IL CASO : Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ


 ΠΗΓΗ  :  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ :  La Gazzetta dello Sport Nazionale

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  ΤΟΥ  ΕΜΒΟΛΙΟΥ   Το 92 % εμβολιασμένων μεταξύ των παικτών Α και Β.    Είναι μια ανεπίσημη εκτίμηση του αριθμό των παιχτών που έχουν λάβει  τουλάχιστον δυο δόσεις  στα Ιταλικά Επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Το σούπερ green pass ( πράσινο πάσο), για τα αποδυτήρια αγγίζει ακόμα και το ποδόσφαιρο.

Το διάταγμα και αμφιβολίες : για το μπάσκετ και το βόλεϊ, εκτός αν γίνουν εξαιρέσεις, τα δυο ειδών τεστ που αναφέραμε πιο πάνω δεν αρκούν πλέον. Ένα διάταγμα και αρκετά «αθλητικά» ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.            

Το πρώτο τα συνοψίζει όλα : Η υιοθέτηση της ενισχυμένης πράσινης κάρτας ή της σούπερ κάρτας, η οποία προορίζεται μόνο  για εμβολιασμένους με τουλάχιστον δύο δόσεις και θεραπευμένοι  αλλά όχι  στα απλά σε αυτούς  που έχουν κάνει «τα τεστ», στην πραγματικότητα, σημαίνει μια υποχρέωση του εμβολιασμού  για  τα  αθλήματα εσωτερικού χώρου και επίσης με τον έμμεσο τρόπο για τα υπαίθρια αθλήματα  που έχουν λοιπόν ανάγκη από γυμναστήριο και αποδυτήρια.                                                                                                                        

Η ερώτηση βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Αρχής του Αθλητισμού.  Μάλιστα, υπάρχει χρόνος μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της ισχύος αυτού του σκέλους των διατάξεων, για να λυθεί το κουβάρι των ερωτηματικών.  Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό εάν τα αθλήματα κορυφής θα μπορούν να επωφεληθούν από μία εξαίρεση, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, με την περίφημη εξαίρεση για την προετοιμασία εκδηλώσεων Εθνικού ή Διεθνούς ενδιαφέροντος. Η επανάληψη να προτείνουν την εκ νέου την παράκληση  για εξαίρεση φαίνεται δύσκολη και επειδή σε αυτή την περίπτωση η συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων  αθλητών έχει εμβολιαστεί, και από αρκετό καιρό. Στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού, συνεπώς και του μπάσκετ αλλά όχι του βόλεϊ, αναδεικνύεται μια πιθανή ερμηνευτική λύση : Οι αθλητές είναι εργαζόμενοι από όλες τις απόψεις, και αυτή η συνθήκη τους εξισώνει με αυτούς πού έχουν ακόμα το δικαίωμα να εισέλθουν με ένα τεστ( Rapid test ή test αντιγόνου και το Μοριακό τεστ  ή PCR ).                                                                                                                                                                                                  Αλλά και αυτή η θέση και ανάγνωση θεωρείται μάλλον κουραστική γιατί στο χώρο της εργασίας χρησιμοποιείται πάντα η μάσκα και μπορούν να σέβονται κρατώντας την απόσταση. Και το ποδόσφαιρο;;  Όπως οι άλλοι κλάδοι σε εξωτερικούς χώρους, δεν  τίθεται άμεσα υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο μια επαγγελματική ομάδα ( και όχι μόνο) χρησιμοποιεί  στην καθημερινότητά της γυμναστήρια  και αποδυτήρια : σε εκείνο το σημείο τι κάνει;; Στις σούπερ οργανωμένες εταιρείες, θα μπορούσαν κανείς  να υποθέσει ακόμη και μεμονωμένους εσωτερικούς χώρους, για να μειώσει και να εξασθενήσει τις επαφές. Αλλά είναι περίπλοκο. Η επέκταση του πράσινου πάσο σε ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου, τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγγραφή, τουλάχιστον εν μέρει, του πρωτοκόλλου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιταλίας ( FIGCITALIA ),για το θέμα της πρόληψης και της καταπολέμηση της μετάδοσης. Όλα εξαρτώνται από το πώς συμπεριφέρονται οι διαφορετικές ερμηνείες του κειμένου που θα κυκλοφορήσουν αυτές τις ώρες.   Ένα άλλο στοιχείο ανησυχίας αφορά την επιστροφή των παικτών από το εξωτερικό που θα μπορούσε να είναι μια άλλη επικίνδυνη παραλλαγή.  Για τον λόγο αυτό πρέπει να φανταστεί κανείς ότι οι εταιρείες αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν τους κανόνες του αρχικού screening, αυτά της αρχής της σεζόν ( άρα συνεπώς με ένα αρχικό μοριακό τεστ (CRP) για όλους, επαναλαμβανόμενο για τους ανεμβολίαστους μετά από 5- 6 ημέρες.     

