ΟΜΑΔΑ - B ΤΩΝ ΚΟΡΩΝΑΙΩΝ VIRUS ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


 ΟΜΑΔΑ - β  ΤΩΝ  ΚΟΡΩΝΑΙΩΝ   VIRUS.

·        SARS – COV.

·        MERS – COV.

·        SARSCOVID -2.    

Ο οποίος είναι ο Covid – 19.


 Μ  Ε  Ρ  Ο Σ      Π  Ρ  Ω  Τ  Ο                             

Οι ομάδες  α και β των Κορωναίων  προσβάλλουν τα θηλαστικά άρα και τον άνθρωπο.

Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της αλήθειας και της ελευθερίας.! Την εποχή του CORONAVIRUS αυτές οι δύο λέξεις έχασα την πραγματική τους έννοια.

Η αλήθεια αντικαταστάθηκε από τα ‘’fake news’’ και συνεπώς                  η ελευθερία παρέδωσε τη θέση της σε άλλες καταστάσεις.

Γιατί πραγματικά το να ξέρεις να σκέπτεσαι που μπορεί να μας θέσει σε σχέση με την αλήθεια, μπορεί να μας ελευθερώσει από προκαταλήψεις, και γιατί όχι  επίσης από τα fakes news.

Έτσι συνεπώς να ξέρεις να σκέπτεσαι ισοδυναμεί με το να ξέρεις να ζεις.

Η πανδημία από τον COVID-19 είναι τόσο ύπουλη και επιθετική τόσο πού να είναι ακόμη χειρότερη και από τα κακά ψέματα.

‘’ Η αναζήτηση για την αλήθεια είναι περισσότερο πιο ακριβή από την κατοχή της.’’

Αυτό ισχυριζότανε ο Γερμανός Φυσικός Albert Einstein τον προηγούμενο αιώνα.

Σήμερα η έρευνα της αλήθειας είναι ακόμη ο σκοπός της ζωής.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ :  ΜΙΑ  ΟΜΙΧΛΗ  ΠΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ  ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ

Το παρόν του παρελθόντος είναι η μνήμη.

Το παρόν του παρόντος το όραμα.

Το παρόν του μέλλοντος περιμένει.

Όλοι τρέφουμε την προσδοκία μα ο καθένας από εμάς με διαφορετικό τρόπο γιατί η προσδοκία είναι μία από τις πιο περίεργες καταστάσεις που μπορείς να βιώσει ένα άνθρωπος.

Μερικές φορές μία απογοήτευση αφαιρει την ισορροπία μας, όμως οι ανησυχίες συχνά κοροϊδεύονται λαμβάνοντας για να επιβιώσουμε.

Ένα εμβόλιο η ένα φάρμακο για τον COVID -19 o  χρόνος στην ζωή ήταν και είναι ένα πολύτιμο στοιχείο αλλά πρέπει να μάθουμε να περιμένουμε.

Το μοριακό τεστ μπορεί να είναι θετικό σε κάποιον που είναι καλά χωρίς συμπτώματα και αρνητικό σε κάποιον που έχει μια απλή γρίπη     η μια πνευμονία όχι σοβαρή.

Συνεπώς αυτός ο τύπος αναμονής είναι στην πραγματικότητα  :  φόβος, άγχος, ανησυχία  για εμάς, για τους συγγενείς  μας και για τους άλλους.

Σήμερα υπάρχει ο φόβος σε μια απάντηση διαφορετική από την προσδοκία.

Προσέχω πάρα πολύ τους Ιταλούς Επιστήμονες και ειδικά τους Virologi  ( Ιολόγους - Καθηγητές : Silvestri, Spada και αρκετούς άλλους επίσης σπουδαίους).

Υπάρχουν πάρα πολύ ασυμπτωματικοί  μη δηλωμένοι.

Είναι οι θετικοί χωρίς συμπτώματα.

