε ότι το μεταιχμιακό σύστημα ( il Sistema limbico ), το οποίο περιλαμβάνει δομές του εγκεφάλου  (strutture  cerebrali ) και διάφορα νευρωνικά κυκλώματα ( circuiti neuronali ) σχετίζεται με τις θεμελιώδεις λειτουργίες για την διατήρηση του είδους. Μάλιστα, η «οσφρητική γνώση» και οι προσθήκες της είναι σημαντικές, όπως και πόσο σημαντική είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη, τα συναισθήματα, ο τόνος της διάθεσης, το αίσθημα της αυτογνωσίας και όποια άλλη θεμελιώδη αρχή της δικής μας συμπεριφοράς.

IL Sistema Limbico ( Το μεταιχμιακό σύστημα ) είναι βασικό και απαραίτητο γιατί ενσωματώνει το Φυτικό Νευρικό σύστημα ή Περιφερικό Νευρικό Σύστημα με εκείνο  του Νεύρο-Ενδοκρινικού Συστήματος                                                                                                                                                                         (Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται από τον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό).     

Το φυτικό Νευρικό Σύστημα ή Περιφερικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται από το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα και από  το  Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα.

 Το  Συμπαθητικό  Νευρικό  Σύστημα : είναι  ενεργό και δραστηριοποιείται κυρίως όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή στρες.

Το  Παρασυμπαθητικό  Νευρικό  Σύστημα : με την δική του σειρά υπερισχύει των συνθηκών συναισθηματικής σταθερότητας και όταν είμαστε σε ηρεμία προωθώντας τις αναβολικές διεργασίες (Πέψη και απορρόφηση).

Το Νεύρο – Ενδοκρινικό Σύστημα : που βρίσκεται στον Υποθάλαμο, ( Εγκέφαλος – Κεντρικό Νευρικό Σύστημα),ελέγχει μέσω των «εθνικών οδών» του ( τους διάφορους άξονες  που εμφανίζονται  και ξεκινούν  από τον Υποθάλαμο για να φθάσουν  να  «διαχειρίζονται» τα Επινεφρίδια, τον Θυρεοειδή, και τις γονάδες).                                                                                              

Εκκρίνοντας λοιπόν τις θεμελιώδεις ορμόνες για την ομοιόσταση, την αναπαραγωγή, το μεταβολισμό, τη συμπεριφορά της πρόσληψης της τροφής και των υγρών, τη χρήση της ενέργειας, της οσμωτικότητας (LOsmolarita’) και την αρτηριακή πίεση. Η μεγάλη σημασίας για τον δικό μας οργανισμό και, επομένως, για την ζωή μας, του Μεταιχμιακού Συστήματος μας κάνει να καταλάβουμε, συρρικνώνοντας τον εγκέφαλο και αλλοιώνοντας ή διακόπτοντας ή μειώνοντας μόνο τις ικανότητες  του, τι είδους βλάβη μπορεί να δημιουργήσει η κακία του ιού σε σχήμα κορώνας. Πέρα από όλες αυτές τις λειτουργίες υπάρχει το σημαντικό μέρος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, των συναισθημάτων που είναι σήματα που λαμβάνονται από έξω και που αξίζουν «απαντήσεις.                                                        

Αυτές οι τελευταίες «οργανώνονται» σε δύο τύπους :

·       Σωματικές  Απαντήσεις – Αντιδράσεις .

·       Ψυχολογικές Απαντήσεις – Αντιδράσεις γνωστές και ως «ψυχοφυσιολογικές»

Όπου αποδεικνύεται ότι οι απαντήσεις  που χρησιμοποιούνται είναι μέρος του ενστίκτου επιβίωσης.

Για το λόγο αυτό, οι μελετητές αποκαλούν :                 

Το Μεταιχμιακό Σύστημα :  «Συναισθηματικό Εγκέφαλο» επειδή αντιλαμβάνεται, ελέγχει και εκφράζει τόσο πρωτεύοντα όσο και δευτερεύοντα συναισθήματα.                                                                            

 Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Elkman ( 2008 ) :

Tα  επτά  πρωτεύοντα  είναι : 

Θυμός - Φόβος - Λύπη - Χαρά – Έκπληξη – Περιφρόνηση και Αηδία.

Τα  πέντε  δευτερεύοντα  είναι :

Ευτυχία - Φθόνος – Ντροπή – Ζήλια και Τύψη.

Όταν προέκυψε η νόσος Covid -19, χαρακτηρίστηκε αμέσως ως ένα τέρας της επιθετικότητας, αλλά εκείνη την εποχή και τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση και δεν μπορέσαμε ποτέ να φθάσουμε να μειώσουμε ανατομικά το δικό μας κέντρο διοίκησης που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου.

Η θετική πτυχή είναι εκείνης της πιθανής αποκατάστασης της ανατομίας και εκείνη  η αρνητική συνδέεται με το γεγονός ότι μια τόσο διαδεδομένη ασθένεια είναι κακή, καταστροφική, όσο δόλια - ύπουλη, που δεν υπήρξε ποτέ.

Η πανδημία προκαλεί μια σειρά από συνέπειες στην ψυχή τόσο βαθιές που ώθησε τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)  να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη της προστασίας της ψυχικής μας υγείας. Ο  Π.Ο.Υ. έχει επίσης εκδώσει ένα οδηγό ( vademecum)  σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος και ποιες προφυλάξεις  να ληφθούν διαιρώντας διάφορες κατηγορίες πληθυσμού : ηλικιωμένων, υγειονομικό προσωπικό, συγγενών θυμάτων, μολυσμένων ατόμων, παιδιών.  

Κοινή ασθένεια μισή χαρά;  Όχι τόσο.                                                                                      

Όχι  σε  έναν  τόσο  διασυνδεδεμένο  κόσμο  όπου  ένα  «φτάρνισμα»  στην  Κίνα  έχει δημιουργήσει  μια   Παγκόσμια  Υγειονομική, Οικονομική Και  Κοινωνική  Κρίση  Υγείας.

 

Από το Blogger.