ΝΑ  ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ  ΤΑ  ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Ωστόσο, η ανάπτυξη της επιδημιολογικής καμπύλης είναι ένα γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το χριστουγεννιάτικο διάταγμα κατά του Covid, σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις, γλίτωσε πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα προς τον κόσμο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.  Η ιδέα να ζητηθεί το αρνητικό τεστ ( όπως αναφέραμε ένα από τα δυο ), και από αυτούς που είναι εμβολιασμένοι ( ή αυτοί που έχουν εμβολιαστεί μόνο με τις δύο δόσεις)  έχει παγώσει προς το παρόν.  Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο η υποχρέωση να φορούν την μάσκα FFP2 όσον αφορά την παρουσία του κοινού (  Δεν αγγίχθηκαν το  75 % σε εξωτερικούς χώρους και το 60% σε εσωτερικούς χώρους). Το σούπερ green pass είναι βασικά ένας τρόπος για να απομακρυνθούν τα κλεισίματα ή τη μείωση της δραστηριότητας γενικευμένες, εν ολίγοις, για να αποφύγουμε το χειρότερο.

ΟΙ  ΕΚΠΕΔΕΥΤΕΣ  ΟΧΙ

Φυσικά υπάρχει η απόφαση που αφορά τον βασικό χρήστη. Εδώ η ανάγκη για το ενισχυμένο πράσινο πάσο, για τις δραστηριότητες του εσωτερικού χώρου, αναφέρεται ρητά στο νομοθετικό διάταγμα.  Ακόμα και αν δεν επεκταθεί, σε αυτό θα είχε επιτευχθεί ένα σημείο ισορροπίας, στο φάσμα των εκπαιδευτών, τεχνικών και δασκάλων. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταστήσουν το σύνολο των μέτρων όσο το δυνατόν πιο συνεπές. Όπως πάντα, για να αποφασίσει, ακόμη περισσότερο από τον νόμο, θα είναι η «μετάφρασή» του.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ  Ή  ΟΧΙ.                                                                                                                                                                              

Στις επόμενες μέρες αντιπαράθεση για να σημειωθούν οι καθαρές γραμμές πάνω στο κορυφαίο άθλημα.

ΤΑ  ΤΡΙΑ  ΚΛΕΙΔΙΑ 

1 : Διάταγμα και ερωτήσεις  Το διάταγμα προβλέπει ενισχυμένο πράσινο πάσο (ουσιαστικά την υποχρέωση του εμβολιασμού)    για όσους χρησιμοποιούν  γυμναστήρια, πισίνες, και ομαδικά αθλήματα για δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.  

 2 : Εξαιρέσεις ή όχι   Θα υπάρξει μία εξαίρεση για την ανώτατη διοίκηση ;;  Ή απλά για επαγγελματίες (ποδοσφαίρου έως C (Γ ) και μπάσκετ στη Serie A.

3: Ποδόσφαιρο στη μέση.  Το ποδόσφαιρο παίζεται σε εξωτερικούς χώρους αλλά χρησιμοποιεί αποδυτήρια και γυμναστήρια.  Τι θα γίνει με αυτό το τμήμα του αθλητισμού;;

  Ο  ΠΙΝΑΚΑΣ          

Αποφασίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Η ηγεσία του Αθλητισμού θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες τις ερμηνευτικές οδηγίες, (τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θα διευκρινίσουν του διατάγματος αντί –Covid των Χριστουγέννων.Πρώτα θα γίνει μια συζήτηση με τον Υπουργό της Υγείας, και μετά η αναφορά για τη «μετάφραση» και   «ερμηνεία» των μέτρων.                                                                                                                                                                                                                       

Από το Blogger.