Δυστυχώς συνεπώς, χωρίς ίχνη της αρχικής επαφής μόλυνσης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να μετράμε κάθε ημέρα μολύνσεις, λοιμώξεις, και θάνατοι.

Είναι όλοι σύμφωνοι, ότι ο VIRUS  παραμένει στον αέρα ως εναιώρημα για ένα μεταβλητό χρόνο στο χώρο όπου ανέπνευσε και έβηξε ένα άνθρωπος μολυσμένος.

Η περίοδος της μεταδοτικότητας που αρχίζει  2  ημέρες πριν την εμφάνιση της συμπτωματολογίας, έχει ένα  pick στις πρώτες ημέρες  έως να εξαφανιστεί  εντος  10  ημερών.

Η θετικότητα του μοριακού μπορεί να παραμείνει έτσι, που οφείλεται μόνο σε ίχνη γενετικού υλικού του COVID -19 ήδη ανενεργό και που στερείται μεταδοτικότητας.

ΝΑ  ΜΑΘΟΥΜΕ   ΝΑ   ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!

Τώρα η κύρια ανησυχία είναι δεμένη με την εποχιακή γρίπη.

‘’Mutatis  Mutante, η κατάσταση είναι η ίδια;; ”.

Τώρα το φθινόπωρο τι θα βρούμε για να αντιμετωπίσουμε;  Θα είναι δυνατόν να αποδώσουμε μια προοπτική για το μέλλον  της αίσθησης να γίνει έμφυτος παντού στην πάλη εναντίον του COVID -19;;

Οι Λατίνοι όταν έλεγαν ότι : ‘’αλλάξετε ( Mutatis ) τα πράγματα ήθελαν να πουν αυτά πού είναι για να αλλάξετε ( Mutandis ), εννοούσαν ότι θα μπορούσε να προχωρήσεις χωρίς λάθη γιατί είχαν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, να ακούσουμε ακόμη κάτι σίγουρο για την πανδημία  μοιάζει  σαν μία ψευδαίσθηση.

Προφανώς αναλύοντας την συνοχή του η συνένωση των ανθρωπίνων γεγονότων συνδεόμενες με την δυναμική και στα πολιτιστικά κίνητρα, κοινωνικά, και οικονομικά, χωρίς να προσφύγουμε, σε υπερβατικούς ορίζοντες θα μπορούσε να πάρουμε, μία ολοκληρωμένη προοπτική του μέλλοντος που μας περιμένει. Αυτό όμως υπονοεί και κάθε πιθανή απόκλιση πρέπει να οδηγεί στον εαυτόν του αυτοαναστοχασμό και ευθύνη σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και πρόκειται για μια κατάσταση όπου διακυβεύονται οι ζωές μας. Επί της ευκαιρίας της ζωής ο Νίτσε ήδη στον XIX αιώνα είχε προειδοποιήσει ότι : “ Η ζωή δεν είναι θέμα. Μεταξύ των συνθηκών της ζωής μπορεί να υπάρξει το λάθος’’;;. Μπορούμε να πούμε ότι η μηχανή της δικής μας ύπαρξης είναι το λάθος;;.

Η  Επιστήμη  το  ονομάζει  ΜΕΤΑΛΑΞΗ ( MUTAZIONE )

‘’Αυθόρμητο φαινόμενο, τυχαίο, που παράγει την μεταβλητότητα των μορφών ζωής την λεγόμενη  Βίο – ποικιλότητα ‘’.

