Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ COVID -19 ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ


 

 

ΠΕΜΠΤΗ : 10 - Μαρτίου – 2022

Κυριολεκτικά  «Χτίζονται  στο  εργαστήριο  και  αντιπροσωπεύουν  μια  ανοσία  ήδη  προετοιμασμένη.

Ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να “πηδά” και ανάλογα με τον αριθμό των τεστ – επιχρισμάτων που πραγματοποιηθήκαν. Την προηγούμενη εβδομάδα π.χ. στην Campania της Ιταλίας σε 30.000 ελέγχους οι θετικοί ήταν 3.800 και οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τις δέκα ημερήσιες μονάδες. Οι κλίνες στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καταλαμβάνονται για την Covid-19 είναι μόνο 34 και 650 στον ιατρικό χώρο. Συνολικά, λοιπόν, δεν αισθάνονται  πλέον οι τεράστιοι αριθμοί  που μας φόβιζαν εδώ και δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς, το ποσοστό θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται και στέκεται ανάμεσα στο 12 και 13% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Είναι αλήθεια ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων, αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοιός εξακολουθεί  να υπάρχει ανάμεσα μας.Τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και αν έχουμε καταγράψει μια προοδευτική και συνεχή μείωση των νέων κρουσμάτων, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε αισιόδοξοι και να εγκαταλείπουμε κάθε είδους προφύλαξη. Έτσι βλέποντας ότι μεταξύ των ανθρώπων «περπατούν» οι ασυμπτωματικοί που ποτέ δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο παρακολούθησης (screening), είναι ακόμα καλύτερα να μην χαμηλώσουμε εντελώς την προφύλαξη και τον έλεγχο. Η ίδια προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί και στα εμβολιασμένα άτομα που μπορούν να μολυνθούν εκ νέου και, με τη σειρά τους, να μολύνουν.   

Εάν προσθέσουμε και λαμβάνοντας υπόψη  την εκτίμηση της  πιθανής  μείωση του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, κατανοούμε την προσοχή που αξίζει το επιχείρημα. Από αυτή την άποψη στο : «Lancet Respiratory Medicine» δημοσιεύτηκε μια μελέτη  που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την μείωση της προστασίας μετά από έξι μήνες από την τελευταία δόση. Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάντα στην Μεγάλη Βρετανία σε 50.000 νοσηλείες για την νόσο Covid- 19 κατά το έτος 2021 τόνισε ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη της χρήσης της νοσηλείας στο νοσοκομείο και έπεσε στο 80,4% μετά από οκτώ μήνες, για να φθάσουν σε πιο σημαντικές πτώσεις μετά από εννέα μήνες.

Με αυτή την τελευταία δημοσίευση, εξετάστηκαν επίσης οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να καθορίσουν  τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.  Πρώτη σε αυτή την κατάταξη είναι η ηλικία του ασθενούς, ιδιαίτερα από την ηλικία των ογδόντα ετών και άνω, μετά οι συννοσηρότητες όπως οι όγκοι, οι μεταμοσχεύσεις, η νεφρική ανεπάρκεια, η αρτηριακή υπέρταση, και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτά τα δεδομένα μας βοηθούν να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της ανάκλησης των εμβολίων, συνδέοντας τα κυρίως και πάνω από όλα με την ηλικία των ατόμων που εξετάστηκαν και, στη συνέχεια, στις πιο συχνές συννοσηρότητες. Μας βοηθούν επίσης να κατανοήσουμε τη σημασία των εμβολιασμών για να μας προστατέψουν από τις νοσηλείες και για να αυξήσουν την προστασία μετά από οκτώ μήνες, τουλάχιστον σε άτομα άνω των ογδόντα ετών και με συννοσηρότητες.           

Πραγματοποιήθηκαν  επίσης  περαιτέρω μελέτες σχετικά  με την απάντηση (απόκριση) των Εξουδετερωτικών Αντισωμάτων έναντι του Ιού  SarsCoV-2, που βρέθηκαν στην κυκλοφορία ακόμη και έως τους 16 μήνες μετά την ανάρρωση από τη μόλυνση.

Τα Εξουδετερωτικά είναι Ειδικά Αντισώματα για ένα μέρος της πρωτεΐνης Spike (Ακίδας) του Κορωνοϊού, που παράγονται σε απάντηση (απόκριση) σε μια μόλυνση ή στον εμβολιασμό.

Τα τεστ - οι δοκιμές – για τον προσδιορισμό αυτού του τύπου των Αντισωμάτων (με μια ευαισθησία του 98,8% και της ειδικότητας του 99,8%) εφαρμόζεται δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου ή δέκα ημέρες μετά το τέλος της μόλυνσης.  Εκτός από τη μεγαλύτερη διάρκεια στην κυκλοφορία, μπορούν να εμποδίσουν και να μπλοκάρουν την πιθανή – δυνητική - επαναμόλυνση.Τελευταία, με χρονολογική σειρά, είναι τα «Προσχηματισμένα» Αντισώματα κατά του Ιού Sars-2 –CoV- 2 για την έγχυση μιας «παθητική» κάλυψης.                     

Έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα για όσους έχουν ένα εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα, ή σε κίνδυνο-συμβιβασμένο  ή για όσους δεν παράγουν αντισώματα παρά τις τρείς δόσεις του εμβολίου.

Τα «Προσχηματικά» Αντισώματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική καινοτομία.

