CORONA VIRUS ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020


 

C O R O N A  - V I R US : Τα  Χριστούγεννα  σημαδεμένα   από  την  έκτακτη ανάγκη. 

Ο  Σεβασμός  Των  Άλλων   Σημαίνει   Σεβασμός   Στον  Εαυτόν  μας.

Ο καθένας  μας  είναι  πλούσιος  σε  αναλογία  με  τον  αριθμό   των  πραγμάτων  που  μπορούμε  να  κάνουμε  χωρίς.

Σήμερα  το  μοναδικό  δώρο  που  περιμένουμε  είναι  εκείνο του εμβολίου.

Ο κόσμος έχει μεγαλώσει επειδή έχει  παγκοσμιοποιηθεί ή ισχύει το αντίθετο. Το ελεύθερο εμπόριο, έλλειψη συνόρων, επικοινωνία και διάδοση μας επέτρεψε να ενώσουμε λαούς με διαφορετικές γλώσσες και πολιτικές. Η επικρατούσα παγκοσμιοποίηση έχει πληγεί  σοβαρά από τον Coronavirus, δημιουργώντας μια συγκεκριμένη ευθραυστότητα  της οικονομία ολόκληρου του κόσμου.  Είναι ακριβώς το οικονομικό / χρηματοοικονομικό ζήτημα που ζυγίζει περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή μας, με ογδόντα  εκατομμύρια  μολύνσεις και ένα εκατομμύριο και 700 χιλιάδες θανάτους, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ακόμα για να παραμείνουμε στον οικονομικό τομέα, πρέπει μα τονιστεί ότι μόνο μια μετάλλαξη του Ιού στην Αγγλία ήταν αρκετή για να δείξει πόσο κακό έκαναν και κάνει η έξοδος από την Ευρώπη των θεμάτων Της Αυτού Μεγαλειότητας η Βασίλισσα. Λόγου του Brexit, η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το  Recovery  Found  για την οικονομική βοήθεια  και αντιμετωπίζει δυσκολίες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Παλιά Ήπειρο.

Υπάρχουν έθνη όπως η Ιταλία, εξελιγμένες και εξαιρετικά εξελιγμένες, τα οποία έχουν κλείσει τα πάντα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας την αδυναμία της μάχης με ίσους όρους με τον CoronaVirus. Δυστυχώς, ήταν επίσης ανάγκη να κλείσουν και τα Άγια Χριστούγεννα, η πιο όμορφη γιορτή, πέρα από τη θρησκευτική του πτυχή.

Ταυτίζεται με το επίθετο ‘’ χαρούμενος – ευτυχισμένος’’, και ήταν πάντα έτσι για όλους, γιατί αντιπροσωπεύει την χαρά,  την ευθυμία, την ευτυχία, την συνάντηση, την επιστροφή. Είναι συνώνυμο με την επιστροφή στις νεανικές πρακτικές, στις χρονολογημένες συναντήσεις, στην αγάπη μεταξύ τους.  Στην πραγματικότητα, μια από τις πιο διαδεδομένες παροιμίες της χερσονήσου ( Ιταλία ) ήταν πάντα :  ‘’  Χριστούγεννα με τους δικούς σου στην οικογένεια, και Πάσχα με όποιον θέλεις’’, με το να υπογραμμίσουμε αυτό το είδος της επιστροφής που είναι και κάνει καλό για τα συναισθήματα, ακόμη και για τα πιο οικεία.

Θα εξαναγκαστούμε στην μοναξιά, κάτι που δεν είναι αυτό του τραγουδιού της Laura Pausini, αλλά είναι η προϋπόθεση  που,  στη ζωή, το άτομο κάνει με την δική του επιλογή,  να μείνουν  μακριά από τα πάντα και από όλους. Με την ευκαιρία αυτή είναι επιβλητικό να πούμε όχι και να αποχαιρετίσουμε τα δείπνα καθ τα ρεβεγιόν ακόμη και στα δικά μας σπίτια.’’ Τα Χριστούγεννα στο σπίτι του Cupiello’’ του Eduardo είναι απλώς μια υπενθύμιση μιας οικογενειακής συγκέντρωσης που τώρα απαγορεύεται.