Στην εποχή της πανδημίας  είναι πιθανό το σενάριο στο οποίο ζούμε, είμαστε περιτριγυρισμένοι από λάθη, και χωρίς να μπορούμε να καταλαβαίνουμε ορισμένες αιτίες, μπορούμε μόνο να κοιτάξουμε τα αποτελέσματα : είναι εδώ μπροστά σε μας που ‘’παρουσιάζουν’’ τον θάνατο. Για αυτό όλοι από εμάς απαιτούμε την αλήθεια για τον CORONAVIRUS, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με στατιστικά εικασίες. Αλλά έχουμε ανάγκη από βεβαιώσεις στις οποίες να δημιουργήσουμε το εγγύς μέλλον μας, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε και όλο μπορεί να επιστρέψει όπως σχεδόν πριν. Αλλά  σκοντάψαμε σε μια εύκολη ψευδαίσθηση, χωρίς να το συνειδητοποιούμε και δηλαδή ότι η υπεύθυνη δύναμη όλων θα είχε νικήσει τον COVID – 19!.

Σε αυτή την στιγμή η εξαπάτηση ήταν το πιο σίγουρο και πιο άνετο πράγμα, γιατί έχουμε όλοι μια μεγάλη ανάγκη της κανονικότητας. Τα ανθρώπινα όντα έχουν επίσης ανάγκη από μια πρόβλεψη γεγονότων που θα συμβούν, που αποκαλύπτονται, δυστυχώς, συχνά μακριά από την λογική αλλά χέρι – χέρι με την αφαιρετικότητα  της φαντασίας.              Με τον CORONAVIRUS δεν υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που μελετούν την τάση των φαινομένων. ( τις διάσημες τυχαίες διαδικασίες η τις πιθανότητες που ονομάζονται στοχαστικές ).

Υπάρχει μόνο μια σειρά πιθανοτήτων που μπορούν να συμβούν, μακριά από την επιστημονική φαντασία και πλησίον σε ένα σοβαρό και αποδεδειγμένο επιστημονικό χαρακτήρα.

Η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες επείγουσες ιατρικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων τις πανδημίες ‘’ξαδέλφες’’  άλλων  Coronavirus, όπως εκείνες της SARS και της MARS που όμως η μετάδοση τους γινότανε από τα ζώα στον άνθρωπο και δεν επέφεραν τον θάνατο σε 1.000.000 ανθρώπων και δεν κατέστρεψαν τις οικονομίες.

O COVID -19 είχε ξεκινήσει με την μετάδοση από τις νυχτερίδες και είχε την κακία να ‘’παντρεύεται’’ από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αντιπροσώπευε ένα πραγματικό θανατηφόρο πλήγμα.

Τώρα άλλη μια ανησυχία μας είναι ο ερχομός της ονομαζόμενης εποχιακής γρίπης.  Σίγουρα θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με εύθραυστη  υγεία και βεβαίως χωρίς να ξεχνάμε τα μικρά παιδιά.

Πρόσφατα μιλάμε για δύο φάρμακα που θα μπορούσαν και μπορούν με χρονολογική σειρά να προηγηθούν πριν από την εισαγωγή στην παγκόσμια σκηνή των εμβολίων.

Ήδη αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται πολύ για την οστεοπόρωση και είναι σε φάση σε εθελοντές υγιείς και που χρειάζεται για να πολεμήσεις σωστά τον πόλεμο εναντίων του COVID – 19!

Ας ελπίσουμε να μην έλθει ένα καινούργιο Lockdown.

Aν υπάρχει το ρίσκο της πιθανότητας ενός καινούργιου lockdown bis υπάρχει επίσης το ρίσκο να στείλει σε tilt το σύστημα υγείαs.

Αν ο αριθμός των εισαγωγών αυξηθεί στις ΜΑΘ και στις ΜΕΘ θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο με τα σοβαρά προβλήματα του Απριλίου.

Τελικά τι θα συμβεί;;

Θα το ανακαλύψουμε πηγαίνοντας  μπροστά  με την ζωή.

Μεταξύ των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη επιτυχία στην θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι :

1 ) : Οι  Επιλεκτικοί  Ρυθμιστές Των Υποδοχέων Οιστρογόνων ( SERMs )                                                                                                                            

2 ) :  τα  Μονοκλονικά   Αντισώματα.