Κυριολεκτικά  αυτά «χτίζονται» στο εργαστήριο και αντιπροσωπεύουν μια Ανοσία ήδη Προετοιμασμένη.   Πρέπει να χορηγούνται σε δύο δόσεις ταυτόχρονα, ένα φιαλίδιο για κάθε γλουτό και επιτυγχάνεται μια εξάμηνη κάλυψη.

Να μην ξεχάσουμε τα άλλα δύο όπλα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση   του κορωνοϊού : Η ύπαρξη των Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα και  σωστά  στο day hospital (Νοσοκομείο Ημέρας)  ή σε κάθε περίπτωση στα εξωτερικά ιατρεία και το διάσημο πλέον αντιικό δισκίο : To Remdesivir. 

Τα Μονοκλωνικά Αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στην Ιατρική για την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των όγκων,των μολυσματικών ασθενειών  κ. λ. π. και τώρα χρησιμοποιούνται κατά του Sars- 2 –CoV- 2.  Είναι πρωτεΐνες (Ανοσοσφαιρίνες) που παράγονται από το δικό μας Ανοσοποιητικό Σύστημα και αντιδρούν ενάντια σε εκείνες τις ουσίες που διεγείρουν το Ανοσοποιητικό σύστημα.  Καταπολεμούν καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τους παράγοντες που ευθύνονται για μια μόλυνση ή μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει στα δικά μας  κύτταρα. Αυτά τα Αντισώματα μπορούν να παραχθούν στο εργαστήριο από έναν μόνο κυτταρικό κλώνο, για αυτό και ταυτίζονται με τον όρο του ΜονοκλωνικούΗ χρήση τους έχει πολλαπλασιαστεί με τα τεράστια θετικά αποτελέσματα στον τομέα των ογκολογικών παθήσεων, τόσο που αυτό είναι αλήθεια και που ορίζονται ως οι ουσίες «φρενάρισμα» των όγκων. Χρησιμοποιούνται με υποδόριες ενέσεις με μεσοδιάστημα από μια έως τέσσερις εβδομάδες.          

Κλείνοντας την επισκόπηση των όπλων κατά του χειρότερου ιού που έχει συναντήσει ποτέ ο άνθρωπος στο μονοπάτι της μακρόχρονης ύπαρξης του με ένα φάρμακο για από του στόματος χρήση : H Remdesivir. Αυτό το τελευταίο είναι ένα αντιικό που μπλοκάρει το ένζυμο RNA πολυμεράση, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή του ιού στο εσωτερικό του οργανισμού. Ήταν ήδη στο μακρύ παρελθόν «πολυτελής»  κατά του ιού του Έμπολα και του αιμορραγικού πυρετού( Marburg). Το Remdesivir χρησιμοποιείται στις αρχικές φάσεις της ασθένειας ( πριν από την πνευμονική προσβολή) με δύο δισκία την ημέρα για πέντε ημέρες, μειώνοντας δραστικά τη θνησιμότητα των ασθενών. Με τις πολλές ευκαιρίες που μόλις τελειώσαμε να περιγράψουμε, προχωρούμε στον δρόμο να δίνουμε την μάχη με τον Covid χωρίς έλεος, τουλάχιστον επιστημονικά, παρά την επιμονή των ανθρώπων που φοβούνται το εμβόλιο. Δεν έχει ακόμη σταματήσει οριστικά η θετικότητα των τεστ ( Αντιγονικό τεστ –{Rapid} – Μοριακό τεστ { P.C.R.] ). Όταν το Σάββατο και την Κυριακή μειώνονται ως αριθμό, ομοίως μειώνονται τα θετικά. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι βλαβερές συνέπειες της μόλυνσης γίνονται αισθητές  με την ανάλογη αύξηση των επιχρισμάτων (τεστ) και των κρουσμάτων.

Στην Ιταλία οι νεκροί έφτασαν τις 156.000 στα δύο χρόνια. Είναι αλήθεια ότι η συγκέντρωση έχει μετατοπιστεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η προσοχή στον κορωνοιό δεν μπορεί απολύτως να χαθεί. Το κρύο αυτής της περιόδου μας βοηθάει γιατί παραμένουμε στο σπίτι και ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο.  Οι κανόνες κατά της μετάδοσης δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν επειδή η ασθένεια που ονομάζεται Covid -19 είναι ακόμα ανάμεσα μας. Με τις πολλές ευκαιρίες που μόλις ολοκληρώσουμε να περιγράφουμε, προχωράμε στο δρόμο για να δώσουμε ένα σημαντικό χέρι βοηθείας, όπως περιγράφεται, ακόμη και σε εύθραυστα άτομα. Είναι επίσης αλήθεια ότι όλοι είμαστε εύθραυστοι μπροστά στην ακραία φύση του μεγέθους και της έντασης με την οποία εισήλθε στη ζωή μας ο κορωνοιός. Με σχετικό δημοκρατικό τρόπο και σε διάφορους βαθμούς αυτό έχει αποκαλύψει, άλλοτε να το εξυψώνει χάρη στην αλληλεγγύη, άλλοτε μερικές φορές πληγώνοντας τον λόγου των ανισοτήτων, της ανυπολόγιστης  αξίας του ατόμου.            Και μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σίγουρα εξαρτάται το κοινό από τους κυβερνώντες, αλλά όχι λιγότερο από το καθένα μας.                               

Από το Blogger.