Τώρα οι απαγορεύσεις έχουν, όχι μόνο ένα ημερολόγιο, αλλά και την υποχρέωση των επισκεπτών – φιλοξενημένων  να αριθμούν μηδέν ή δύο ( ανάλογα με την περίπτωση ). Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που βασίζεται σε μίνι, maxi, διαλείποντα κλειδώματα – εγκλεισμούς ( lockdown ) και που περιλαμβάνει τις άγραφες απαγορεύσεις των διακοσμήσεων, των δείπνων. Τα σπίτια μας παρά τα φώτα και τα κεριά θα παραμείνουν σκοτεινά και εμείς δεν θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την αληθινή έννοια της πιο όμορφης γιορτής της χρονιάς.

Πριν από λίγα χρόνια τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεγάλη δόξα και την ακολούθησαν την σειρά με τον τίτλο : ‘’ Χριστούγεννα με ένα ξένο’’, Νορβηγικής  παραγωγής. Η πρωταγωνίστρια έπρεπε να πάρει μαζί της στο σπίτι και να παρουσιάσει, με οποιοδήποτε κόστος, τον αρραβωνιαστικό για το Χριστουγεννιάτικο βράδυ. Ακόμη και κάτι τέτοιο, ρομαντικό  ή όχι πολύ ρομαντικό, σήμερα δεν είναι δυνατόν να το θέσουμε σε εφαρμογή.

Συνεπώς αυτά τα Χριστούγεννα του 2020 που περάσαμε ήταν πολύ διαφορετικά για όλους. Τα Χριστούγεννα που περάσαμε εφέτος θα ξεχωρίζουν και ήσαν πλημμυρισμένα με ένα ιδιαίτερο φως, αυτό που θα μας δώσει πολλές ελπίδες στο μέλλον.

Περιμένουμε πάντα τα Χριστούγεννα για να κάνουμε και να δεχθούμε τα δώρα, τα μικρά δώρα, τις λεγόμενες ‘’ μικρές σκέψεις’’.  Σήμερα το μοναδικό δώρο που περιμένουμε στα αλήθεια είναι εκείνο των εμβολίων. Πριν τελειώσει αυτό το διαβόητο και φοβερό – τρομερό 2020 θα φθάσει επίσης στην χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του τρέχοντος εχθρού. Ο αριθμός των θανάτων και των επακόλουθων όσων έχουν αναρρώσει από την ασθένεια μιλάει και λέει πολλά για την ανάγκη για αυτό το ‘’ δώρο’’. Σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε πραγματικά και αληθινά να είμαστε καλύτερα, όχι μόνο γιατί θα έχουμε κάνει το εμβόλιο όλοι, αλλά  επειδή περιμένοντας την την προστασία που ονομάζεται  ‘’ ανοσία της αγέλης’’, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να ακολουθούμε την κοινωνική απόσταση, που μας βοηθούν επίσης και για άλλους τύπους λοιμώξεων.                                                       

  Ο  σεβασμός  των  άλλων  σημαίνει  σεβασμός  στο  εαυτόν  μας .

Σε αυτή τη σκοτεινή εποχή του CoronaVirus, με επιμονή και δύναμη ψυχής διατηρούμε τους εαυτούς μας χαρούμενους περιμένοντας να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε ξανά, στα παραδοσιακά μηνύματα χαράς και γαλήνης, προσθέτουμε την ευχή και ελπίδα ότι αυτή η πανδημία μπορεί να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που ανοίγει σε άλλους, σε συναντήσεις, σε χαιρετισμούς και στις πλατείες. Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τις εικόνες των οικογενειακών γιορτών, με δένδρα που έχουν λαμπερά φώτα, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, αγκαλιασμένοι ανάμεσα στα φιλιά και τα χάδια των εγγονιών, με τραπέζια  φορτωμένα και γεμάτα από όλα τα καλά πράγματα. Γνωρίζαμε επίσης ότι φέτος δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο, το οποίο  μας προκάλεσε πραγματικά πρόβλημα. Αλλά πώς να γίνει;;  πώς να το κάνουμε;;.  Όπως δηλώνει ο  Henry  David  Αμερικανός  φιλόσοφος  και συγγραφέας : ‘’ Ο καθένας μας είναι πλούσιος σε αναλογία με τον αριθμό των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε χωρίς’’.Να ξεχάσουμε το περιττό  και  να  ανακαλύψουμε  ξανά  το  πνεύμα των Χριστουγέννων.

Από το Blogger.