Είναι  τα  Ειδικά  Μονοκλονικά  Αντισώματα

( Gli  Anticorpi  Monoclonari  Specifici )

Και σε αυτά αναμένονται δεδομένα καλύτερα  και  μεγαλύτερα  με αριθμητική έννοια.  

 Αυτά τα φάρμακα είναι και τώρα που χρησιμοποιούνται από κάποιους μήνες στην μάχη εναντίων του  corona- virus.                                                                           

Συγκεκριμένα μεταξύ  των SERMs  είναι :                                                      το RALOXIFENE  το οποίο χρησιμοποιείται εναντίον του Covid – 19!                                                   Και   μεταξύ                                                                                                       

των  Μονοκλονικών  Αντισωμάτων  είναι  :                                                  το  DENOSUMAB!  

 

A ):  Επιλεκτικοί  Ρυθμιστές  Των  Υποδοχέων  Οιστρογόνων ( SERMs ).

·        Οι Επιλεκτικοί Ρυθμιστές των Υποδοχέων Οιστρογόνων η SERMAs  από τα αγγλικά ( Selective Estrogen  Receptor Modulators) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και στην θεραπεία της οστεοπόρωσης.                                                                                                    Αυτά έχουν σχεδιαστεί με τον σκοπό να ασκήσουν  Οιστρογονικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους – ειδικούς ιστούς – όπως εκείνου του σκελετικού – και να έχει ουδέτερα η ακόμη και ανταγωνιστικά  αποτελέσματα  σε άλλους ιστούς, όπως εκείνοι που είναι παρόντες στο επίπεδο  της  μήτρας  και  του  στήθους.

·        Οι  Επιλεκτικοί  Ρυθμιστές  Των  Υποδοχέων  Οιστρογόνων            ενεργούν δεσμευτικά στον Υποδοχέα για τα οιστρογόνα Alfa e – όπως οι ενδογενείς γυναικείες ορμόνες- ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών και των οστεοκλαστών, ασκώντας κυρίως μια ανταγωνιστική δράση κατά της απορρόφησης των οστών. Μεταξύ των δραστικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία και ανήκουν σε αυτήν την ομάδα βρίσκουμε ξανά :

RALOXIFENE  ( Evista®,  Optrum®, Raloxifene Sandoz® :                                     Είναι διαθέσιμο με τη μορφή δισκίων για την  χρήση από το στόμα. Η  συνήθη ημερήσια  συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι :                       60mg  δραστικού συστατικού( ένα δισκίο ).

BAZEDOXIFENE  ( Cionbrizar,  Duavive ) :                                                        

Και αυτό το δραστικό συστατικό είναι διαθέσιμο σε μορφή δισκίων για την χρήση από το στόμα. Η συνιστώμενη δόση που δεν πρέπει να υπερβεί είναι : 20mg δραστικού συστατικού ( ένα δισκίο ).

B):   ΜΟΝΟΚΛΟΝΙΚΑ  ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.

1) :  DENOSUMAB  ( Prolia®),  Xgeva®) )

Είναι ένα Μονοκλινό Αντίσωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης. Δεν πρόκειται για ένα φάρμακο πρώτο γραμμής, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται συνήθως όταν τα διφωσφονικά ( I bifosfonati )  η άλλα φάρμακα δεν μπορούν να προσληφθούν.

Το DENOSUMAB  :  ενεργεί αποκλείοντας τον δεσμό του RANKL         στον Υποδοχέα του RANK. Εκφραζόμενο από Οστεοκλάστες, αναστέλλοντας την διαφοροποίηση  τους, ενεργοποίηση και επιβίωση. Το δραστικό συστατικό είναι διαθέσιμο με τη μορφή ενέσιμου διαλύματος να χορηγείται υποδορίως υπό την ιατρική επίβλεψη.    

  RANKL : ( Receptor  Activator Of  Nuclear Factor  Kappa- B Ligand)     

      (Ενεργοποιητής Υποδοχέας Πυρηνικού Παράγοντα Kappa - B Ligand)

PANK :  ( Receptor Activator Of  Nuclear Factor Kappa - B )

             ( Ενεργοποιητής Υποδοχέα Πυρηνικού Παράγοντα KappaB )

2) : TOCILIZUMAB  ( Τοσιλιζουμαβη )

Παρουσιάστηκαν  ενθαρρυντικά  προκαταρκτικά  αποτελέσματα κλινικής  δοκιμής τους , τα οποία  δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid -19.Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρτική ανακοίνωση προ ημερών από Γαλλική Επιστημονική Ομάδα για το ίδιο φάρμακο.

Πως δρα με τον Covid – 19;; Μπλοκάρει τον Υποδοχέα της Κυτταροκινής  Ιντερλευκίνης -6  και γίνεται μια ενεργοποίηση στον Οργανισμό Μεγάλου Αριθμού  :                   

·        Τ – Λεμφοκυττάρων.

·        Φλεγμονωδών  Μονοκυττάρων.

·        Αυξημένων επιπέδων Κυτταροκινών  ιδίως της  Ιντερλευκίνης – 6.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να ‘’ φρενάρει’’ αυτή την λεγόμενη                       ‘’Καταιγίδα  Κυτταροκινών ‘’ λόγω της υπεραντίδρασης του Ανοσοποιητικού Συστήματος που αποβαίνει  αυτοκαταστροφικό  για τον ασθενή.

Στην Κίνα έλαβε άδεια  το  Αντιικό  φάρμακο  Favipiravil  με την εμπορική ονομασία  AVIGAN  που παράγεται στην Ιαπωνία από την TOYAMA  CHEMICAL ( Η οποία είναι θυγατρική του ομίλου Fujifilm με τον κωδικό ‘’ Τ -705’’).

Έγινε ως αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή κατά του Covid -19, μετά από εισήγηση του Κινέζικου Υπουργείου Υγείας.

Στο emea.gr στις 18- Μαρτίου-2020 Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επισήμως σε συνέντευξη τύπου πως το φάρμακο της TOYAMA  CHEMICAL που είχε εγκριθεί στην Ιαπωνία το 2014 ως φάρμακο κατά της γρίπης και η πατέντα της φαρμακευτικής ουσίας στην Ιαπωνία έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχει καμία προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων από αυτήν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπευτική αγωγή ασθενών του Covid – 19 σε νοσοκομείο της  Κίνας.

Το Υπουργείο Επιστημών της Τεχνολογίας της Κίνας δήλωσε με ανακοίνωση του πως οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως εμποδίζει την εξάπλωση του Covid -19 στον ανθρώπινο οργανισμό και σταματάει την καταστροφική δράση του Ιού με την χορήγηση του.

PEMDESIVIR       ( ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ ) – 29. Απριλίου. 2020

 Ιατρικό   Περιοδικό    LANCET

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό από το F.D.A  δηλαδή η Υπηρεσία Τροφίμων Και Φαρμάκων Των Η.Π.Α. ότι ενδέχεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι παρέχει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του REMDESIVIR  σε ασθενείς που πάσχουν από Coronavirus.

Τις πληροφορίες για αυτό το φάρμακο μετέδωσε η εφημερίδα           New York Times, επικαλούμενη έναν υψηλό-βαθμό Κυβερνητικό Αξιωματούχο.

Ο ANTONY  FAUCI είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗΣ δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από τον F.D.A. Σύμφωνα  με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. σε συνεργασία της GILEAD με το Ινστιτούτο Υγείας ( ΝΙΗ ), η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ  επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid -19.  Οι ασθενείς που έλαβαν ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν  όσοι έλαβαν ψευδό – φάρμακο(PLACEBO).

Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το Νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.

Στην δοκιμή συμμετείχαν 1063 ασθενείς σε 47 περιοχές των Η.Π.Α. και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και στην Ασία.  Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την ΡΕΜΒΕΣΙΒΙΡΗ, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα. Όσο αφορά τη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία.

Είπαν οι Έλληνες καθηγητάδες ότι η Ρεμβεσιβιρη δεν είναι πανάκεια και σίγουρα χρειαζόμαστε και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.  Επίσης ότι κανένα Ειδικό  Αντιικό Φάρμακο δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικό για την θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο Covid – 19.

Η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ είναι μια ουσία, είναι ένα προ φάρμακο που ενεργοποιείται μετά την χορήγηση του, πού ανήκει στην κατηγορία των ΝΟΥΚΛΕΟΣΙΔΙΚΩΝ  ΑΝΑΛΟΓΩΝ, πού έχει φανεί ότι έχει ανασταλτική επίδραση σε παθογόνους Κορωνοϊούς  τόσο ζώων όσο και ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου και του Κορωνοϊου που προκαλεί το σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο  ( SARSCOVID – 2 ΤΗΝ ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ COVID -19 ).

H ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ   έχει  μελετηθεί  αρχικά για την θεραπεία του Συνδρόμου SARS  και στο MERS και καθώς αυτοί οι Ιοί  έχουν στενή συγγένεια με τον SARSCOVID – 2 που προκαλεί COVID – 19, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελπιδοφόρο θεραπεία, εν μέσω της πανδημίας.

Μια σημαντική,  προοπτική τυχαιοποιημένη  μελέτη, με αξιόπιστα δεδομένα στην Κίνα, στην Wuhan.  H μελέτη τερματίστηκε πριν ολοκληρωθεί η ένταξη του προκαθορισμένου αριθμού ασθενών, καθώς  η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο. Η μελέτη δεν έδειξε σημαντική διαφορά ως προς τον χρόνο μέχρι την κλινική βελτίωση ή την Θνητότητα ή την Κάθαρση  του Ιού μεταξύ των Ομάδων της ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗΣ και του Placebo.

Στην μελέτη επιτρεπόταν η χρήση άλλων θεραπειών όπως η Κορτιζόνη, η Λοπιναβίρη ( LOPINAVIR ),  η Ριτοναβίρη ( RITONAVIR ).

Οι ασθενείς έλαβαν συνολικά για 10 ημέρες

είτε : Με  Ρεμβεσιβιρη ενδοφλεβίως : 200mg  την πρώτη ημέρα

Και ακολουθούμενο από : 100mg  από την δεύτερη ημέρα μέχρι την δέκατη σε εφάπαξ  ημερήσιες εγχύσεις.

Είτε :  με έγχυση εικονικού φαρμάκου( Placebo)  στον ίδιο όγκο.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ  ΚΑΙ  ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ   RNA

ΤΟΥ  ΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΑΡΧΗ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΤΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ.

Δεν υπήρχε διαφορά στην κλινική επιδείνωση ενώ η Θνητότητα στις 28 ημέρες ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων ( 14% έναντι 13% ).  Επίσης το Ιίκό φορτίο αυτό μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου ομοίως και στις δυο ομάδες.

Έτσι δηλώνουν με την βάση των δεδομένων, η Ρεμβεσιβιρη ήταν καλύτερο από το εικονικό φάρμακο όσο αφορά το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο, δηλαδή τον χρόνο από την έναρξη της θεραπείας μέχρι της ΚΛΙΝΙΚΗΣ  ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ :  

Δηλαδή ορίστηκε ως Κλινική κατάσταση αρκετά καλά ώστε να επιτρέψει την έξοδο από το νοσοκομείο ή την επιστροφή στο φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας.

Ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς πού έλαβαν ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ

 σε σύγκριση 15 ημέρες με PLACEBO.

Επίσης έδειξαν κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό :

Θνησιμότητα  8%  με το φάρμακο.

Έναντι  11,6%  για το εικονικό φάρμακο.

Στην μελέτη αυτή εντάχθηκαν τελικά 68 κέντρα  :

·        47 στις Η.Π.Α.

·        21  στην Ευρώπη και Ασία.

·        Στην δοκιμή είπαμε ότι συμμετείχαν 1063 ασθενείς .

Στην Ελλάδα  έλαβαν μέρος η ερευνήτρια  καθηγήτρια  κυρία            Γιώτα Τουλούμη, Ευστάθιος Καστρίτης, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Δημόπουλος.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΩΝ  ΕΞΙ

ΣΗΜΕΙΩΝ  ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΞΗΣ

·        6; = θάνατος.

·        5; = εισαγωγή στο νοσοκομείο  για οξυγόνωση με έξω -σωματική                     μεμβράνη ή μηχανικό αερισμό.

 

·        4; = εισαγωγή στο νοσοκομείο για μη επεμβατικό αερισμό

        Ή θεραπεία με υψηλές ροές οξυγόνου.

·        3; = εισαγωγή στο νοσοκομείο για θεραπεία με οξυγόνο αλλά χωρίς να απαιτείται οξυγόνωση με υψηλές ροές ή με μη επεμβατικό αερισμό.

·        2; =εισαγωγή στο νοσοκομείο χωρίς να απαιτείται θεραπεία με οξυγόνο.

·        1; = εξιτήριο από το νοσοκομείο με την εκπλήρωση των κριτηρίων για έξοδο από το νοσοκομείο. 

Τα φάρμακα σε όλον τον δυτικό κόσμο είναι τα προϊόντα με τον ενδελεχέστερο  έλεγχο ώστε να τεκμηριωθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. Στην Ευρώπη ο φορέας πού διέπει την αδειοδότηση νέων φαρμάκων αλλά και την παρακολούθηση των ήδη  εγκεκριμένων. Είναι η φάρμακο επαγρύπνηση ( Farmaco  Vigilanza ). Είναι γνωστή ως ΕΜΑ ( European Medicines Agency ).

O ΕΜΑ και o FDA μαζί με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Φαρμάκων,       αλλά έμμεσα με όλους τους Ρυθμιστικούς Οργανισμούς έχουν συνάψει συμφωνία εναρμόνισης της νομοθεσίας που απαιτείται για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων.

Η συμφωνία αυτή ονομάστηκε :

International  Conference  For  Harmonization ( I.C.H ).

Και που αποτελεί τον διεθνή ‘’μπούσουλα’’  των κλινικών δοκιμών, αλλά και της Ορθής Ιατρικής Πρακτικής. ( Good Clinical Practice- G.C.P ).

ΕΜΒΟΛΙΟ  ΕΝΑΝΤΙΩΝ  ΤΟΥ  COVID -19.

Την Δευτέρα στις 13- Απριλίου- 2020 η Ansa.it  αναφέρθηκε στην συνεργασία της Εταιρείας ADVENTIRBM στην POMEZIA πλησίον στην Ρώμη μαζί με το Ινστιτούτο JENNER OXFORD UNIVERSITY.                      Θα άρχιζαν τέλη Απριλίου στην Αγγλία τα τεστ του Εμβολίου στον άνθρωπο σε 550 υγιείς εθελοντές από αυτές τις δύο εταιρείες.  Ενδιαφέρονται να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη και την βιομηχανική παραγωγή του εμβολίου.                                                     Αυτά είχε ανακοινώσει τότε ο Piero Di Lorenzo  στην ANSA και ότι είναι έτοιμοι για μία χρηματοδότηση.                                                                                          Επίσης αποφάσισαν να περάσουν απευθείας στην φάση του κλινικού πειράματος στον άνθρωπο στην Αγγλία.                                                        Επίσης έχουν δοκιμαστεί επαρκώς στο εργαστήριο για την όχι τοξικότητα και την αποτελεσματικότητα του Εμβολίου στην βάση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου που υπήρξαν ειδικά αποτελεσματικά.                                                                  

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εθελοντές για αυτό το εμβόλιο είναι 50.000 σε όλο τον κόσμο.  Και βρίσκονται στο τέλος της τρίτης φάσης.

Ο πρόεδρος της IRBM POMEZZA  Piero  Di  Lorenzo έχει ανακοινώσει επίσημα ότι τα δικαιώματα τα πήρε η εταιρεία ASTRA  ZENECCA.

Λέγονται πολλά και διάφορα. Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό είναι :

·        Σε πόσο χρόνο θα υπάρξει Ανοσία;;.

·        Και πότε;;.

·        Πρώτα τα δεδομένα και μετά οι ημερομηνίες.

·        Το Εμβόλιο πρέπει να είναι Ανοσογόνο και Προστατευτικό.

·        Αν το εμβόλιο είναι σωστό  προς τι το υποχρεωτικό ;;.

·        Aν το εμβόλιο είτε δεν είναι σωστό είτε είναι σε πειραματικό στάδιο προς τι πάλι το υποχρεωτικό;;.

 

Η επιστήμη πηγαίνει με ταχύτητα που δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Ας δούμε με λίγα λόγια πως γίνεται για να καταλάβουμε εάν ένα Εμβόλιο λειτουργεί;; Παίρνουν  4.000 κόσμο και τους χωρίζουν σε 2.000 εμβολιασμένους και σε 2.000 όχι είναι με εικονικό φάρμακο       (Placebo).Μετά οι ειδικοί παρακολουθούν στο χρόνο για να δούνε εάν μεταξύ των όχι εμβολιασμένων υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της ασθένειας. Έτσι μιλάμε για την διαδικασία :

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΛΕΓΧΟΜΈΝΩΝ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.

Μολύνει εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί.

·        Να μολύνουμε εθελοντές με το κατασκευαζόμενο εμβόλιο έτσι ώστε να μειώσουμε τους χρόνους των πειραμάτων από ένα χρόνο σε λίγους μήνες.

·        Θα παρθούν νέοι άνθρωποι που δεν υα πρέπει να υποφέρουν ώστε να μην πάθουν μεγάλη ζημιά από την μόλυνση.

·        Υπάρχει η γνώση της ύπαρξης της πρωτεΐνης ‘’Spike’’ η οποία ανακαλύφθηκε στις 10- Ιανουαρίου 2020, όπου  γνωρίζουν και την ύπαρξη της ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ.

·        Αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο αλλά τώρα μιλάμε για την δυνατότητα να το δώσουμε το εμβόλιο σε εθελοντές. Έτσι αυτό ήταν δεοντολογικά – ηθικά – αποδεκτό τότε οι ειδικοί θα μπορούσαν να μειώσουν εκείνο τον χρόνο σε λίγους μήνες. Έτσι ο Ιταλός Ιολόγος Roberto Burioni εξηγεί τα βήματα μπροστά πού έχουν γίνει σε αυτούς τους μήνες από την Επιστήμη για αυτό το εναντίον  του COVID- 19. 

 

Αυτή την ακολουθία παρακολούθησα πριν λίγους μήνες την άνοιξη του 2020 στην εκπομπή του γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου FABIO  FAZIO  στην εκπομπή του : Che Tempo Che Fa.

Ήσαν  παρόντες  στην  τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Ιολογίας Burioni Roberto και συνδεδεμένος από το Πανεπιστήμιο του Pittsburg  o καθηγητής  Andrea  Gambotto.  

 

Το θέμα αυτό σε δυο μέρη έγινε με συνεργασία του DR.  GIANPAOLO   PALUMBO

Γιατρός – Ειδικός  Παθολόγος

Ειδικευμένος  στην  τοξικολογία

Λέκτορας  της  MEDICINA  DELLO  SPORT.

Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου CHIETI-Ιταλίας !

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας.

25.Οκτωβρίου 2020


Από το Blogger.